YLE:n Aamu TV:n besserwisserit Kalle Isokallion 1] johdolla oivalsi(vat), ettei maailma ja ihmiskunta voi vain pelejä pelailla; mutta jotenkin tätä suomalaisen peliteollisuuden ohjelmisto-osaamista pitäisi voida hyödyntää – yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla. Kaiken tiedon ”penttilinkola” herra vastarannankiiski Isokallio avasi tieten tai tietämättään uuden oven

Elämän peliin merkittäviä tekijöitä on koulutus (kasvatus) sekä monimutkaistuvassa yhteiskuntajärjestyksessä mallinnus 2] – tällä tarkoitetaan esimerkiksi skenaariointia 3]. Ihminen on yrittänyt aina ennustaa – on ennustajaeukkoja, korteista ja kahviporoista lukijoita sekä tietenkin Ilmatieteenlaitoksen säätietopalvelut.

Ennustukset tarkkenevat ja lähestyvät täyttä tietoa, samoin kuin alhaiset lämpötilat absoluuttista nollaa, noin -273 Celsius astetta (Kelvin 0).

Tiedämme, että Kelvin 0:n saavuttaminen on ”mahdottomuus”, arvellaan että lämpöliikkeen pysähtyminen pysäyttää koko molekyylimaailman eli myös biosfäärillisen elämän – ihmisineen. Vielä joitain vuosia sitten tämä absoluuttisen nollan tavoittelu oli Suomessa professori O.V. Lounasmaan 4] johdolla maailman huipulla – kuten nyt ehkä peliteollisuutemmekin.

Tänään poliitikot esittävät vain ”parhainta arvausta”, sillä ikäviä asioita ei voida eikä osata kertoa äänestäjille suoraan – äänten menetyksen pelossa. Liian moni ”paras arvaus” on mennyt metsään – eikä pääsyä risukosta ole aina löydetty. Monikutkaistuva yhteiskunta vaatii yhä enemmän muuttujia, jotka ovat mallinnuksen peruselementtejä. Muuttujien hallinta on lähtötaso mallinnuksen onnistumiseen.

Mallinnukset ovat arkipäivää meidän valtiovarainministeriössä kuten Ilmatieteenlaitoksellakin. Sää on turvallisin ennustepuheenvuoro – kansakin ottaa siihen osaa. Valtiovarainministeriön mallinnuksiin taas ei oteta osaa, koska epävarmuus ennusteissa on epäluotettavammalla tasolla kuin kolmen vuorokauden sää.

Mallinnuksen ohjelmistomaailma on vielä lapsen kengissään –

juuri tämä toimialue vaatisi valtavat resurssit, uuden ennakkoluulottoman osaamisen, luovuuden ja innovaatiot. Peliteollisuudessa on herkkää liikedynaamista osaamista – ennakkoluulottomuutta ja kekseliäisyyttä. Miten voisimme valjastaa täältä osaamista ja kekseliäisyyttä mallinnuksen nykyepävarmaan maailmaan?

Kaikkia elämän osa-alueita voidaan mallintaa,

teknologiasta psykologiaan – sosiaalisuuden vähenemisestä kulutuksen kasvuun. Materiaaliset virrat, robotiikka 5], kohistu 3D 6] ja informaatiologistiikka 7] olisivat mallinnuksen huippukohteita, lisättynä kasvuhokeman aikaansaannoksilla ympäristöömme. Koko biosfäärin tomintaedellytysten mallinnus on haasteista suurimpia, jotta osaisimme nähdä tänään eilisten tekojemme vaikutuksen huomiseen ja jopa ylihuomiseen.

Pelimiehet ja -naiset voisivat mallintaa omaa,

huomisen maailmaa näkemään kuinka vaikeaa on ratkaista eilisen ja tämän päivän aikaansaannokset – siksi suuria muutoksia on huomaamattamme ja uskomattamme tapahtumassa. Mallinnus voisi olla avain nähdä kasvujargonian mahdottomuus. Mallinnus voisi olla keino ymmärtää nuorisomme hätä, vanhuksien yksinäisyys ja eutanasialainsäädännön välttämättömyys. Kansalaispalkan vaikutuksetkin voitaisiin mallintaa – toimeliaisuuden lisäämisestä puhumattakaan!

...

Ulkopolitiikka on vaikein mallinnettava alue,

sillä vieraiden kulttuurien ”menettelykehitys” on tuntematonta omaansa rakastuneille. Emme osanneet mallintaa Kiinan nousua maailman johtajaksi, emme myöskään aikoinaan ymmärtäneet itsestään selvää Saksojen yhdistymistä ja Neuvostoliiton kaatumista. Oliko sattuma 8] niminen parametri liian vaikea muuttuja ennusteiden kaavoissa?

Sattuma on aina tietämättömyyttä ja/tai ymmärtämättömyyttä!

Sattumaa ei ideaalisesti edes ole olemassa – kaikella on syynsä (syysuhdeanalyysi), joka ikisellä tapahtumalla on aiheuttajansa. Tässä on se mallinnuksen ydin; hallita parametreja ja lähestyä, siis vain lähestyä (?) ennustamisen ”kelvin nollaa” - siis täyttä tietoa, joka sekin lymyää jossain – emme ole vain sitä löytäneet, vielä

...

VIITTEET

1] Kalle Isokallio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145047-kalle-isokallio-t... - [US_P/il]

2] Mallintaminen ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Mallintaminen - [wiki]

3] Skenaario ~ http://nexusdelfix.internetix.fi/fi/sisalto/materiaalit/2_metodit/2... - [nexusdelfix]

4] O.V. Lounasmaa Laboratory ~ http://ltl.tkk.fi/ - [aaltoyliopisto]

5] ”Esiteollinen robotisaatio” ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robo... - [US_P/il]

6] Luonnon oma 3D ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136462-mullistaako-3d-tu... - [US_P/il]

6] 3D:n ja robotisaation suhde ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/144230-alykkaat... - [US_P/il]

7] Informaatiologistiikka – mm. printtimedian kuolema ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html - [BLOG/il]

8] Random – randomness ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Randomness - [wiki]

...

EXTRA

Elämän peli ~ http://xeox-2.blogspot.fi/2013/10/mita-pelia-me-pelaamme.html - [XEOX/BLOG]

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

...

Sent

Sent: Friday, October 25, 2013 1:37 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Mallintamalla ymmärryksen tielle
...
Mallinnus – tie ymmärrykseen
(Peliteollisuudessa menee lujaa – oivallus, ahkeruus ja luovuus lyövät sopeutuen käsiä yhteen. Olisiko pelimiehistä ja –naisista apua suunniteltaessa aivan uusi mallintamisen maailma helpottamaan päätöksentekoa, kun tuo yhteiskuntakin ympäriltämme monimutkaistuu päivä päivältä?)

AL – US

BLOGs 25079 | 2468 | 2764 – IL

---25102013---

doc.: mallinnus_25102013.doc – OpenOffice Writer

534 5257

Katselukerrat: 328

Lautamies kommentoi_ 25. lokakuu 2013 13:37

 Luoma. Ota se kivi pois kengästäsi?

Ilkka Luoma kommentoi_ 25. lokakuu 2013 13:58

Lautamies - saattaa kohta kansakunnalla olla kivi kengässä, siksi paljon nykyiset päätökset hiertävät - tarkka ja huolellinen suunnittelu ovat kaiken ao ja oo.

Tuomo K. kommentoi_ 25. lokakuu 2013 14:10

Itse asiassa, peliteollisuus tulee voimaan hyvin kauan. Ihmiset ovat AINA halunneet jotain viihdykettä.

Joskus se oli kiertävä runonlaulaja, tai sitten teatteri. Mahdollisesti huviteltiin katsomalla miten ihmisiä syötettiin eläimille.

Mutta aina huvituksia on haettu ja niistä on myös joku maksanut. Siispä peliteollisuus ei ole umpikujan edessä. Eivät kaikki toki voi pelailla ja tehdä pelejä, etenkään samalla hetkellä, mutta oletus että Suomen peliteollisuus olisi jotenkin ongelmissa tuon takia on aivan absurdi.

Ilkka Luoma kommentoi_ 25. lokakuu 2013 14:32

Tuomo - pelaamalla emme elä. Peliteollisuudesta todellakin voisimme saada oleellista osaamista mallintamiseen! On jonkin verran samoja elementtejä --- 

Petri Iso-Mustajärvi kommentoi_ 25. lokakuu 2013 16:23

Mallintamista on käytetty myös ihmisten huijaamiseen. Esim. nykyiset ilmastomallit eivät osaa ennustaa edes mennyttä aikaa, mutta niiden tulosten perusteella ollaan valmiita kuitenkin ohjaamaan ja hallitsemaan tavallisten mattimeikäläisten elämää. 

Ilkka Luoma kommentoi_ 25. lokakuu 2013 17:29

Mallinnusosaamisemme on vielä lasten kengissä - miten muu eläinkunta mallintaa?!

Tuomo K. kommentoi_ 25. lokakuu 2013 22:30

Älä ole Ilkka tyhmä. Tietysti me, tai ainakin peliteollisuus, voi elää pelaamalla.

Kuten jo mainitsin, ihmiset aina kaipaavat viihdettä ja maksavat siitä. Pelifirmat taas tarjoavat sitä.

Joku mallintakoon jos mieli tekee, mutta ei siitä pidä kuvitella tulevan peliteollisuuden tulevaisuus.

Jotkut mallintavat mutta pelimiehet tekevät pelejä ja peleillä rahaa. Usein enemmän kuin mallintajat.

Peleissä on tulevaisuutta ja rahaa. Sitä ei pidä yrittää tai haluta tuhota ymmärryksen puutteen vuoksi.ei

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. lokakuu 2013 09:40

Tuomo K - pelaamalla tehdään vain ansiotonta rahaa - eikä se liity millään lailla biosfäärin elokehäkiertoon - noin filosofisesti ja käytännössä ruokakaan ei synny Valintatalon kylmiössä.

Tuomo K. kommentoi_ 29. lokakuu 2013 09:36

"pelaamalla tehdään vain ansiotonta rahaa - eikä se liity millään lailla biosfäärin elokehäkiertoon - noin filosofisesti ja käytännössä ruokakaan ei synny Valintatalon kylmiössä."

Pelaamalla tehdään rahaa. Raha taas on aina rahaa.

Ei se mallintajakaan yhtään viljaa viljele.

Minä maksan farmarille että farmari viljelee viljaa ja kasvattaa eläimiä. Minä teen sitten jotain muuta josta minulle maksetaan rahaa, vaikka pelejä.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot