KYLLÄ HELSINGISSÄ SENTÄÄN OSATAAN - JA VARSINKIN OPETUSHALLITUKSESSA

Tämän päivän aamu-uutisissa kerrottiin, että suuri osa kouluista rikkoo opetushallituksen määräystä. Kouluissa on kielletty kännykän käyttö välitunnilla. Opetushallitus sanoo, että tämä on sananvapauden rikkomista.

Että mitä??

Vanha Nykysuomen sanakirja sanoo, että sananvapaudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista vapaasti mielipiteensä. Niin sitä selitettiin aikana, jolloin ei vielä ollut kännykkää tableteista sun muista vempaimista puhumattakaan. Nyt siis sananvapaus tarkoittaa oikeutta kailottaa aina sanottavansa kännykkään.

Kysyin lapsenlapselta, käyvätkö he iltaisin "kartsalla" kiinnostavia ihmisiä tapaamassa ja katsomassa. Eivät käy. Ei siellä ole nykyisin ketään. Jos ulkona haluaa tava jonkun, siitä on sovittava erikseen kännyköitse. Onko opetushallitus edistämässä tätä elävien ihmisten tapaamattomuutta ja välttelyäkin? Missä kännykkä, siellä ystävä. On kasvatettava digiaikaan.

Kouluissa kännykkäkiellon yksi syy on kiusaamisen estäminen. Opetushallitusko on sitä mieltä, että ei sen alaisissa laitoksissa voi olla kiusaamista? Ei ainakaan kännykällä. Ehkä opetushallitus saa kuitenkin suvaitsevaiston kannatuksen. Kun ihmisille annetaan kaikissa asioissa liberaalisti täydellinen vapaus, he toimivat aina hyvin ja moraalisesti oikein. Kyllä opetushallitus Helsingissä tietää.

Opetushallituksen kannanotto anta kiinnostavia mahdollisuuksia laajennettuihin tulkintoihin. Jos nyt joku kirjoittaa vaikkapa Hesarin yleisönosastoon haukkuakseen opposition ja Hesari reputtaa jutun, onko Hesarin katsottava rajoittaneen sananvapautta? Jos välineen, kännykän, käytön rajaaminen on sananvapuden rikkomista, niin kai silloin myös yleisönosastokirjoituksen hylkääminen - välineestähän siinäkin on kyse - on silloin sananvapauden rikkomista?

Siitä tämä kieltämis- ja sallimisleikki tuntuu kertovan, että ihminen oppii ajattelemaan tavattoman hienoja ajatuksia, kun hänet siirretään käytännön töistä hallintoportaaseen - jos hän on nyt koskaan oikeissa koulutöissä ollutkaan.

Katselukerrat: 63

Neuvos kommentoi_ 12. tammikuu 2017 11:14

Eihän lasten sananvapautta? Ei koulussa eika varmaan kotonakaan.

Orwell kommentoi_ 12. tammikuu 2017 13:52

Opetushallituksen kirjoituspöytäviisaat eivät pärjäisi tuntiakaan nykyisessä peruskoulussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot