Aamulehti Blogit

Jeesus kuoli ristillä totuuden tähden

Jeesus ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, nousi kolmantena päivänä ylös kuolleista.

Tätä kristinuskon ydinoppia on yritetty kaksituhatta vuotta mitätoidä, muuntaa muuksi - tuloksetta.

Tänä päivänä kristinusko on kannattajamäärältään maailman suurin uskonto, noin 2,1 miljardia kannattajaa. Toiseksi suurin uskonto, Islam, on kannattajamäärältään noin puolta pienempi.

Mikä kristinuskossa viehättää? Mikä on sen salaisuus? Vaikeita kysymyksiä, mutta yritän vastata. Kaikki valtauskonnot tähtäävät samaan: vuorelle johtaa monta tietä, mutta vuoren huipulta avautuu sama näköala. Kaikki kunnia muillekin uskonnoille, mutta kristinoppi edustaa puhtaimmilaan vuorelta aukeavaa näkymää. Tämän teki mahdolliseksi Jeesus Kristus, Jumalan Poika, joka saarnasi suvaitsevaisuuttaa, anteeksiantoa, toisen posken kääntämistä eli rakkauden sanomaa. Ei siis mikään helppo oppi ihmiselle. Sopinee kysyä miksi tällainen elämän realiteetit ohittava oppi on kohonnut maailman suurimmaksi uskonnoksi? En tiedä eikä taida tietää moni muukaan.

Kristinuskon vastustajat sanovat, että hyvä oppi, jonka varjolla on tehty paljon vääryyksiä. Tämä on totta, mutta palaan alkuun. Mikä kristinuskossa viehättää edelleen? Miksi valistusaika ei ole pystynyt sitä murtamaan, miksi ateismi ja muut kristinuskoa vastaan tehdyt hyökkäykset eivät ole pystyneet sitä sanottavasti heikentämään?

Bertrand Russell, Einstainin ohella ehkä merkittävin 1900-luvun vaikuttaja, pasifisti, ateisti ja uskontojen vastustaja - hänen sanansa vaikuttavat kaikuneen kuuroille korville. Miettimisen paikka.

Kristinusko ei ole lakiuskonto kuten juutalaisuus ja Islam. Siinä ei määrätä eikö pakoteta. Siinä on sallivuutta ja tilaa kaikille. Kristinusko on myös alkumetreiltä lähtien sallinut naisen ja lapsen avoimen läsnäolon.

Kristinusko on oikotie vuorelle. Siinäkö se salaisuus?

Katselukerrat: 57

KaSe kommentoi_ 6. tammikuu 2011 02:51
Kristillisiin kirkkoihin kuuluu n. kolmannes maailmasta, mutta täytyy todeta, että suurin osa heistä on ns. nimikristittyjä ja kun olen esim. Suomessa kysynyt kirkkoon kuuluvilta, oletko lukenut Raamatun edes kertaalleen läpi, niin vastaus on en ole. Mitä on sellainen "uskovaisuus", kun edes sen peruskirjaa ei ole viitsitty lukea läpi.
Lisäksi kirjoitin jo toisaallakin, että Suomen luterilainen kirkko on mammonanpalvelija, katolinen kirkko on mammonanpalvelija, kaikki kristilliset kirkot ovat mammonanpalvelijoita, ja Raamatussa sanotaan että kukaan ei voi palvella kahta herraa Jumalaa ja mammonaa.
Olen sitä mieltä että Suomessakin vain "ruohonjuuritasolta" voi löytyä kunnon kilvoittelua, maan hiljaisista.
Lasse Kallo kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:04

Kun puhutaan kristinuskosta, ei voi ohittaa Paavalia. Ilman häntä kristinusko olisi jäänyt pelkäksi juutalaisuskonnon haaraksi. - "Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni". - Ihminen on heiluvainen ja häilyväinen, tämän vuoksi Jeesus valitsi Paavalin, lujan miehen, joka ei heilu eikä häily.

 

Kuten tiedetään Paavali oli alun perin fariseus, kristittyjen vainoaja pahimmasta päästä. Muutos tapahtui Damaskon tiellä missä Paavali kohtasi ylösnousseen kristuksen. Kristuksen kirkkauksen vei Paavalilta näön ja hän sai kehotuksen mennä tapaamaan kristittyä nimeltä Ananias. Ananiaksen luona Paavali sai näkönsä takaisin, tuli täytetyksi Pyhällä Hengellä ja koki täydellisen kääntymyksen.

 

Paavalin tehtävä ei ollut helppo. Juutalaiset ja juutalaiskristityt suhtautuivat Paavaliin vähintäänkin nuivasti. Paavali oli kuitenkin tehtävästään selvillä. "Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni."

Jerusalemin apostolinkokous 40-luvulla oli myrskyisä. Lopulta sovittiin työjaosta Paavalin ja Jerusalemin seurakunnan johtajien välillä: Jaakob, Pietari ja Johannes jatkoivat työtään juutalaisten, Paavali ja Barnabas taas pakanoiden keskuudessa.

 

Paavalin tie oli kivinen: Häntä ruoskittiin, hän sai kivitystuomion, josta selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä, hän kärsi kolmesti haaksirikon ja näki nälkää. Paavali kuitenkin kesti. Herra ei ollut valinnut häntä turhaan. Paavali teloitettiin ilmeisesti samana vuonna kuin Pietari, kristillisen perimätiedon mukaan keisari Neron valtakaudella 63 tai 64.

Näin päättyi entisen kristittyjen vainoajien ja myöhemmin Kristuksen lujimman soturin elämä. Paavali oli kuitenkin tehnyt sen mitä Herra oli häneltä odottanut: "Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni."

KaSe kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:14
Suomen luterilainen kirkko käyttää 5% 950 miljoonan ekun verotuloistaan ulkomaiseen diakoniaan ja lähetykseen. Missä on toisen ihokkaan antaminen ja "Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni".
2/3 kirkon tuloista menee "rikkaiden" toimihenkilöiden palkkoihin, ja julistiko Jeesus tai sinun Paavalisi esim. Sanaa palkasta. Palkkapappeus on jotain irvokasta ja siksi papiksi esim.Suomessa hakeutuu kaikenkarvaisia koska se homma on palkallisesti "varma nakki"
Lasse Kallo kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:33

 

Kuten sanoin, ihminen on heiluvainen ja häilyväinen. Eikö Jeesus sanonut, että antakaa keisarille se mikä keisarin on? Eikö Jeesus kaatanut temppelissä rahanvaihtajain pöydän?Ja eikö Jeesus sanonut rikkaalle nuorukaiselle, että jätä kaikki omaisuutesi ja seuraa minua? Kuten tiedämme rikas nuorukainen tuli murheelliseksi, koska rakasti enemmän mammonaa kuin Jeesuksen seuraamista, jonka seuraamisen palkkana oli epävarmuus, köyhyys ja pilkatuksi tuleminen.

Entäpä teltantekijä Paavali? Hän luopui eliittivirastaan ja asemastaan ja sai palkaksi nälkää, kärsimystä ja aiheellisen pelon hengestään.

KaSe kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:37
Nyt sinä puhuit asiaa Lasse
Pekka Kämäräinen kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:45
Keskustelin jokunen vuosi sitten erään korkea-arvoisen kirkon edustajan kanssa ja hän sanoi ettei raamatulla ja kirkolla ole mitään tekemistä keskenään. Ev.lut. kirkko on instituutio ja raamattu on kirja jonka silloiset kirjailijat ovat laatineet ja joka on niin moneen kertaan käännetty ja sensuroitu ja vallanpitäjien mieleiseksi väännetty että minun puolestani uskokoot koko romaaniin ne jotka tahtovat. Jos ei minkään muunlainen ajatusmaailma ihmiselle sovi niin olkoot sitten uskonto, muodossa jos toisessa. Se on se helpoin tie. Katolisen kirkon systeemi on hyvä: kun käyt ripittäytymässä ja saat syntisi anteeksi niin eikun riemumielin automaatista rahaa ja synnintekoon, ryyppäämään, huoriin ja tappelemaan. Ja sitten taas ripittäytymään ja saamaan synnit anteeksi...
KaSe kommentoi_ 6. tammikuu 2011 03:52

Lasse: Minä muistan hyvin isän isäni, joka tunsi kirjoitukset, mutta viimeisillä voimillaankin hän vielä pyöri sängyssä, ja pähkäili onko hän kelvollinen. Oli Maan hiljaisia.

Olen sitä mieltä ettei meidän pitäisi olla koskaan liian varmoja, ellemme ota Raamatusta vain sen lauseen jossa Jeesus toteaa, että Minun armossani on teille kyllin, totena.

Näilläkin palstoilla annan väliin mitä kuuluu ja kuka käskee niille jotka solkenaan vuodattavat Raamatusta pitkiä lauselitanioita. Niihin vuodatuksiin moni nimittäin kompastuu.

KaSe kommentoi_ 6. tammikuu 2011 04:46

Pekka: Ev.lut. kirkko on instituutio .

Sitähän se on, mutta minusta pirullisen kallis sellainen. Kirkkojakin ja komeita on hyrymykky ja ne seisovat tyhjän panttina suurimman osan vuotta ja kuluttavat energiaa. Eikö niistäkin voisi tehdä kapakoita, sillä olen aikanaan todennut, että kapakan pöydän ääressä löytyy uskonnollisista asioistakin arvostettavampia keskustelijoita kuin konsanaan nyt kirkon etupenkistä.

Kapakassa sitä paitsi kovimmastakin”jätkästä” liemen voimalla karisee liiallinen tärkeys ja ylimielisyys, mikä tiukkapipoille on ominaista.

Katolisen kirkon systeemi on hyvä: kun käyt ripittäytymässä ja saat syntisi anteeksi niin eikun riemumielin automaatista rahaa ja synnintekoon, ryyppäämään,huoriin ja tappelemaan. Ja sitten taas ripittäytymään ja saamaan synnit anteeksi...

Näinkin sitä Pekka sovelletaan.

Pekka Kämäräinen kommentoi_ 6. tammikuu 2011 05:55

KaSelle:Tiedä häntä kuka on oikeassa milloin missäkin asiassa mutta kovin tunnut olevan ns. samoilla linjoilla. Tyhjyyttään kolisevat herran huoneet vaikka todettu on ettei jumala asustele käsin tehdyssä talossa...

Minkähän takia tämä on unohtunut kirkkojen rakentajilta? Sinänsä olen samaa mieltä että kapakoista löytyy joskus järkevämpää jutskaa kuin jostain Kiuruveden kirkon puhujanpöntöstä. Mainitsen kunnan siksi että osaavat ampua pihalle oikean miehen eikä esimerkiksi jonkun viattoman Lempääläisen. Ystäväksi kutsun sinut.

Jyri Puhtinen kommentoi_ 6. tammikuu 2011 10:53

Lasse Kallo: "Tänä päivänä kristinusko on kannattajamäärältään maailman suurin uskonto, noin 2,1 miljardia kannattajaa."

 

Kristikunnan kirkkolaitoksilla on maailman paras "kanta-asiakas systeemi" - lapsikaste. Lapset kastetaan jo syntyessään, ennen pystyvät osoittamaan omaa tahtoaan, uskonnon jäseneksi ja kannattajiksi. Mitenkähän mahtaa olla todellisuudessa monienkin suhteen uskomisen ja vakaumuksen laita ja myöskin käsitysten laita kristinuskon todellisesta ja alkuperäisestä sisällöstä, ja taas siitä mitä lisäyksiä siihen on ihmisen toimesta tehty jälkeenpäin.?

 

Ristiväärennöksestä enemmän aiemmassa blogissani. Löytyy alla olevasta linkistä.

 

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/viime-aikaisen-tutk...

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2014   Perustanut: Aamulehti.

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot