Kansalaisaloitteet synnyttävät uusia kansanliikkeita - jopa "puolueita"

[ … kansalaismielipide ja sen tutkiminen ei juuri kiinnosta perinteellisiä poliitikkoja, joiden houkutearvo saada kansalaisia vaaliuurnille, on heikko – tätä todistaa Suomen suurin ”puolue” Nukkuvat, joiden osuus koko äänioikeutettujen määrästä on jo noin 40 prosenttia – kallupit eivät ole kansanvaltaa … ]

Saimme lain, jossa 50.000 todistettua suomalaista saa vireille valiokunta- ja mahdollisesti eduskuntakäsittelyn nimikeräyksen mukaiselle aloiteaiheelle. Tämäkös innosti kansaa, joka muutoinkin harjoittelee suoraa  kansalaisvaikuttamista 1] sosiaalisessa mediassa sekä adressitehtaissa.

 


Ensimmäinen kansalaisaloite on jo nähnyt päivänvalon – turkistarhauksen kieltäminen


Nyt on ensimmäiseksi hyvä tiedostaa, että 50.000 virallista nimeä edustaa noin 1,25 prosenttia kaikista maamme yli 4.000.000:sta äänioikeutetusta. Samaan hengenvetoon on todettava, että tällä hetkellä suurin eduskuntapuolue Kokoomus nauttii todellista reilu 13 prosentin kannatusta kaikista äänioikeutetuista. Missä mennään maamme johtoeliitti?

Sveitsi on ollut pitkään kansanäänestyksien luvattu maa


Sveitsissä ansalta kysytään herkästi ”pieniäkin” asioita – sinne on ikäänkuin muodostunut kulttuuri, jossa kansalaiset ovat usein päätöskoneiston todellisella huipulla. Meillähän kansalaisvalta konkretisoituu vain vaaleissa – hallitukseenkin voidaan valita ministereitä ohi kansalaisyhteiskunnan. Presidentinvaalimme edustaa täyttä kansalaistoimintaa, niinpä kansa haluaakin presidentille lisää valtaa 2]tässä olisi oiva kansalaisaloite!

Kansa muuttuu päätösprosessina nyt nopeammin kuin koskaan


Emme vaihda kansaa, vaan vaihdamme edustajamme ”mäelle” ja valtuustoihin jo seuraavista vaaleista, kunhan pääsemme vaikuttamaan tehokkaammin ehdokasasetelmiin 3] – sehän on nykypuolueiden etuoikeutettu monopoli.


Kansakunta on ottamassa paikkaansa ”kaapin päältä” - saattaakin käydä niin, että äänestäjät hylkäävät nykymuotoisen kansasta erkaantuneen puoluehimmelöinnin 4] ja voi edelleen olla, että kansalaisaloitteista syntyy aivan uusia ”kansanpuolueita” tai oikeastaan kansanliikkeitä. Starttikehote on jo epäsuorasti annettu.

Poliittinen valtakoneisto on jämähtänyt viime vuosisadalle!

[ … luovuus ja herkkä korva kansan suuntaan on rapautunut ja umpioitunut, puhumattakaan kielestä, mitä kansalle ymmärtämättömästi nykypoliitikkomme käyttävät, ilmaistessaan itseään … ]


Politiikan hoidossamme ei ole tapahtunut mitään kehitystä sitten työväenliikkeen valtaannousun, aikana jolloin maatontakin ahdistettiin maallisten taholta ja patruunat hyödynsivät surutta toverien panoksen tavoiteltaessa omistajavoittoa – syntyi ammattiyhdistysliike 5] sekä maanviljelijöiden edunvalvonta.

Nyt on iduillaan liika-ahneuden,


yltiöhamuamisen ja silmittömän voitto- ja kasvuhuuman vastaiset liikkeet – degrowth 6], attac 7] jne … Ihmiset ovat heränneet näkemään, ettei ympäristöä voi loputtomiin ”ryöstää”. Kuluttajaidentiteetti vaihtunee biosfäärin ymmärrysidentiteetiksi ja maksimaalinen tavarahamuaminen muuttunee minimalismiksi; elämän painoarvojen muuntuessa enemmän henkisten kykyjen ja tarpeiden täyttämiseen.

Emme voi syödä enempää kuin tienaamme –


ja olemme ihmiskuntana hyvin pieni osa maapallon biomassasta, jolle kokonaisuutena kuuluu biokerroksen kokonaisantama (-saanto) per vuosi – nyt olemme ihmisten toimesta syöneet vuosiantaman jo syyskuun loppuun mennessä. Pää tulee lopulta vetävän käteen.

Kansalaisaloite – minimissään vaikkapa 150.000 nimeä


Jotta emme tukehduttaisi nykyistä ”ylirasitettua” eduskuntaa kansalaisaloitteilla olisi kannattajanimien minimiksi asetettava vähintään pienimmän eduskuntapuolueen saama viimeisen vaalin kokonaisäänimäärä.


Ei voi olla niin, että innoissamme patsastelemme 1,25 prosentin osuudella kokonaisäänioikeutetuista – onhan niin, että demokratia on enemmistöpolitiikkaa – suojellen asialliset vähemmistöt, inhimillisyysperiaatteella.

Myöhemmin tulee täyteen tarkasteluun se, onko nykyinen länsidemokratia luontosuhteeltaan ”huomioitsemisen kehitysuralla” - ja onko nykymuotoinen demokratia lainkaan se kokonaisvaltaisin ihmiselomuoto ja yleensäkään edes toimiva periaate lajikirjoltaan vähentyvässä biomassaympäristössä.


 

...

VIITTEET

1] [2006] Kansa harjoittelee suoravaikuttamista - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/edustuksellisuus-100-vuotta-k... -

1] [2006] Kansaa kannustetaan ottamaan enemmän suoravaikuttamisen valtaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/kansalaisia-kannustetaan-otta... -

2] [2008] Presidentille lisää valtaa! - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/02/aika-ajoin-tuleva-kriisi-tarv... -

2] [2005] Kavennettu presidentin valta - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/eu-modernisaatio-antaa-tekosy... -

2] [2013] Kansa kaipaa Saulille lisää valtaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kansa-kaipaa-sauli-niinistoll... -  

3] [2007] Kansalaisten tahto ei toteudu eduskunnan äänestyksissä? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisten-nestystulos-ei-t... -

4] Hylkääkö kansa nykyisen puolueeliitin? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisyhteiskunta-hylk-nyk... -

5] [2007] SAK ja Eero Henäluoma - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kuinka-tulonjakopuolue-onnist... -

6] Degrowth - http://fi.wikipedia.org/wiki/Degrowth -

7] ATTAC - http://fi.wikipedia.org/wiki/ATTAC -

 

...

Ilkka Luoma

http://jontikka.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi


 

Sent

From: ilkka.luoma@keskipiste.fi

To: presidentti@tpk.fi; jyrki.katainen@vnk.fi; taru.tujunen@kokoomus.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi CC: erkki.tuomioja@formin.fi; heidi.hautala@formin.fi; ville.niinisto@ymparisto.fi; paavo.vayrynen@keskusta.fi; timo.laaninen@keskusta.fi; juha.sipila@eduskunta.fi; kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu; sampo.terho@europarl.europa.eu; satu.hassi@europarl.europa.eu; kimmo.sasi@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@eduskunta.fi; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi; jukka.gustavsson@minedu.fi; jutta.urpilainen@vm.fi; tuija.brax@eduskunta.fi; maria.guzenina-richardson@stm.fi

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kansalaisaloitteista sikiää uusia kansanliikkeitä - jopa "puolueita"

Date: Thu, 21 Mar 2013 12:41:00 +0300


 

...

OT

Kansalaisehdotuksista sikiää uusia kansanliikkeitä

(yleisö tehtailee uushurmiossaan oikeutta löytää vaikuttamiskanava etääntyneeseen puoluevaltakoneistoon – jota voidaan säädellä nykyisin vain kerran neljässä vuodessa)


 

AL

BLOG15903IL

---21032013---

Katselukerrat: 193

metsäkeiju kommentoi_ 21. maaliskuu 2013 13:04

Kansalaisaloitteet ovat parasta, mitä kansalaisyhteiskunnalle on tapahtunut pitkään aikaan.

Suomen pakkoruotsitettu näennäisdemokratia on pystyyn kuollut hyvä veli -systeemi, korruptoitunut mätäpaise, jossa edes ministereiltä ei vaadita moraalista selkärankaa.

Ilkka Luoma kommentoi_ 21. maaliskuu 2013 13:06

Seuraavaksi listalle ilmaantuu presidenttimme vallan kasvattamisen aloite! ;-)

Norppa kommentoi_ 21. maaliskuu 2013 14:09

Kansalaisaloitteita kyllä saadaan aikaan vaikka mistä. Mutta mitäs sitten, kun huomataan, ettei niillä olekaan juuri merkitystä? Aktivoihan se ainakin netissä pyöriviä kansalaisia, mutta onko noilla lopulta enempää merkitystä kuin Facebookin tykkäämisillä tai jollakin online-gallupilla?

50 000 on liian pieni määrä, kansanäänestykset olisivat todellisempaa demokratiaa. Esimerkiksi kerran vuodessa voisi järjestää kansanäänestyksen muutamasta asiasta. Toisaalta, siihen mistä äänestettäisiin, tarvittaisiin taas jonkinlainen seula. Mikähän se sitten olisi?

Ilkka Luoma kommentoi_ 22. maaliskuu 2013 10:12

Mitä olitte mieltä puoliväliriihestä?

metsäkeiju kommentoi_ 23. maaliskuu 2013 08:28

50 000 allekirjoittanutta ei ole liian pieni määrä tuoda asia eduskunnan käsittelyyn ja poliittiseen keskusteluun mediassa. Tuohan hallituskin ja yksittäiset ministerit asioita eduskunnan käsittelyyn, eikä heitä ole kuin kourallinen.

Tässä ajankohtainen kansalaisaloite, joka kannattaisi allekirjoittaa:  www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot