Jatkan viimekertaisesta sananvapausaiheesta pohtimalla yhteiskunnan tilaa. Koska trendikäs blogosfäärikkö osaa aina antaa trendeille nimet, olen päättänyt kutsua nykyistä sananvapausilmapiiriä kansalaisvetoiseksi ennakkosensuuriksi. Asioita ei ennalta hiljennä pappi tai ministeri, vaan tehtävä on delegoitu kaikelle kansalle, pelottavalla tehokkuudella.

Täällä odotan jos suusi avaat

Muutamat journalistit ovat jo uskaltautuneet puhumaan tietoverkon vihan ilmapiiristä ilman poliittisia laseja kasvoilla. Jokainen sanottu mielipide sopivista aiheista aikaansaa hurjan vihareaktion, puolesta ja/tai vastaan. Ei tässä ole politiikkaa, sillä vihan voi saada varsin monista poliittisista (maahanmuutto, työllisyys), epäpoliittisista (kulttuuri, ruoka) ja hengellisistä (uskonto, filosofia) aiheista ja usealta puolen näitä argumentteja. Varmasti on poliittisia tahoja jotka toimivat agitaattoreina, epäilemättä myös ns. informaatiosotaa on asian osana, mutta likaisesta työstä ainakin pääosan tekevät someajan hyödylliset idiootit. Vain viha on vakio, muu on muuttuvaa. Se, minkä haluan ilmiön havainnointiin lisätä on että emme vieläkään mielestäni hahmota sen voimaa. Vihakampanjat voivat olla massiivisia, jättimäisiä henkisen pahoinpitelyn operaatioita jotka johtavat tuon tuosta karmiviin lopputuloksiin. Ilmiö ei ole viaton tai vaaraton.

Kenellekään ei ole jäänyt vihan ilmiö havaitsematta. Tämä on johtanut siihen, että moni on alati varovaisempi mitä sanoo ja tämä ilmiö ei kohdistu vain aktiivikansalaisiin. Kyllä, moni pohdiskeleva blogaus jää julkaisematta, mutta myös moni tutkija jättää suunsa avaamatta ja näppäimistön esiin kaivamatta. Jopa tuore talousnobelistimme totesi radiossa huomattuaan julkisen keskustelun tason, että on syytä ryhtyä pitämään mielipiteineen kynttilää vakan alla. Tätä tarkoitan kansalaisvetoisella ennakkosensuurilla: pääosin tavallisten kansalaisten joukoilla ajamme sananvapauden ilmapiirin niin ahtaalle, että ennakkosensuurin aalto leviää halki kansan. Yhä harvempi haluaa sanoa yhä vähemmän, yhä harvemmin halutaan ottaa kantaa juuri niihin asioihin joihin pitäisi. Ne jotka pelissä yhä jaksavat, ovat usein ne joilla ei alunperinkään ollut halua keskustella sivistyneesti. Yhä useampi aiemmin asiallisesti keskustellut myös muuttuu yhä vihaisemmaksi ja tämän voi joskus lukea jopa ammattijournalistien ulosanneista.

Lasit pois päästä

Parasta mitä voimme tehdä on ottaa ilmiön ympäriltä pois värittyneet lasit. Nyt katson etenkin asiansa osaavien toimittajien suuntaan ja toivon, että tätä asiaa tutkittaessa ei hakata vielä suurempaa railoa kansanryhmien välille. Kyllä, yksittäiset hyökkäykset ovat usein poliittisesti värittyneitä, mutta ilmiö itsessään kattaa koko mielipiteiden kirjon. Ehdotan myös vanhaa elämänfilosofiaani hieman muutettuna: jos henkilö hakataan henkihieveriin somessa suuttuneen kansanryhmän toimesta, hän on aivan yhtä paljon sairaalahoitoa vailla, oli häntä hakkaamisen lomassa haukuttu sitten suvakiksi tai rajakiksi.

Tämä johtaa siihen, että median tulee nyt etsiä vihailmiötä vastaan kulkevia toimijoita eri puolin argumenttia, julistamaan ymmärrystä keskustelulle erimielisyyksistä huolimatta. Tällaisella voi olla voimakas symbolinen merkitys, sillä viha on niin yrittäjän kuin ay-jäärän, muslimin kuin ateistin ja lihansyöjän kuin vegaaninkin ongelma. Vain yhdessä he ovat ongelman ratkaisu.

Katselukerrat: 235

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 06:57

Juu, tämä on sinun sukupolvesi mukanaan tuoma ilmiö. Sinun sukupolvesi sanoi: "Ei fyysiselle väkivallalle, mutta henkinen väkivalta on hyväksyttävää."

Samalla logiikalla menee myös: "Ei rotuvihalle, mutta miesviha, se on niiden sikojen omaa syytä!"

"Parasta mitä voimme tehdä on ottaa ilmiön ympäriltä pois värittyneet lasit. Nyt katson etenkin asiansa osaavien toimittajien suuntaan"

Toimittajat on yksi niistä ammattiryhmistä, joissa psykopaattien osuus korostuu.

Katsos kun toimittajien tehtävä Suomessa, lännen imperiumissa ja Neuvostoliitossa on ollut täsmälleen sama: kertoa kansalle mitä pitää ajatella ilman mitään suurempia moraalisia rajoituksia. Koska Uudellamaalla on 100 työtöntä toimittajaa per avoin työpaikka niin aina löytyy sopivan selkärangaton toimittaja sille joka maksaa kauniisti valehtelemisesta.

"ennakkosensuurin aalto leviää halki kansan. Yhä harvempi haluaa sanoa yhä vähemmän, yhä harvemmin halutaan ottaa kantaa juuri niihin asioihin joihin pitäisi"

Ei kai Markus Janssonin lapsipornojupakasta ole kirjoitettu lehdistössä yhtään mitään, koska Jansson on jonkinlainen (*) libertaariänkyrä.

Jemenissä 14 miljoonaa ihmistä näkee nälkää, mutta koska sen aiheuttavat hyvikset niin siitä ei kirjoiteta.

Obama nakkeli viime vuonna 26 000 pommia ihmisten niskaan. Ei ylitä uutiskynnystä.

(*) Haluaa välillä vihollisensa valtion tekevän jotain, mikä on vähintäänkin tyylirikko libertaarille

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 06:59

Erityisesti Trumpin valinnan jälkeen on löytynyt ideologisesti mahdoton ihmisryhmä: liberaaliänkyrät, sensuroimaan ja rähinöimään. Vanhaan hyvään aikaan änkyröinti on konservatiivien yksinoikeus.

John kommentoi_ 7. tammikuu 2017 07:27
Jos mielipidettään ei voi ilmaista suulla niin se ilmentyy turhautumisena, ihmisen levottomuutena ja aggression purkaminen ympäristöön
Väinö Okaruusu kommentoi_ 7. tammikuu 2017 08:23

Ilmiölle, josta blogisti kirjoittaa on vanhakin nimi ja se on ITSESENSUURI. Itsesensuuri oli voimissaan YYA-sopimuksen vuosina, kun Kekkonen hallitsi tasavaltaa. Silloin ei ollut soveliasta puhua tai kirjoittaa Neuvostoliitosta mitään kielteistä.

Nyt itsesensuuri on laajentunut käsittämään kaikki elämänalueet. Jakolinja kulkee suvakkien ja arvokonservatiivien välissä. Leimakirveet viuhuvat tiuhaan tahtiin ja niitä on monia. Luettelo leimakirveistä on pitkä, mutta ehkä eniten käytettyjä ovat rasisti, natsi, populisti ja impivaaralainen juntti.

Leimakirveiden avulla yrittävät suvakit vaientaa kaiken kritiikin ja ovat siinä jossain määrin onnistuneetkin. Leimakirveen käyttäjiä on kaikkialla. Niitä on jopa täällä tässä blogiyhteisössä. 

Herkkähipiäiset kansalaiset, joilla olisi tähdellästäkin sanottavaa vaikenevat, kun eivät halua tulla leimatuksi jollain monista leimakirveellä.

Leimatuksi tuleminen älkööt kuitenkaan vaientako kaikkea krtiikkiä, sillä vain kyseenalaistamalla asioita kehitys kehittyy.

Neuvos kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:00

Viha syntyy sorrosta - yhä suurempi osa väestöstä tuntee joutuvansa sorron kohteeksi:

- Syrjäytettynä työttömyyteen

- Pitkäaikaistyöttömyys

- Leikkaukset pienistä tuloista

- Osalta ei leikata

- Tutkiva tasapuolinen tiedottaminen puuttuu

Ennakkosensuuria ylläpidetään tuomitsemalla parista sanasta, jopa kansanedustaja

Johtaako ennakkosensuuri yhä lisääntyviin hirvittäviin tekoihin?

Hämeen-Anttila lähti - olisko hänen ajatuksiaan kannattanut ainakin kuunnella?

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:23

"epäilemättä myös ns. informaatiosotaa"

Eli suomalaisessa propagandamediaformaatissahan pokkana lainataan ulkomaalaisia propagandalähteitä ja esitetään niiden jutut kritiikittä jumalan sanana.

Kun nyt arvioin yhtä vakoojien ylläpitämää sivustoa niin törmäsin informaatiovaikuttamisessa seuraavaan:

http://observer.com/2016/08/dc-leak-exposes-top-clinton-donor-georg...

"the Correct the Record SuperPAC, which hires Internet trolls to spread pro-Clinton ideologies on the Internet"

Linkissä kritisoidaan juutalaista George Sorosta Clintonin trolleista. Kritiikki on kosher, koska Observer on myös juutalaisen lehti.

Mitäpä tämä George Sorosin säätiö tuottaa? Tässä esimerkki Saksan ulkopolitiikkaan puuttumisesta.

Sieltä löytyy linkkejä dokumentteihin, joissa George Sorosin säätiö on puuttunut vaaleihin EUssa. Ei ihme, että tämä on lentänyt pihalle yhdestä sun toisesta maasta. Ei tämä tietenkään ainoa ylikansallinen poliitikkojen voitelija ole.

Kuinkas paljon suomalaisia poliitikkoja, toimittajia ja virkamiehiä voidellaan ulkomailta.

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:25

"- Osalta ei leikata"

Teiden yksityistäminen tarkoittaa tulonsiirtoa varakkaille, koska yksityisiä teitä käytetään tasamaksuilla, mutta sosialistisia teitä rahoitetaan verovaroilla eli suurituloiset maksavat enemmän.

Neuvos kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:41

Ministeri Berner Suomea hyväksikäyttämässä kirjoittaa Hesari. Ollaanko hiljaa ennakkosensuurin nimissä?

Kyuu Eturautti kommentoi_ 7. tammikuu 2017 13:33

eniten käytettyjä ovat rasisti, natsi, populisti ja impivaaralainen juntti.

Nämä ovat totta, mutta myös suvakkihuora ja sen ympärillä toimiva valikoima löytyy. Eivät ne ole vain liberaalit jotka käyttäytyvät huonosti.

Juha U. Aaltonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 14:40

Asiansa osaavan median tulisi olla vapaa puolenvalinnasta. Tulisi kertoa asiat kuten ne ovat eikä niin, miten niiden haluttaisiin olevan. Mutta kun toimittajatkin ovat ihmisiä ja heihin vaikuttaa vallitseva yhteiskunnallinen ilmapiiri. Valitettavan usein julkaistaan sitä, mitä kuvitellaan ihmisten haluavan kuulla. Mielistellään. Ja kun on vielä se hiljainen enemmistökin.

Leimakirveiden käyttö on asia sinänsä. Kirvestä heilutellaan liian herkästi. Jutun/kommentin ensimmäisen rivin perusteella ollaan valmiita tuomitsemaan ihmiset tiettyyn lokeroon. Saattaisi auttaa asiaa, jos hetkeksi pysähtyisi miettimään kokonaisuutta. 

Itse en suinkaan ole syytön herkkähipiäisyyten, mutta yhtä hyvin olen herkkä sille, että ulkopuolelta pyritään ohjaamaan omaa ajatteluani. Ajatteluani, joka perustuu elämäni varrella saatuihin kokemuksiin. 

Kumpa kykenisimme keskustelemaan asioista ilman nimittelyä. Ilman toisten mielipiteiden vähättelyä. Syytön ei ole kumpikaan osapuoli. Ei impivaaralainen eikä suvakkihuora.

Eiköhän totuudessakin ole useampia särmiä?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot