Monet koti -ja ulkomaiset asiantuntijat ovat varoittaneet Suomen terveydenhoitojärjestelmän kaupallistamista, mutta turhaan. Nyt on varoittajiin liittynyt yksi maailman arvostetuimmista taloustieteilijöistä, jonka mieleipiteitä on luettavissa laajemmin tämän päivän Hesarista.

MAAILMAN arvostetuimpiin taloustieteilijöihin kuuluva Jeffrey Sachs varoittaa Suomen päättäjiä sotkemasta markkinataloutta terveydenhuoltoon.

”En tunne teidän uudistustanne, mutta sen voin sanoa, että terveydenhuollon markkinat ei ole hyvä ajatus. Markkinatalous tarkoittaa epätasa-arvoa, ja erityisesti terveydenhuollossa se tarkoittaa mahdollisuutta monopolien syntymiselle ja kustannusten paisumiselle”, Sachs sanoo HS:n haastattelussa. Lainaus Sachsin haastattelusta Hesarissa.

Valinnanvapauden varjossa tuodaan Suomen terveydenhoitojärjestelmään nyt hallituksen esityksessä mukaan markkinatalous, jonka seuraukset ovat kaoottisia.

Miksi Suomen hallitus ei kuuntele mailman eturivin talousasiantuntijoita? Siksikö, että Kepun on saatava tällä vaalikaudella Suomeen kuntien tilalle maakuntahallintoporras. Kunnat ovat pääsääntöisesti liian pieniä ja niiden aika on tullut. Kun Kepu on ollut vuosikymmeniä varsinaisesti kuntapuolue, haluaa se pysyä sellaisena vaikka yksikkökoko suurenee ja saa uuden nimen maakunta.

Jotta Kepu sai tahtonsa läpi oli Kokoomukselle annettava myönnytyksenä markkinatalouden tuominen soteen, seurauksista välittämättä.

Katselukerrat: 86

Mika Helasvuo kommentoi_ 13. toukokuu 2017 08:35

Jeffrey Sachs on varmasti erittäin viisas ja osaava henkilö, mutta jo aloitus kertoo aika paljon, "en tunne teidän uudistustanne" ja sen jälkeen verrataan yksi yhteen Yhdysvaltojen järjestelmään, jonka kaltaista en kuullut kyllä kenenkään ehdottavan.

Scientist kommentoi_ 13. toukokuu 2017 09:34

Jeffrey Sachs on usein kanattanut suuria rakenteellisia uudistuksia ja sokkiterapiaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs

Nyt on kuitenkin huomattava, että eihän Suomeen ole tulossa monopolia vaan kilpailua lisää. 

Myöskään järjestelmästä ei tule ykityistä, vaan valta on rahoittajalla eli valtiolla ja maakunnilla.

Esimerkiksi USA:ssa , Saksassa, Hollannissa on otettava yksityinen vakuutus ja sitten valittava yksityisistä palveluntuottajista. Suomalaismallisia terveyskeskuksia ei ole. On vain yksityisiä lääkäreitä ja sairaaloita. 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 13. toukokuu 2017 10:53

Väiski

Käsittämätöntä uskoa "ulkopuolisen" näkemystä, joka ei ole ollenkaan perehtynyt meidän soteemme.

Meidän sotemme on täysin julkisessa ohjauksessa, jota palvelee julkisten lisäksi kontrolloidut yksityiset, jotka kaikki maksavat veronsa Suomeen.

On tämä aivan älytöntä soppakauhan pyörittämistä vielä niinkin, että edesmennyt Presidenttimmekin sotketaan ajattelukuvuolillaan tähän aisaan.

Menen aivan sanattomaksi ja kirjaimettomaksi - nämä kappaleet sentään vielä viitsin kirjoittaa sote-antipropagandasta, jota Sinä ylläpidät etujoukoissa.

Scientist kommentoi_ 13. toukokuu 2017 17:32

Jeffrey Sachs toimi Venäjällä Jeltsinin aikana valtion konsulttina, ei tainnut ihan putkeen mennä hänen johdollaan. Oliko vika Sachsin opeissa vai Venäjässä. Todennäköisesti siinä, etteivät hänen oppinsa sopineet Venäjän oloihin, joita hän ei ymmärtänyt tarpeeksi. Oligarkit kuitenkin rikastuivat superinflaation oloissa.

Neuvos kommentoi_ 13. toukokuu 2017 17:39

Kyllä terveytemme nyt halutaan antaa markkinavoimille ja ajan kuluessa hinnat nousevat kuten sähkön siirtohinnat esin 15% vuosi ja ajan kuluessa köyhä ei saa terveyspalvelua. Nyt kukaan ei usko ja vannotaan ja niin vannottiin sähkön siirtohinnoittelussakin.

Scientist kommentoi_ 14. toukokuu 2017 09:48

Sähkön kokonaishinta ei ole juuri noussut viime vuosikymmenien aikana Suomessa, Sähkön kokonaishinta (sähkö+siirto+verot)on täällä alle puolet Saksan hinnoista. Siirtohinnoittelun nopea nousu johtuu  suurelta osin siitä, että poliitikkojen päätösten vuoksi yhtiöt joutuvat tekemään maakaapelointia liian kiireisellä aikataululla. Itse siassa valtion verotus on nostanut sähkön hintaa eniten. Varsinainen sähkö on ennätyshalpaa, vaikka sitä tuottavat yksityiset yhtiöt.

Kilpailu, esimerkiksi magneettikuvauksissa on laskenut hintoja dramaattisesti Suomessa. Esim. Terveystalo tekee niitä urakalla, aikoja saa illalla aina klo 20.00 asti. Julkinen sektori on hieman jämähtänyt kehittämisen suhteen.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. toukokuu 2017 09:54

... ja Cityterveys kaikki palvelut Tampereen Rautatienkadulla pilkkahinnalla vrt. julkinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot