Kansakunnan kaksi Uudenvuoden lupausta

Vuoden lopulla viritellään Uudenvuoden lupauksia. Yleensä niitä ei toteuteta, ehkä tipaton tammikuu ja jotain muuta pientä. Nyt voisimme maalata kaksi koko kansakuntaa ravisuttavaa lupausta – työllistäminen ja työllistyminen; mutta mitä se edellyttäisi?

Vihdoin olemme hoksanneet, että olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 1] ja olemme myös ymmärtäneet, että aivan jokaisella maapallollisella on oma isänmaa, sehän on maa ja valtio, jossa tulee ymmärretyksi omalla äidinkielellä. Hyvä!

Taustaa näille kahdelle radikaalille lupaukselle ---

Kuten tiedämme tämänkin, niin automaatio 2] ja tuleva massiivirobotisaatio 3] vievät työpaikkoja ihmisiltä – sekin on oivallettavissa, että menetettyjä työpaikkoja ei paikata kokonaan niillä kuuluisilla uuden aallon työtehtävillä, mitä automaatio ja robotisaatio ”lupauksissaan” luovat.

Tiedämme senkin, että automaation ja robotisaation takana on hiljalleen 'jotain oivaltava tietotektiikka', tietoliikenne ja sensorien verkosto, joilla kaikilla on yhteinen piirre – tuo piirre on puolijohteet. Puolijohteet ovat herkkiä voimakkaille magneettikentille – on laskettu, että EMP-pulssi 4] sekoittaisi kaikki mikropiirilliset järjestelmät, ja niitähän on paljon – sanoisinko pilvin pimein, jonne tietommekin karkaavat – pilvet kauas karkaavat. Niin.

Tieteellinen historia osaa kertoa,

että maapallo vaihtaa magneettista napaisuuttaan 5] aina aika-ajoin, tosin elektronisen vallankumouksen aikana ei vielä kertaakaan. Emme siis tiedä millä syklillä mahdollinen napaisuusvaihto vaikuttaisi magneettikentän siirtymänä automaatioon, tietojenkäsittelyyn ja hiljalleen kiihtyvään robotisaatioon.

Teemme hypoteeesin;

napaisuusvaihto yhdistettynä ihmiskiistojen kulminaatioon – ydinsotaan; ajaisi todennäköisesti alas hienot tosiaika- ja varmuusjärjestelmät – vähintäänkin kaikki EU EKP:n bittirahatkin katteettomina 6] katoaisivat taivaan tuuliin ja alkaisi uusvarallisuuden jako, mutta erityisesti kutsu takaisin työhän – niiden osalta, jotka ydintalvesta olisivat selvinneet.

Herää se oleellinen kysymys;

kuinka paljon työpaikkoja on kadonnut automaation ja robotisaation myötä ja kuinka paljon niitä syntyisi lisää, kun automaatio kaikkialta pettäisi, ja pitäisi palata aikaan, jossa kaikki logistiikka, varmenteet ja dokumentoinnit pitäisi käsityöllistää 'sulkakynälle ja papyrukselle' – siis, kun meitä palvellut automaatio tietoliikenteineen olisi romahtanut.

Veikkaus olisi työpaikkojen osalta suoraviivainen;

alkaisi uusi täystyöllisyyden aikausi, jota kutsuttaisiin toimeliaisuudeksi 7] – unohtaisimme samalla loputtoman kasvun filosofian 8], kun viimeinkin ymmärsimme, että sitä ei voi olla, koska kaikki sen tarvitsemat elementit lähtevät liikkeelle rajallisen maapallon rajallisista tarvemateriaaleista – energiaahan sinänsä olisi yllin kyllin, synnyttihän se elämänkin.

Lupaus 1.

Nyt jätämme tuon kauhuskenaarion ja palaamme alun kahteen Uudenvuodenlupaukseen – työllistämiseen ja työllistymiseen. Kaikki me, jotka olemme työhönottamisen vallalla varustetut – lupaamme suosia työtä, ihmisen tekemää työtä, käden työtä ja työllistämistä siten, että kukin tekijä tulee työvuorossaan hyvin toimeen omassa isänmaassaan omalla äidinkielellään.

...

Lupaus 2.

Toinen lupaus koskee oikeastaan myöskin kaikkia – lupaamme olla työllistettävissä hivenen pienemmällä palkalla 9], jolla edesautamme 'työantajapoloista', jotta tämän kokonaispalkkakustannukset 10] eivät riistäytyisi käsistä ja tämä uuspalkattu ihmisen työ – myöskin kädentaidontyö olisi kannattavaa ja näin syntyisi sellaista vastuutulosta, että saavutamme toimeliaisuuden; kun oivalsimme, ettei loputonta kasvua ole olemassa.

...

10 VIITETTÄ!

01] Taistelu työstä! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen... - [US_P/il]

02] Automaatio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101019-maailmanlaajuinen... - [BLOG/il]

03] Robotit ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/robotiikan-luovaa-l... - [AL/BLOG/il]

03] Robotisaatio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robo... - [US_P/il]

04] EMP_Cyber_metsäsissi ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=717353 - [IL/Kesk./il]

04] EMP pulssi ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen_pulssi - [wiki]

05] ”Maan magneettiset navat karkuteillä” ~ http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/1026280360 - [ITL]

06] Sopulien pörssipelit ja EU/EKP ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/porssipelien-autuus-ja-sopuli... - [BLOG/il]

07] Kasvuhokemasta toimeliaisuuteen! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136865-resurssiymmartama... - [USP/il]

08] Kasvuhuuto käy luonnon päälle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kasvuhokeman-mahdottomuus-kay... - [BLOG/il]

09] Palkka-ale on edessä ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ulosmittasimme-liik... -

10] Töihin vaikka palkka-alella! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152070-toihin-vaikka-pal... - [US_P/il]

Hyvää Uutta Vuotta kansalaiset – niin työllistäjät kuin työllistettävät!

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf IL

doc.: kaikki_maailman_tyohaluiset_30122013.doc – OpenOffice Writer

BLOG 28525

538 | 5364

Katselukerrat: 498

teuvomast kommentoi_ 30. joulukuu 2013 12:02

Mulla on ollut toimiva uuden vuoden lupaus jo n 30 vuotta olen sanonut etten lupaa yhtään mitään, ja joka vuosi se on myös pitänyt  . noin yksinkertaista sekin on terv tepivaari 

Ilkka Luoma kommentoi_ 30. joulukuu 2013 12:05

teuvomast - tuntuupa myös siltä, että meidät elättävä biosfäärikään ei lupaa mitään - meille, mutta kenelle sopeumaa, kun ei meille?!

teuvomast kommentoi_ 30. joulukuu 2013 12:12

Itse elän luonnon ehdoilla aika pitkälle, talvella ainoastaan käytän autoa, ja kesät kuljen kaikki matkat jotka on alta sata km pyörällä vieläkin . terv tepivaari  

Ilkka Luoma kommentoi_ 30. joulukuu 2013 12:24

teuvomast - luonto kiittää ;-)

Neuvos kommentoi_ 30. joulukuu 2013 15:46

Kuultua sanomalehden teosta, jossa automaatio on vienyt; latojan-, oikaisulukijan-, otsikkolatojan-, taittaja-, eli kaiketi neljä ammattikuntaa kokonaan ja silti sanomalehdet kärvistelevät tulosvaikeuksissa. Liekö syy kalliissa automatiossa?

Heikki Karjalainen kommentoi_ 30. joulukuu 2013 16:04

Ei syy ole siinä, että on tapahtunut muutos, syy on siinä, että uusien järjestelmien ja koneiden käyttöönotto on iso operaatio, jossa vaihdetaan myös useasti kokeneet ja paineita kestävät konkarit nuoriin ja kokemattomiin vastuuhenkilöihin. Kiire ja koulutus on perussyy. Vanhaaan ei ole paluuta.

Ilkka Luoma kommentoi_ 30. joulukuu 2013 16:24

Heikki, entä jos paluu vanhaan on ainoa vaihtoehto?

Ilkka Luoma kommentoi_ 30. joulukuu 2013 16:25

Neuvos - pitkälti tulosahneudessa ja kokonaispalkkakustannusten holtittomassa nousussa.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 30. joulukuu 2013 16:42

Ilkka

Ei löydy vanhan osaajia saati edes työkaluja siihen. Kerron kokemuksesta sanomalehtimaailman sisältä suurten muutoksien ajalta vv. 1991- 2004.

Ilkka Luoma kommentoi_ 30. joulukuu 2013 16:57

Heikki, silloin ei auta muu kuin opetella - vaikka "pohjamutia" myöten ... tai jätetään tekemättä.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot