Otsikoin tarkoituksella hieman provosoivasti, mutta seuraava kirjoitus on kuitenkin kirjoitus tositapauksesta. Tapaus sai ainakin minut miettimään.

Ostaessasi sähköä sähkönmyyjältä, et näe tuotetta tai sen määrää konkreettisesti, sähköllä käyvät laitteet vaan toimivat, mutta paljostako maksat onkin jo hankalampi näyttää toteen.

Kaverini, 24 -vuotias aikamiespoika muutti pois kotoaan. Oli aika kokeilla omia siipiä ja niiden kantavuutta. Hänen, isänsä, eläkkeellä oleva sähköinsinööri päätti samalla tehdä oman energiansäästökampanjansa.

Kaverinin vanhemmat asuvat noin sadan neliön kaukolämpöverkkotalossa, eli talo ei lämpiä sähköllä.

Kaverini vei mennessään taulutelevisionsa, kotiteatterin, akvaarionsa, stereot, kannettavan tietokoneen sekä muutaman vuoden ikäisen pyykkikonee/kuivausrumpu tornin, ja jokusia muita pienlaitteita.

Kaverini isä laski, että talossa on hehkulamppuja yhteensä 2360W:n edestä, ne vaihdettiin energiansäästölamppuihin (yhteensä 480W).

Jääkaappipakastin uusittiin; kaksitoista vuotta vanha sai lähteä uuden vähävirtasen tullessa tilalle. Samalla tarpeettomaksi jäi myös yli 20 vuotta vanha pieni arkkupakastin.

Vesisänky sai lähteä; tilalle tuli kunnon runkopatjasängyt.

Uusi pyykkikone tuli kaverini vietyä oman torninsa. Kaverini oli työnsä vuoksi pessyt koneellisen lähes joka arkipäivä ja käyttänyt kuivausrumpua niinikään tiheästi. Hänen vanhempansa pesivät ko. koneella 2-3 koneellista viikossa. Nyt he ostivat 6  kilon edestätäytettävän pesukoneen, jolla pesevät 1-2 koneellista viikossa. Karkeasti arvioiden viikkoa kohden pesukone pyörii nyt siis noin 5 kertaa harvemmin (noin 200-250 käyttökertaa vähemmän vuodessa). Kuivausrumpua ei ole, joten kuivauskerrat ovat vähentyneen nollaan eli vuositasolla noin 200 käyttökertaa.

Likaisen työnsä vuoksi kaverini lämmitti saunan joka työpäivä. Lisäksi sauna lämpisi lauantaina. Nyt kaverini vanhemmat saunovat kerran viikossa, eli saunakertojen määrä on vähentynyt yli 200 saunanlämmitystä vuodessa.

Enää ei talviaikaan tarvita auton lohkolämmittimeen eikä sisätilanlämmittimeen läheskään niin paljon virtaa kuin ennen.

Kaverini harrasti autotallissa auton laittoa, tätäkään sähköä kuluttavaa tekijää ei enää ole.

Kaverini vanhemmat olivat lisäksi 8 viikkoa espanjassa, jolloin päällä oli virtaa kuluttavista laitteista vain jääkaappipaksastimen pakastin.

 

Sähkön hinta ei laskenta-aikana muuttunut kiinteän sähkösopimuksen johdosta. Teimme innokkainen veikkauksia, paljonko vuosittainen sähkönkulutus putoaisi. Voin sanoa, että jokainen veikkaus oli kaukana. Sähkönkulutus oli noussut 56 KWh! Eli sähkölasku oli kasvanut.

 

Kaikesta tehdystä energiaremontista ja siitä, että asukkaat olivat 1/6 osan koko vuodesta pois kotoa.

Asia herätti aika tyrmistystä ja kaverinin vanhemmat ottivat yhteyttä sähkön myyjään. Sähkölaitoksen vastaus oli tyly. Kaikki toimii kuten pitääkin, eikä laskutuksessa ole virhettä.

Muutoin sähkönmyyjä ei halunnut kommentoida asiaa.

 

Katselukerrat: 401

Pentti Tuominen kommentoi_ 6. marraskuu 2011 17:47

Jos nuo kaikki kertomasi asiat ovat oikeasti totta, niin jossain kohtaahan on väkisinkin virhe. Toinen asia on, jos käytössä on vielä arviolaskutus ja vuosittainen tasauslasku tulematta.

Sähkölaitokset, ainakin suuret, ovat oikeastaan kovinkin tarkkoja. Muutamia vuosia sitten lähinaapurista muutti tytär pois kotoa. Putosihan siinä kulutus, tietysti. Tasauslaskun aikaan sähkölaitokselta tuli mies utelemaan, että mistäs nyt on kysymys, kun on noinkin kova kulutuksen vähennys.

Selvisihän asia ymmärrettävistä syistä, mutta ensimmäinen epäily tietysti oli, että onko nyt "heittopiuhat" lankoihin ennen mittaria.

Kannattaa ottaa sähköntoimittajaan "kuristusote".

PJ.

Kimmo kommentoi_ 6. marraskuu 2011 17:59

Hyvin kummallista. Mistä energiakulutuksen kasvu voisi johtua?

 56 KWh kasvua per vuosi on rahallisesti varsin pieni. Kuitenkin miksi kasvua?

*

Tämmöisessä tapauksessa mittarin lukeminen vaikka viikoittain olisi paikallaan.

Vaivaa, mutta ehkä syy näin selviäisi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot