Kuinka suomalainen media käsittelee Venäjää

!

Venäjä ilmoitti odotetusti osittaisen vetäytymisen Syyriasta

Kerättyjä suomalaisen median kirjoituksia Venäjän vetäytymisestä, joka ei ole kokonaisvaltainen poistuminen, vaan Venäjän kaksi sotilastukikohtaa suojausjärjestelmineen jäävät paikoilleen - iskuvoimaisina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti, että he voivat jakaa ISIS -pommitukset amerikkalaisten kanssa. Toisaalta Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti jo heti alussaan syksyllä 2015, että Venäjä tekee rajoitetun ja määräaikaisen operaation Syyrian laillisen hallinnon ja presidentin kutsusta.

Otteita suomalaisesta mediasta, nyt jokainen lukija voi itse päätellä millaisella formaatilla meidän toimittajakunta käsittelee itäistä rajanaapuriamme – mediakohtioittain on linkki itse juttuun ja siteeksi on laadittu allekirjoittaneen huomioita kyseisestä tekstistä. Toimittajien teksti on kursivoitu.

 

1

HS: Putin: Venäjän pääjoukot alkavat vetäytyä Syyriasta tiistaina
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1457931605218 -... Melkoinen poliittinen liike, tosin käytäntö näyttää todellisuuden. Näin toimien Putin ajaa Bashar al - Assadia nopeammin valvottuihin vaaleihin - asemastaan. Ilmoituksesta huolimatta Venäjän ilmaiskuvoima säilyy Syyriassa ja aiempi tavoite pommitusten jaosta USA' n kanssa voidaan toteuttaa. Venäjä viipyi vain noin puoli vuotta - USA on viipynyt jo kohta kaksi vuotta.

2

Suomalaistutkija Putinin vetäytymispäätöksestä: ”Ilmoitus jättää hirveän paljon auki”
~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001138306.html -... Näinköhän meillä osataan arvioida Putinin liikkeitä?

3

Voiko Venäjän sanaan luottaa – onko se jo saavuttanut tavoitteensa Syyriassa? ~ http://yle.fi/uutiset/voiko_venajan_sanaan_luottaa__onko_se_jo_saav... - [ Voiko suomalaisten asiantuntijoiden sanaan luottaa – millaisella tarkoitushakuisuudella esimerkiksi UPI-FIIA toimii, erityisesti Charly Salonius-Pasternakin suulla ja kynällä ]

4

"Putinin ilmoitus oli yllätys" ~ http://yle.fi/uutiset/putinin_ilmoitus_oli_yllatys/8744075 - Havaintoja Moskovasta - suomalaisin Yle silmin ja korvin. Pelissä on myös systemaattinen sotimisen harjoittelu, jota monet maat harjoittavat omien valtapyrkimyksiensä ohella.

5

Venäjän mukaan jokainen pommi osui maaliinsa Syyriassa ~ http://yle.fi/uutiset/venajan_mukaan_jokainen_pommi_osui_maaliinsa_... -... Länsimedia väittää 1700 siviilin kuolleen venäläisten Syyria pommituksissa. Entä kuinka on tapettu USAF pommituksissa? Millaisen kutsun USA sai Syyriaan? Entä Venäjä? Kuinka kauan USAF on rynnäköinyt Syyriaan, entä Venäjä? Länsi kiittää Venäjän osittaista poistumista, entä kiitettäisiinkö USA' n lähdöstä?

6

Venäjän Syyria-operaatio aikajanalla – "tavoitteet saavutettiin" vajaassa puolessa vuodessa ~ http://yle.fi/uutiset/venajan_syyria-operaatio_aikajanalla__tavoitt... - [ muistamme USAF’ in rynnäköineen Syyriaan jo yli puolentoista vuoden ajan – millaisin tuloksin?]

7

USA:lta palaa Syyriassa yli 10 miljoonaa euroa päivässä – katso mihin rahat menevät ~ http://yle.fi/uutiset/usalta_palaa_syyriassa_yli_10_miljoonaa_euroa... -... "pitkään sotaan" - Venäjä operoi 9000 pommitusta puolessa vuodessa; USA on rynnäköinyt jo puolitoista vuotta - entä pommitusten määrä? Miten paljon tapettuja siviilejä USAF’ in ja tämän kumppaneiden pommituksissa saatiin aikaiseksi? Millaisella mandaatilla USAF rynnäköi Syyriassa?

8

[HS] Satojatuhansia kuolleita, miljoonia pakolaisia ja tuhoutunut maa – Syyrian viidellä sotavuodella ollut kova hinta
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458018308637 -... Hetkinen kiinnitetäänpä huomiota HS artikkelikuviin, linkin alta katsottuna.

9

[HS] Venäjä saavutti Syyriassa yhtä ja toista – mutta operaatio näyttää keskeneräiseltä
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458010865649 -... Voisi myös kysyä millaista jälkeä kolme kertaa pidempään pommittanut ja rynnäköinyt USAF on saanut aikaiseksi Syyriassa, muuta kuin pitkään jatkunutta "elävän lihan" taistelukoulutusta, jopa ilman mitään mandaattia!

10

Ilta-Sanomat: Onko tässä todellinen syy siihen, miksi Putin yllätti juuri nyt?
~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001138939.html -... Venäjällä ase-/ sotimismenot maksetaan ruplissa, ei dollareissa. Kaikille armeijoille on eduksi päästä aika-ajoin harjoittelemaan "elävän lihan" skenaarioita, tässä harjoittelumuodossa USA on ylivertaisen edellä - nyt puntteja hiukan tasoiteltiin. Näihin tosiharjoituksiin Venäjä pyydettiin, Yhdysvaltoja ei.

11

Venäjä jatkaa "terroristikohteiden" pommittamista Syyriassa – tietoja iskuista Palmyran lähellä ~ http://yle.fi/uutiset/venaja_jatkaa_terroristikohteiden_pommittamis... -... Osittainen vetäytyminen, kuten vetäytymisilmoituksessa on luvattu. Samoin ISIS - pommitukset jatkuvat ja yhteistoiminta amerikkalaisten kanssa tarkentuu.

 

EXTRA 1, 2 ja 3

[HS] Venäjän ulkoministeri syyttää Turkkia hivuttautumisesta Syyrian alueelle
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1457840479082 -... Turkkilaisten rooli on suurempi kuin meillä osataan ajatellakaan. Katsokaamme turkkilaisten operointia kurdeja vastaan.

Raa’asta kansanmurhasta ISIS’ in nousuun ja pakolaiskriisiin - näin Syyrian viisivuotinen konflikti eteni 
~ http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016031121251870_ul.shtml -... Esimerkki uutisoinnista, josta on jätetty liki kaikki se oleellinen pois, joka vaikuttaa todellisiin tapahtumien kulkuun.

HS: Syyrian sota alkoi koulupoikien graffiteista – HS kertoo poikien tarinan
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458021431597 - [ Syyrian sisällissodan alulle on myös toinenkin syy – vuosisadan kuivuus iski maaseudulle, ja näin maalta lähti hallitsematon joukko hädänalaisia ihmisiä ~ http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maatilojen-tuhoutuminen... - on myös varhaisempia syitä, joilla on merkitystä tämän päivän tilanteeseen – rajojen piirtely kolonialistien toimesta ~ http://yle.fi/uutiset/suorat_viivat_kartalla_vetivat_lahi-idan_mutk... – ja Sykes & Picot’ in salainen sopimus ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot_Agreement - ]

 

Aika tulee näyttämään miten tämä Putinin ”yllätysveto” vaikuttaa

Rauhanneuvottelujen kierros numero II pitäisi alkaa nyt. Nykyisen laillisesti valitun itsevaltaisen sukupresidentin Bashar al - Assadin status ei ole ainakaan nyt neuvottelujen keskiössä. Arvaan jo nyt kirjoittaa, että Venäjä on valmis ”uhraamaan suojattinsa”, mikäli lopputuloksena olisi laaja rauhantila koko Syyrian vaikutusalueelle.

Lupaus, ettei USA itsevaltaisesti ilman minkään kansainvälisen yhteisön mandaattia ryhdy sotilasiskuihin – ainakaan ilman, että sopii tilanteesta ao. valtion ja Venäjän kanssa – varmaan edesauttaa kokonaistilannetta ja vähentää ydinasesuurvaltojen välistä jännitettä!

Mielenkiintoista on se, että suomalainen media näkee näin paljon vaivaa puolen vuoden Venäjän osallisuudesta, kun USA on ollut rynnäköimässä Syyrian alueelle jo yli puolitoista vuotta – ja tosiaan ilman mitään mandaattia. Mitä se kertoo mediastamme?

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja ja – aktivisti

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

US | AL | BL | PZ |

---15032016---

DOC: Venäjä ilmoitti odotetusti osittaisen vetäytymisen Syyriasta_15032016 – Microsoft Word Starter

| 779 | BLOG 71601 |

Katselukerrat: 9276

Ilkka Luoma kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 14:33

Harri, juuri tuo vetäytyminen ja sen osittaisuus olivat alan asiantuntijoille täysin odotettu operaatio - olivathan nuo Venäjän sotilastukikohdat jo aiemmin Syyriassa ja sinne jäävät nuo 50-70 sotakonetta (helikoptereineen) paikalle ja tuo erikseen tuotu noin 60 koneen osasto poistuu - ainoa joka uusista tuoduista resursseista jää - ovat ohjuspuolustusjärjestelmä AS-400/500 sekä niiden käyttö- ja huoltohenkilöstö.

Itse väliaikaisuuden Putin itse ilmoitti jo aloittaessaan Syyrian laillisen hallinnon pyytämän avun terroristeja ja kapinallisia vastaan.

Kaikki oli siis ennakoitavissa. 

Neuvos kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 16:32

Tukikohdat maassa ja mikä siinä oikeastaan muuttui - jatkavat isännän äänellä.

Ilkka Luoma kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 18:49

Putin itse kertoi jo viime syksynä määräaikaisuudesta ja rajoitetusta avusta - yllätys oli vain ajankohta, ei päätös poistua. Lähtö oli ennakoitu täksi kevääksi.

Ilkka Luoma kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 18:50

Täsmennetään tuota aiempaa sotakoeniden lukumäärää:

HS' n mukaan vajaa puolet Venäjän sotakoneista olisi poistunut Syyriasta. Näin poistuneiden lukumäärä lienee noin 30-40. Kokonaismääräksi arvioidaan 60-80, ja aiemmin Venäjän sotilastukikohdissa olevat koneet ovat ehkä lukumäärältään noin 60 eli kokonaisvahvuus pommistusten kestäessä on ollut noin 120-140 ja nyt olisi jo positunut tuo 30-40.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458098588861 -

Make kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 21:31

Suomalainen ja länsimainen media käsittelee Venäjää juuri kuten sitä pitääkin käsitellä.

Putinin Kremlin hallitsema Venäjä on diktatuuri ja samalla kleptokratia. Tälläisen maan ilmoituksia ja aivoituksia on aina syytä käsitellä hanskat käsissä, pinseteillä ja suurennuslasilla.

Putin hukkasi oligarkeille varattua rahaa vajaan miljardin tällä keikallaan, saavuttaen toki melkoisesti. Parisen tuhatta tapettua siviiliä, infraa, kouluja ja sairaaloita rikki ammuttuna ja lisäksi puolen kansan syvä viha kaikkea venäläisyyttä kohtaan.

Isistähän tämä ortodoksislaavien sankari ei pommituksillaan ihmeemmin halunnut häiritä, suurin osa Kremlin pommeista putosi maltillisen opposition alueelle.

Juuri tämä seikka tekee mielenkiintoiseksi seurata, miten käy Venäjän tukikohdille Syyriassa, jos ja kun aikanaan oppositio nousee valtaan...

John kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 21:56

Ei ole Isis rellestänyt enää ihan vapaasti Venäjän pommitusten jälkeen.

Make kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 22:31

Isis ei ole oikeastaan pätkääkään kärsinyt Venäjän pommituksista, jotka siis ovat sataneet pääosin siviilien niskaan, vaan eniten kurdien joukkojen etenemisestä ja länsikoalition ilmaiskuista. Myös Irakin hallituksen joukot ovat edenneet Isiksen kustannuksella.

Tästähän USA:n ulkoministeri Kerry antoi eilen kattavan kuvauksen.

Ilkka Luoma kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 22:38

Make:

USA' n ulkoministeri Kerry antoi Venäjän toimista kattavan kuvauksen - eikö Venäjän ulkoministeri Lavrov voi antaa samalla tavalla kattavan kuvauksen USA' n toiminnasta :-)

Ilkka Luoma kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 22:39

John, olet asiaytimessa - 9000 venäläispommitusta teki tehtävänsä, toki harhaankin meni - kuten USAF' in pommituksissa. 

Make kommentoi_ 16. maaliskuu 2016 22:47

"eikö Venäjän ulkoministeri Lavrov voi antaa samalla tavalla kattavan kuvauksen USA' n toiminnasta"

Voi toki ja on antanutkin, mutta samalla kaikki tiedostavat että Venäjä on diktatuuri ja USA demokratia.

Lavrov on Kremlin "totuuksia" ahkerasti toistava trolli, ei oikeastaan muuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot