Kelan sotkun karut kasvot – köyhistä ei väliä.

 

 Eduskunnan kyselytunnilla torstaina 2.3 2017 hallitukselta kysyttiin Kelan käsittelyaikojen viivästymisistä. Kysymys teille jotka odotatte Kelalta toimeentulotukipäätöstä tai korvausta.   Tuliko kansanedustajien kysymyksistä ja ministerien vastauksista vatsa täyteen ja kylläinen olo? Helpottiko perheen tai oma ahdinko?

 

Aulikki Oksasen työväenlaulun sanat: ”Suun soitto ei nälkää karkoita, eikä tyhjää täydeksi tee”, osuu ja uppoaa tähän hetkeen kuin nakutettuna. Olen aivan varma, että yhdenkään köyhän ja toimeentulonsa kanssa kamppailevan mieltä ei eduskunnassa käyty keskustelu lämmittänyt.

 

On käsittämätöntä ja pöyristyttävää kuinka kaltoin ja halpamaisesti pienituloisia ja vähävaraisia voidaan kohdella nykypäivän Suomessa? Ei riitä, että syyllistetään, orjuutetaan, kuritetaan, uhkaillaan, rangaistaan ja pelotellaan työttömyyden kurimukseen joutuneita tai muuten köyhyyteen ajautuneita, kaiken tuon lisäksi olemattomista korvauksista saa tapella ja taistella. 

 

Vailla työelämää olevat tai siitä syrjäytetyt ovat tämän päivän irtolaisia. Missä on suomalaisen työväen - ammattiyhdistysliikkeen solidaarisuus yhteiskunnan kelkasta pudonneiden puolesta? Suuria sanoja parlamentissa kyllä, mutta kun siellä vasemmiston voima on olematon, ovat heikoimmassa asemassa olevat heittopusseja ja pahnanpohjimmaisia. Oikeisto muistaa heitä, jos muistaa tai aikaa jää ja annetaan jos jaettavaa sattuu yli jäämään. Voimaton vasemmisto joutuu vain murisemaan ja toteamaan köyhien kyykytys.    

 

 Yksittäiset kansanedustajat muun muassa Vasemmistoliiton Anna Kontula tekevät hartiavoimin töitä köyhien auttamisessa, mutta miten on laita eduskuntapuolueiden? Mikä puolue on valmis organisoimaan massiiviset kansanjoukot kaduille köyhien tueksi? On turvallista voivotella eduskunnassa neljän seinän sisällä köyhien kurjuutta ja syytellä vuoronperään toisia, kuin että pistettäisiin selkä seinää vasten vähävaraisista piittaamattomat vallankäyttäjät.

 

 Se miten huonosti yhteiskunta kohtelee puolustuskyvyttömiä ihmisiä, kertoo sen rappiosta ja moraalittomuudesta. Siksi vasemmiston ja työväenliikkeen ykkösasia tulee olla tässä ja nyt puolustaa juuri heitä jotka apua eniten tarvitsevat - vaikka sitten sillä joukkovoimalla.

 

 

 

 

Katselukerrat: 570

P-M Lifländer kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 22:41

Vakutti siltä, että nyt meni todella huonoksi tuenhakijoiden elämä. Kela ei muutenkaan vakuuta palveluissaan. Kelahan voisi maksaa kansanedustajien palkat vasta sitten kun saisivat tuet pyörimään ajoissa.Saisivat maistaa omia lääkkeitään kansanedustajat ym päättäjät.

P-M Lifländer kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 22:42

Siis kansanedustajien palkat pitäisi laittaa Kelalle maksettavaksi tarkoitin.heh.

Hannu Tiainen kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 22:50

Hyvä idea ja oikeudenmukainen. Hyvä P-M.

Mika Helasvuo kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 22:55

Itseäni kyllä ihmetyttää ennen kaikkea se, kuinka pitkään Kelalla on ollut aikaa valmistautua tilanteseen, jota kaikki eduskuntapuolueet kannattavat ja nyt tilanne on tämä?

Jotenkin tulee mieleeni tietojärjestelmän yhtenäistäminen, jossa Suomelta kului 10 vuotta ja runsas miljardi Euroa, kun veljeskansamme rakensi paremmin toimivan järjestelmän vuodessa 10:llä miljoonalla.

Hannu Tiainen kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 06:50

Heikki

Miksi osa vastustaa perustuloa? 1200 euroa jokaiselle käteen jotka ovat ilman työtä tai muuten vailla vakinaisia tuloja ja ongelma on poispyyhkäisty.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 06:56

Tässä se on byrokratian todellinen kukkanen, jota niin monet kannattavat. Pirusti tehottomia ihmisiä, jotka eivät tiedä ja osaa, mitä pitää tehdä. Tietojärjestelmä se vasta hölmöläisen homma on. Pitääko Sipilä panna tämäkin suunnittelemaan pääministerin hommansa lisäksi ?

Mika on täsmälleen oikeassa.

Oma ehdotukseni jo vuosia sitten on ollut ns. "tiedon valtatie" , jossa kaikki viralliset tietokannat pannaan noukittaviksi "valtatielle" kunkin tarpeen mukaisesti. Ei vai mahdu päättäjien kaaliin.

Syy tähän sotkuun on aivan joku muu, kuin köyhät kyykkyyn. Syy on niiden, jotka kannattavat uuditamattomuutta, tehottomuutta, vanhakantaista toimintatapaa ja löysää työntekoa- keitähän ne mahtavat olla ?

Heikki Karjalainen kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 06:58

... ja lisää

Vaimoni kävi uusimassa passia Tampereen poliisilaitoksella. Virkailija sanoi, että se lähetetään R-kioskiin jonnekin Pirkkalan suuntaan-> Nuolialantien R-kioskille. Vaimoni sanoi, ettei ole koskaan asiaa moiselle kaukaiselle kioskille. Hän vaati sen hakemista poliisilaitoksen luukulta turvallisuuden vuoksi. "Ei- mine tiedä tätä asiaa, mutta jos sitten Matkahuoltoon, onkohan niitä missä päin Tampereella? ", sanoi virkailija huonolla suomenkielellä, ja istuu Matkahuoltoa vastapäätä.

Vaimoni antoi palaa, jolloin virkailija "ele ny suutu". Lähettäkää se sitten vaikka Moskovaan etukäteen tokaisi vaimoni !

... eli nyt passi ohjeen mukaisesti pannaan menemään johonkin epäluotettavalle postinumeron mukaiselle R-kioskille, jossa myyjä ei osaa edes käsitellä sosiaaliturvatunnusta ja luottokorttia ja, jossa kioskissa on "kilometrin" kaljajono ja yksi myyjä. Anna mun kaikki kestää !

... itse vaadin saada passini poliislaitokselta ja samalla luovuttamalla entinen tuhottavaksi. Onnistui väkisin.

... nyt ei edes ollut köyhä, mutta kaikkia kyykytetään huonon osaamisen ja johtamisen puutteessa !

Kari Rönkä kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 07:09

"1200 euroa jokaiselle käteen jotka ovat ilman työtä tai muuten vailla vakinaisia tuloja ja ongelma on poispyyhkäisty."

Pelkällä perustulolla ei ratkaista vielä mitään. Yhden muista poikkeavan luukun lisääminen nykyhimmeliin tuo vain yhden uuden luukun, ei yksinkertaista himmeliä mitenkään.

Koko homma olisi ratkaistavissa negatiivisen tuloverotuksen mallilla, jossa kaikki tulot, tulivat palkkana tai pienyritystulona tai minä vaan, olisivat verovapaita johonkin summaan asti ja siitä ylöspäin progressiivisesti verotettuja. Jos tulot jäävät alle tuon rajan, valtio maksaa erotuksen negatiivisena tuloverona.

Vasta tuolla negatiivisen tuloveron mallilla himmelistä karsittaisiin useimmat haarat pois. Hallinto romahtaisi murto-osaan nykyisestään. Ei olisi enää luukkua luukun perään. 

Mallin tiellä on kaksi isoa seikkaa. Se veisi tuhansia poliittisia virkoja himmelin ylä- ja keskioksilta. Se luultavasti myös heikentäisi AY-liikkeen valtaa. Siksi sitä ei edes harkita. Mikä taas on typeryyden merkki.

Kalle kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 07:37

Kyseisen tyyppinen malli on etelä-naapurimme verotuksessa. Saa sitten nähdä, kauanko? Yritysverotusta siellä ollaan jo rukkaamassa tiukemmaksi.

pekka saarinen kommentoi_ 3. maaliskuu 2017 07:40

Ei mikään ihme, jos näitä sotetunnuksia seilaa siellä sun täällä. Itse sain vuosi sitten pikavippifirmalta 2000,- laskun, josta en tiennyt mitään. Siinä sitten Sorille tekemään rikosilmoitusta. Näitä tunnuksia kaiketi kaupitellaan oikein paketteina alamaailmassa, kun tuokin juttu meni loppujen lopuksi Krp:een tutkittavaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot