Kilometriverotus on suurempi ehdote kuin saatamme ymmärtää!

Ihmisen elämä on pitkälti itsensä ja tavaroidensa siirtelyä paikasta toiseen – avuksi on vieläpä otettu peräkärrit ja pienvarastot, kun tavaraa ilmaantuu nurkkiin kiihtyvällä tahdilla ja osa pitää siirtää ympärivuotiselle kesämökille tai maksulliseen varastoon, kun kellaritkaan eivät enää riitä.

Eduskunnassa oppositio on syyttänyt hallitusta kolmesta asiasta – päätöksiä tehdään liian myöhään ja liian pienin vaikutuksin. Vastineeksi oppositio ei ole kyennyt tarjoamaan mitään sellaista, jossa olisi konkreettista toimeliaisuusluontia radikaalisti muuttuvan yhteiskuntamme edistamiseksi - ”huomiselle päivälle”.

Kolmanneksi hallitusta syytetään siitä, ettei sillä ole mitään luovaa kykyä nähdä täysin uusia ongelmanratkaisuja kiihtyvästi muuttuvalle yhteiskuntajärjestykselle, jossa tulontasaus, materiaalisen hyvinvoinnin oikeudenmukainen jako kuin verotuksenkaan uuselementit eivät pienennä kansalaiskitkaa aiheuttavaa tuloerojen kasvua.

Hallitustyöskentelyn ensimmäinen radikaali toimenpide-ehdotus!

[*] ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148900-maksat-jokaisesta... - US_P/il]

Nyt hallitus on osoittanut radikaalia ympäristöajattelua vieden liikennekulttuuria aivan uusille urille - ”ylihuomenna maksat jokaisesta ajamastasi kilometristä[*] – siis kun siirtelet itseäsi ja tavaroitasi paikasta a paikaan b ja takaisin. Näin päästään lähemmäksi todellisia kulutusveroja, joita jo ympäristömme merkittävästi meidän aiheuttama kehitys vaatii, mikäli haluamme, että nykyinen biosfääri meitä vielä edelleen elättää 1] – väestönkasvusta huolimatta.

Merkittävää on se, ettei asiantuntijat, kriitikot ...

ja vastaanpurnaajat (muutoshaluttomat vastavoimat) eivät ole hoksanneet erästä äärimmäisen suurta piilomuuttujaa, joka kangastelee kilometripohjaisen moottoriliikkumisveron takana – systeemiähän on jotenkin kyettävä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti valvomaan, ja täällä piilee suurin liikenneverotustyöryhämän oivalluksista … unohtamatta julkista joukkoliikennettä 2].

Teknologia-avusteinen reaaliverojärjestelmä

[Parametriviidakosta mallintamaan skenaarioita ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152427-mallinnus-tie-ymm... - ]

GPS (Global Position System) on väin väline, joka mahdollistaa seurannan, ei mitään ihmeellistä – meitähän jo nyt terrorismipelon myötä vakoillaan, ellei meillä itse, niin isoveljet ”suurista maailmanvastuuvaltioista”. Suurin piiloasia on keräysjärjestelmä ja analyysi, joka voi olla henkilökohtainen kertymätili – siis jokainen kansalainen saa ylihuomenna verotilin

Henkilökohtainen hyödyllisyyden osoitin

Henkilökohtaisesta verotilistä ei ole pitkä matka niin kutsuttuun yhteiskuntamittariin, jossa kertyy numeroita ja tapahtumia meidän aikaansaamista ympäristöjäljistä, veronmaksuista, yhteiskuntapalveluiden käytöstä 3] … näin jokainen meistä jossain yhteiskuntamitterin kehitysvaiheessa saa hyödyllisyysluvun 4], joka voi olla myös negatiivinen – eli kulutat enemmän yhteiskunnan tulontasauksen kautta maksettuja palveluja kuin tilität työntekosi kautta yhteiskunnallemme verovaroja.

Liikenneministerin irtiotto ”liian myöhään – liian vähän” hallitusmentaliteetista

Nyt on hallitus liikenteen verottamisen suunnitelmissaan tehnyt aloitteen radikaalimman kuin ehkä ministerit itsekkään oivaltavat – keskiöön tässä nousee väistämättä liikenneministeri Merja Kyllönen [Vas.], joka edustaa aivan uutta aikakautta – vasemmistolaisena, puheenjohtaja Paavo Arhinmäenkään ymmärtämättä millaisen ministerivalinnan hän tuli tehneeksi.

...

PS

Orwellimainen yhteiskuntavalvonta on jo näennäisdemokratian vaalimisessaan ja yksilö-oikeuksien valvonnassaan edennyt valvontayhteiskunnaksi – näin on jo oikeus ja kohtuus nähdä myös kunkin ihmisen hyödyllisyys yhteiskunnallemme (unohtamatta inhimillisyysnäkökulmia), sillä nimenomaan Kokoomuksen uusajatusmaailma 5] peräänkuuluttaa yksilön vastuunkantoa lasten siittämisessä, kasvatuksessa 6], opiskelussa 7], vanhuusiän hoivassa 8] ja oman terveyden vaalimisessa 9]. Olemme näin monien täysin uusien toimenpiteiden aamussa --- oireellinen alku on nyt työryhmätyöskentelystä virinnyt.

VIITTEET

1] Tonnikalan hätähuuto! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156280-tonnikala-huutaa-... - [US_P/il]

2] Joukkoliikenne ilmaiseksi käyttäjilleen? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/ilmainen-joukkoliikenne-nuore... - [BLOG/il]

3] Henkilökohtainen kulutusvero ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/ja-koko-kansa-oli-kulutusvero... - [BLOG/il]

4] Palkka – verot → hyöty yhteiskunnalle ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/120819-mika-on-oikeudenm... - US

5] KNL filosofointia ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/kokoomus-avasi-nuor... - AL

6] Vastuullinen kasvattaminen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/eerikan-hatahuudolle-on-saata... - [BLOG/il]

7] Pitääkö jatkokoulutus maksaa itse? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153218-pitaako-koulutus-... - [US_P/il]

8] Vastuu omasta itsestäni – kuka maksaa hoivakuluni? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=989410 - [IL/il]

9] Elämä ei aina ole ”minä teen juuri niin kuin minä haluan ei ainakaan silloin, kun yhteiskuntavastuu kasvaa yli sen hetkisen valtiollisen tulontasauskyvyn yli. Tällöin on käytettävä omia varantoja ja omia tuloja; kuten koko täysi-ikäisyyselämänkaaren ajan, jos kyseessä on itseaiheutettu [?] vaiva tai sairaus – ”jos kannabis vapautetaan, niin seuraukset sen käytöstä maksetaan itse” –periaatteella … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154460-vastuu-itsesta-ku... - [US_P/il]

...

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL - US - Vf [300.] - IL

...

Sent:

Cc: pasi.holm@ptt.fi ; martti.hetemaki@vm.fi ; pasi.nieminen@autoliitto.fi ; Paasio Heli ; leena.harkimo@eduskunta.fi ; jussi.niinisto@eduskunta.fi ; pekka.himanen@aalto.fi ; sixten.korkman@aalto.fi ; Sasi Kimmo ; oras.tynkkynen@eduskunta.fi ; osmo.kokko@eduskunta.fi ; kalle.jokinen@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@minedu.fi ; timo.laaninen@keskusta.fi ; taru.tujunen@kokoomus.fi ; puheenjohtaja@keskusta.fi ; petteri.orpo@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; jyrki.katainen@vnk.fi ; jutta.urpilainen@vm.fi ; merja.kyllonen@lvm.fi

Sent: Tuesday, December 17, 2013 11:35 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kilometriverotus - hallituksen irtiotto saamattomuudesta!

...

Kilometriverotus - suurempi uudistusehdote mitä heti ajattelemmekaan

doc.: maksetut_kilometrit_17122013.doc – OpenOffice Writer

BLOG 28003 – 2722 [JON]

---17122013---

5649 | 5920

Katselukerrat: 541

Ilkka Luoma kommentoi_ 17. joulukuu 2013 13:10
Ilkka Luoma kommentoi_ 17. joulukuu 2013 14:09
ehdote             förslag, -et, - ehdote (luonnos)        utkast, -et, -
Neuvos kommentoi_ 17. joulukuu 2013 16:43

Miksi tilattu mieheltä joka edustaa osana öljyä ja tekniikkaa on mielestäni jäävi tekemään mietintöä puolueettomana. Nyt viedään hallitusta ja Kainuun neitoa herrojen rahamiesten kyydissä.

Oma ehdote; siru jokaiselle niskaan ja liikkuminen verolle.

Polttoainevero on jo olemassa ja silläpä hoituisi autovero ja kilometrivero. Julkinen liikenne voisi saada vaikka ilmaista löpöä niin saisivat touhunsa kannattavammaksi.

Pelkäävät sähköautoja - onhan sähkövero jo.

Syrjäseutulainen voisi saada kilometrikorvauksen työajosta kuten jo sekin on.

Paitsi jos halutaan Ollilalle lisää miljoonia myyntimiehenä.

Ilkka Luoma kommentoi_ 17. joulukuu 2013 17:35

Harri, tänään maksetaan bensiinikauppiaalle jokaisesta litrasta, ajoit tai et. Jos ehdote menee läpi niin maksat vain ajetuista tosikilometreistä + polttoaineesta kuten nyt. Mikäli saisimme aidon kulutusveron maksaisimme vain ajetuista tosikilometreistä, emme polttoaine- emmekä autoveroa kuin arvonlisäveroakaan.

Ilkka Luoma kommentoi_ 17. joulukuu 2013 17:36

Neuvos - tosikilometrien verottamisella voitaisiin jyvittää myös tienhoitoeuroja sen mukaan miten paljon kutakin tietä todellisuudessa käytetään jne --- 

Neuvos kommentoi_ 17. joulukuu 2013 19:02

Tosikilometri muodostuu polttoaineen kulutuksella ihan riittävän tarkasti ja kevyt auto kulkee vähän pitemmälle, mutta kuluttaa tietä vähemmän ja päästöjä tulee vähemmän. Jos tarkkoja ollaan, niin matkustajien lukumäärä vaikuttaa tien kulumiseen painokertoimella. Peräkärryt taitaa jäädä ulkopuolelle? Kulutukseen vaikuttaa myös kaasupolkimen asento joten raskas kaasujalka kuluttaa tietä enemmän.

Ismo Kaukonen kommentoi_ 18. joulukuu 2013 07:31

Ajokilometrit eivät kerro kulutuksesta yhtään mitään. Toinen ajaa litralla saman matkan, millä toinen kuluttaa 20 litraa. Polttoainekulutuksessa nämä erot näkyvät.

Ehdotankin, että kaikki autoilua rassaavat verot laitetaan polttoaineisiin. Ostamisen ja omistamisen verot mukaanlukien. Näin todellinen saastuttaja maksaisi enemmän ja autoansa pihalla ihaileva saisi ihailla autoansa ilmaiseksi. Se kun ei juurikaan saastuta. Halvempien autojen myötä autokantakin muuttuisi vähäpäästöisemmäksi ja turvallisemmaksi.

 

Oman ehdotuksen myötä maksajaksi joutuisi:

Smoke

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. joulukuu 2013 10:44

Harri, tankeissamme makaa paljon reservibensaa, ja valtio kiittää etukäteisveroista - käyttöön nähden. Kyllä jos rehellisiä olemme, niin aidot ajetut kilometrit ovat ainoa keino saada rehellinen verotus - tietkin kuluvat vain ajosta, eikä bensan säilytyksestä tankeissa ;-)

Samalla autojen hinnat putoavat reippaasti .. tai uskommeko? Autoveron takia Suomessa autojen tehdas- ja maahantuojakate ovat poikkeuksellisen alhaiset!

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. joulukuu 2013 11:29

Harri, näin se on - mutta ympäristönäkökulmaisen kulutusveron oikea osoite on itse kuluttamisesta, ei varastoimisesta, ei pienestäkään. Vasta ajo aikaansaa nuo haitat ja kulumiset, joiden "paikkaamiseen" noita ympäristöhaitta- eli kulutusveroja tarvitaan. Täydellisimmillään polttoaineessa ja itse autossa ei ole mitään veroja, ainoastaan ajosta verotetaan - tarkempi parametrointi onkin sitten asiantuntijatehtävä.

Ilkka Luoma kommentoi_ 18. joulukuu 2013 11:30

Ismo - autolla on nk. elinkaari, ja ilman ensimmäistäkään ajokilometriä se on saastuttanut jo tekovaiheessaan - aina sieltä rautamalmikaivoksesta alkaen ;-)

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot