Jukka Nousiainen Ylöjärven kaupunginkirjastossa 15.2.2017

Kirjasto, tai niin kuin me vanhemman polven tamperelaiset sanomme, lainasto, on suurin piirtein parasta, mitä yhteiskunta tarjoaa jäsenilleen. Ajatelkaa nyt; lukematon määrä kirjoja ja lehtiä, huikeat musiikkivalikoimat, elokuvia, pelejä ja nykyään jopa urheiluvälineitä jne. käytettävissä ja lainattavissa ilman korvausta kenelle tahansa kirjastokortin omaavalle. Puhumattakaan erilaisista digitaalisista ja muista palveluista, tietokoneista, vanhojen tallenneformaattien siirtämisestä ajanmukaiseen muotoon ja mitä vielä.
Eipä ihme, että jotkut kulttuurivihamieliset tahot, kuten erään tietyn suomalaisen puolueen edustaja Ylöjärvellä taannoin, aina aika ajoin ehdottelevat koko homman alasajoa. Onhan se nyt kamalaa, että ihmiset saavat ilman eri korvausta lukea vaikkapa romanttisia romaaneja. Mitä tästä Adolfkin sanoisi!
Kuulkaa siis minua, te tuhannesti kirotut pirun penikat. Näpit irti kirjastoista tai sytytätte sellaisen roihun, että totisesti vielä toivotte jättäneenne sen tekemättä. Tulihan tämä nyt selväksi kaikille taksikuskeille ja muillekin - hyvä.


Asiasta toiseen, omista lainastomuistoistani ensimmäinen ajoittuu 60-luvun ensimmäiselle puoliskolle. Olin saanut ensimmäisen kirjastokorttini ja innoissani pengoin Tampereen vanhan kirjaston hyllyistä melkoisen nipun Raamatun tapahtumista kertovia kuvakirjoja - niissä oli hienoja kuvia -, ja marssiin saaliineni kotiin. Lainaamisprosessin koko kuva oli kuitenkin jäänyt minulle hieman hämäräksi ja niinpä en käyttänyt kirjoja kirjaston tädin pöydän kautta lainkaan. Myöskään lainojen palauttaminen ei tullut mieleeni, ennen kuin äiti alkoi ihmetellä selailemieni kirjojen alkuperää. Matka lainastoon oli täynnä hätää ja häpeää, mutta hengissä siitäkin selvittiin ja sen jälkeen säännöt olivat kristallinkirkkaina mielessäni.
Toinen elävä muisto lainastosta ajoittuu sitten noin kymmentä vuotta myöhemmäksi ja samaisen vanhan kirjaston musiikkiosastolle. 70-luvun alussa ei allekirjoittaneella vielä ollut kotona minkäänlaista musiikin kuunteluun soveltuvaa laitetta, jos nyt ei pöytäradiota lukuun oteta ja sen ohjelmatarjonta siihen aikaan oli sen kaltaista, että nuoren miehen mieli ei siitä saanut minkäänlaista tyydytystä. Niinpä yhdessä parhaan ystäväni Lehtisen Mikan kanssa vietimme lukuisia tunteja kuulokkeet korvilla kirjaston nojatuoleissa tutustuen rytmimusiikin ihmeelliseen ja innostavaan maailmaan. Erityisesti on mieleen jäänyt Suomen Talvisota 1939-1940 Underground-Rock -levy, jonka vallankumouksellisia ja oudolla tavalla kiehtovia lauluja kävimme fiilistelemässä niin monesti ja useasti, että musiikkiosaston hoitajat lopulta varmaankin kaivoivat levyn hyllystä jo naamamme ovella nähtyään. Those were the days!

Tämän lyhyen alustuksen jälkeen on sitten aika siirtyä asiaan. Metson musiikkiosastolla työskentelevä Juhani Ikke Koivisto primus motorinaan Pirkanmaan kirjastoväki on tehnyt aivan häkellyttävän hienon teon. Nämä ihanat ihmiset ovat julkaisseet Kirjastolevyn. Lainan päivänä julkaistulla levyllä esiintyvät muiden muassa Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset, Jarkko Martikainen, Pekko Käppi & K:H:H:L, Maritta Kuula, Samae Koskinen ja Jukka Nousiainen. Levyä saa ainoastaan kirjastoista, sitä ei voi ostaa tai kuunnella striimauspalveluista. Listoilla sitä ei siis tulla näkemään, mutta eipä siellä muutenkaan näin korkeatasoinen musiikki yleensä juhli. Eikä tässä vielä kaikki. Levyn julkistukseen liittyy useiden levyn artistien esiintyminen ympäri Pirkanmaata sijaitsevissa kirjastoissa. Helmikuun puolivälissä Ylöjärven kaupunginkirjastossa Leijassa esiintyi Jukka Nousiainen ja pitihän kotikulmien keikka toki käydä kuuntelemassa. Pienen haastatteluhetken jälkeen Jukka tarttui kitaraan ja esitti noin nelisenkymmentä ihmistä käsittäneelle yleisölle tunnin verran omia laulujaan. Miehen inhimilliset ja viehkot kappaleet upposivat niin allekirjoittaneeseen kuin muuhunkin yleisöön vaivattomasti ja tunnelma nousi lähes Leijan kohtuullisen korkealla sijaitsevaan kattoon asti. Musiikki oli pääosassa, mutta mukava oli kuunnella Jukan juttujakin muun muassa Veikko Ennalasta ja Eppu Normaalista laulujen välissä. Erinomaisen mukava ja inhimillinen keikka, josta kiitos kaikille järjestelyihin osallistuneelle ja erityisesti tietysti Jukalle.

Tiedoksi kaikille ylöjärveläisille, ja tietysti muillekin, musiikin ystäville, että Leijan jo perinteinen juurimusiikki-ilta, Roots Winter, vietetään tänä vuonna torstaina 23.3 alkaen klo:18.30. Esiintymässä huikea trio, Micke & Lefty feat. Chef, joten tätä ei todellakaan kannata jättää väliin. Mainittakoon, että kolmikon kitaristi/laulaja Ville "Lefty" Leppänen pokkasi Pirkanmaan bluesyhdistys Blueslovers ry:n tunnustuspalkinto Jemman vuonna 2013 ja nämä kaverukset saavat totta tosiaan sukat pyörimään hyrränä kuulijoidensa varpaiden ympäri.

Videot :

Jukka Nousiainen - Hyllyjen välissä rock 'n' roll

Jukka Nousiainen - 14.05

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Katselukerrat: 103

Neuvos kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 08:06

Aikanaan kuulin että Ylöjärven kirjastoon ei saanut ottaa AkuAnkkaa lainattavaksi koska se oli oikeistolaista propakandaa...

Jyrki Kallio kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 13:50

Hehheh, me kuulemme aina välillä kaikenlaista. Ehkä huhuja ei kuitenkaan kannattaisi kierrättää.

lehtorilehtinen kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 16:58

Hyviä kuvia ja tuo Artisti on myös hyvä. Vahinko että tuo Jukka & Jytämimmit -projekti jäi niin lyhyeksi. Pispala Fokissa ko. orkesterilla oli todella kova meno. Mutta ne on kai ne ainaiset "bändin sisäiset musiikilliset erimielisuudet" syynä hyvien kokoonpanojen hajoamiseen, sääli kuitenkin.

Mukavia nuo kuvaajan nuoruusmuistelot laikusta. Ne oli hienoja aikoja! Nuoruus on niin kovin lyhyt aika.

Jyrki Kallio kommentoi_ 2. maaliskuu 2017 17:10

Kiitos kommentista lehtori.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot