Tiesittekö, että myös kaupunkilaiset syövät? Kyllä, niin he tekevät vaikka kuvittelisi toisin, koska jatkuvasti kuulee kuinka maaseutu ja sen väki on yhteiskunnallinen rasite. Koko maan asuttaminen maksaa kuulemma maltaita, luonto tuhoutuu kun välimatkat ovat pitkät, eikä palveluja kyetä järjestämään maan joka kolkkaan.

 

Toki voi olla niin tyhmistyneitä kaupunkilaisia jotka olettavat elintarvikkeiden tulevan suoraan Saarioisten tehtaalta tai vastaavista joissa myös valmistetaan raaka-aineet. Ehkä eivät ole kuulleetkaan karja – maito - vilja ja sikatiloista? Rahaa saa seinästä, ruokaa ja vitamiineja kaupasta, joten mihin tarvitaan maaseutua ja sen juntteja?

 

Hyvinvoivat kaupunkilaiset mökkeilevät ja lomailevat. Valtava määrä lomailee kotimaassa – maaseuduilla - ilmeisesti silmät ummessa. Kaupunkilaiset haluavat valmiiksi auratut tiet, montut lanattuina mökeilleen – mieluiten myös ojien vesakot raivattuina. Halkoja on hyvä olla myynnissä ja muut mökkikuntien palvelut hyvin saatavilla.

 

Laskettelurinteille rientävät kaupunkilaiset sankoin joukoin. Samoin halutaan kesälomilla pois kuumista kaupungeista erilaisiin ajanviettopaikkoihin, katsella nähtävyyksiä, kiertää rakasta kotimaata, viettää aikaa maaseudun rauhassa. Toiveita on paljon, toteuttaa ne ja nauttia täysin siemauksin niistä.

 

Kaupunkilaiset hoi! Miten niin kuin noin käytännössä olette ajatelleet saada kaiken toimimaan jos toiveenne maaseudun tyhjentymisestä toteutuisi? Miten olette ajatelleet pitää maaseudun elävänä, luonnon kauniina, viljapellot rehevinä, metsät hoidettuina ja palvelut saatavilla kaupungeista käsin?

 

Olisiko mahdollista ottaa, te viisaat kaupunkilaiset, ennen kuin alatte lisää pohtia maaseudun alasajoa, maalaisjärki käyttöön, onko liikaa pyydetty? Uskokaa tai älkää hyvät kaupunkilaiset, sellainen on olemassa kuin maalaisjärki. Mitä, ette ole kuulleetkaan! No voi hyvä ihme, menkää nyt kiiruusti älypuhelimienne ääreen ja katsokaa sieltä ja yllätytte. Tulette huomaamaan kuinka maalaisjärki on se, jolla maailmaa on pyöritetty iät ja ajat ja tullaan pyörittämään vastakin – myös kaupunkeja.    

 

 

 

 

 

 

Katselukerrat: 259

Orwell kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 17:36

Ei mene perille Hannu ainakaan Kehä-kolmosen sisäpuolella ja Kehä-ykkösen sisäpuollella vielä vähemmän.

Paul Tiililä kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:15

Osa kaupunkilaisista on vähän outoja. Minullakin oli yksi sukulaistäti, joka oli niin kaupunkilainen, ettei koskaan poistunut Helsingistä kuin sen kerran, kun kävi äitini 50 v päivillä. Hänen poikansa on samanlainen, hänellä oli Helsingissä kaksi asuntoa, toinen normaaliasunto ja toinen "kesämökki", vaikka se oli kerrostalon huoneisto. Kovan juristiväännön jälkeen verottajakin hyväksyi toisen vapaa-ajan asunnoksi, koska missään ei ole sellaista pykälää, että sen olisi sijaittava toisessa kunnassa tai maaseudulla!

Hannu Tiainen kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:19

Vielä tulee aika jolloin maalaiset ovat kunniassa kun aletaan toden teolla ruuan perään huutamaan.

Timo Lennart kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:23

Minä olen kaupunkilainen (Lahdesta). Mutta osan vuodesta vietän mökillä Kuhmoisen korvessa. Myös rahani vien Kuhmoisen kirkonkylän kauppoihin kun menen ja olen mökillä.

Ahti Pontinen kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:57

Asiat voi noinkin nähdä. Kaupunkilaisten maalaisrasismi on kuitenkin enemmän kuviteltua kuin ihan aitoa todellisuutta noihin asioihin. Kun sitä on, niin se pikemminkin johtuu ihan muista syistä. Esimrerkiksi siitä, että landen maalatalousisännätovat maailman parthaita luonnonsuoijelijoita vain sillä, että ovat maalla. Tai rehellisiä vain sen takia, että ovat maatalouden toimijoita. Voipi olla päinvastoinkin.

Nää kuvittelee olevansa myös urheita kun ovat hirvimretsällä, kun hirvi ajetaan eteen teurastettavaksi. Ihan ok olisi metsästyskin, jos nää ei kuvittelis jotain. Näin ne kuitenkin käyttätyy.... sori vaan, tosi on.

Kuka tahansa joka pystyy tappamaan pystyy tappamaan kun ajetaan teuraaksi eteen. Järkyttävintä oli kun maan ykkösläskille Ahtisaarelle ajettiin hirvi eteen ammuttavaksi, Sairasta touhua ilman moraalin ja itsekritiikin häivääkään. Vastenmielistä touhua.

Asiassa ei nole mitään sen kummenpaa kuin se on kunniassa jolle nkunnia kuuluu oli kaupunkilainen tai maalainen.

Kunniatttomien joukossa vain se kunniattomien piiri uskottelee toisilleen, että kunnia kuulu heille. Näin tapahtuu maalla tietyissä joukoissa. Vaan niin tapahtuu kaupungeissakin.

Hannu Tiainen kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 19:30

Ahdilta hyvää pohdintaa. Noinhan se menee ja tismalleen samaa mieltä noista hirvenkaadoista ym. vastaavista. Todella vastenmielistä vaikka metsästys onkin oikein järjestettynä tarpeellista.

Mika Helasvuo kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 20:15

Hannu, hyvä avaus.

On vaikea keksiä mitään turhempaa vastakkainasettelua kuin maaseutu vs. kaupunki ja kuinka ollakaan sitä ehkä vahvimmin lietsoo Vihreät. 

Timo Lennart kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 20:20

Mikan kanssa samaa mieltä.

Lasse Kallo kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 22:33

Ikivanhaa temppuilua valtaapitäviltä saada ihmiset syyttä suotta napit vastakkain. Maalainen, kaupunkilainen, älykäs, tyhmä, Lisäksi se, että kuka elättää ketä.

Eipä silti, antiikin Ateenatahan lienee demokratian kehto. No, miten muinainen Ateena hankki rahaa kaupungin ja sen asukkaiden ylläpitoon? Hopeakaivoksilla raatavat orjat sen mahdollistivat.

Kalle kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 06:21

On myöskin virheellinen kuvitelma, että maaseutu olisi synonyymi maatalouden harjoittamiselle. Tosin, kaupungeissakin harjoitetaan maataloutta, ihan kaupunkialueella, Helsingissäkin.

Maaseutu asuttuna; on ja tulee aina olemaan. Moni kyllästyy kaupunkiin ja kaupunkilaiselämään, niin kävi itsellenikin ja muutin maaseudulle koskaan en ole katunut.

Ajatuskuvio, että maatalouden harjoittajien lisäksi maalla asuu vain eläkeläisiä; täysin vääristynyt kuva, maaseudulla asuu moninainen ammattien kirjo, jopa moniammattilaisiakin.

Mitenkään kovin voimakasta vastakkainasettelua kaupunkilainen vs maalainen, en ole niin pelkistettynä havainnut kuin poliitikkojen puheissa.

Maalla on mukavaa!

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot