Jo on per**le noiden EU-pellejen kanssa

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/eu-saados-uhkaa-suomalaista-pa...

"Suomalaisen palvikinkun valmistus uhkaa loppua tai muuttua olennaisesti syksyllä, sanovat Lihakeskusliitto sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset paahdetuissa, savustetuissa, grillatuissa ja kuivatuissa tuotteissa.

Saunapalvissa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joiden raja-arvoja EU haluaa kiristää. Lihakeskusliiton mukaan perinteisen palvikinkun savustusmenetelmä ei taivu uusiin raja-arvoihin."

Kuinka on mahdollista, että jatkuvasti EU:pellet keksivät säädöksiä, jotka lopettavat jonkin suomalaisen historiallisen asian, mutta mitään vastaavaa ei tapahdu keski- ja etelä-Euroopan maille?

Katselukerrat: 279

Kalle kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:14

Kyllä se Orwell ihan oikea uhka on tuo PAH-yhdisteet. Tutkippa hieman asiaa, saattaa selvitä. Ei palvikinkku Suomesta lopu, meidän "naapurikin" uudisti savustussysteeminsä siten, että ko yhdisteitä ei paljon synny.

Minä vaihdoin vanhan savustimeni, missä lastut paloivat loppuun (siitä syntyvät PAH-yhdiseet), modernimpaan automaattisyöttöiseen ja sammutteiseen brikettejä polttavaan savustimeen. Kts Bradley.

Entisaikojen vuorokausien savustussysteemi saunoineen on lähes hävinnyt. Saunat toki jäljellä mutta palvi tehdään liian kuumalla tulella ja liian nopeasti; siitä PAH-yhdisteet (aiheuttavat syöpää).

Kyllä minun mielestäni suuntaus on oikea.

Orwell kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:18

Kyllä minä PAH-yhdisteet tiedän, mutta en noiden EU-pellejen kriteerejä, kun meinasivat tervankin käytön kieltää.

Palvikinkku ja "eurooppalainen" versio ovat aivan eri asia myös maultaan, joten täytyy alkaa etsiä yksityisiä palvaajia, jos nuo tiukkapiposäädökset tulevat voimaan.

Orwell kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:19

Meinaan ovat nuo "savuaromi"-leikkeleet niin surkeita joka suhteessa.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:35

Minä savusta entiseen malliin leppä-ka´tjalastuolla sanoi joku mitä tahansa. Vaarallisiahan savustutuotteet eivät ole, jos niitä syö harvakseen.

Nyt alkavat ykstyiset markkinat ja savusaunat saavat uuden tulevaisuuden. Lampaanpotkia vaan 40-50 C lämpöön vuorokaudeksi savusaunaan ja räppänät kiinni.

teuvomast kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:43

Euu voi sanoa mitä haluaa,  mutta kyllä suomessa savustaa osataan kotonakin,  ei siihen euun direktiivit yllä . terv tepivaari 

Kalle kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 14:48

Heikki; lampaanpotkan savustaminen savusaunassa kestää 2-3vrk, lämpötila n 60-70 astetta. Anhanaikaisessa savustussaunassa ei juurikaan tuota PAH_aineiden kertymistä ollut mutta nykyajan kiire???

Kalankin savustaminen Bradleyllä kestää, 1-2 kg kalaa, n 6 tuntia lämpötila ei saa ylittää 90 astetta. Vastus Bradleyssa on 500W potentiometrillä.

Vertaa esim OPA:"säkösavustusputki", vastus 1500W, pieni tila ja valmista kerrotaan tulleen n 1/2h. Ei se ole savustamista vaan kypsennystä savun kanssa; siinä PAH-yhdistelmät jylläävät.

Puilla savustaminen onnistuu kyllä jos on savukanava tulisijan ja "pöntön" välillä. Siinä savu viilenee.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 15:50

Kalle

Aika voi olla tuo, minkä sanoit, mutta tuossa lämmössä yksi savustusmestari Vääksyssä savusti potkia.

Itse en ole savusaunassa savustanut.

Juhani Putkinen kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 16:27

Täällä susirajan takana savustetaan edelleen myös savusaunassa.

Kalle kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 17:09

Savusaunassahan sitä täällä Tammelassakin savustaa moni yrittäjä; susiakin täällä on, siis ei susiraja.

teuvomast kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 17:21

Tuota tarkoitin elikkä savusaunaa ja voihan tuo euu tirektiiveinen tulla sinne se pistetään sinne uuniin ja savusteen sivu tuotteena .

Tarkennus siis euu savustetaan,  eihän toki  ei ihmisiä savusteta terv tepivaari 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot