Jackie Venson Down Home Kivessä 9.2.2017

Vaikka astrologia häviääkin astronomialle 6-0 ja aiheellisesti voi kysyä, että miten valovuosien päässä radallaan kiitävien liekehtivien taivaanpallojen keskinäinen asemoituminen kosmologisesti mitättömältä Tellukseltamme katsoen voisi millään lailla vaikuttaa mihinkään, niin silloin tällöin on kuitenkin pakko todeta, että aika ajoin tietyllä hetkellä ovat tähdet olleet todellakin suosiollisessa asemassa joidenkin tapahtumien aikana. Tällaiseksi harvinaisuudeksi voi epäilemättä laskea viime torstaina Down Home Kivessä ensi kertaa esiintyneen, Texasin Austinista kotoisin olevan, Jackie Vensonin maailmaantulon. Jos olitte paikalla millä tahansa naisen Suomen kiertueen keikoista, tiedätte tasan tarkkaan mitä tarkoitan. Harri Hakan järjestämällä Suomen vierailulla Jackien kanssa lavalle nousivat Olli Ontronen rummut ja Rauli Suuronen basso.

Juurimusiikin parissa askaroivat ihmiset ovat siinä onnellisessa asemassa, että artistit, menestyksestään riippumatta, ovat lähes järkiään ystävällisiä jalat maassa -tyyppejä, eivätkä harrasta turhaa pingottamista tai tähtielkeitä. Jackie ei tässä suhteessa poikennut kaavasta, pikemminkin päinvastoin. Sekä lavalla että lattialla tämä nuori kitaristi/laulaja osoittautui niin välittömäksi ja niin hyväntuuliseksi, että keikan alussa siihen oli jopa hieman hankalaa suhtautua. Ei täällä härmänperillä ole tällaiseen totuttu. Itku pitkästä ilosta ja sitä rataa. Ei tullut itkua ei, vaan iloa ja hienoa musiikkia tuvan täydeltä. Täysi Kiven tupa myös tempautui Jackien meininkiin ihan kiitettävästi mukaan, kunhan alkukankeudestaan selvisi.

Kun puhutaan Jackiesta muusikkona, niin on todella vaikea päättää, korostaisiko enemmän hänen kitarointiaan vai lauluaan. Niinpä toteankin vain, että molemmilla saroilla hän osoittautui sanalla sanoen käsittämättömän huikeaksi tapaukseksi. Kitaran soitossa miellytti erityisesti se, että sävyjä ja dynamiikkaa oli vähintäänkin riittävästi ja vielä hiukan päälle. Musiikissa liikuttiin sujuvasti tyylistä toiseen - funkysta soulista raastavan bluesin kautta iskevään reggaeen ja vielä lisää - ja Jackien kitarointi eli ja hengitti juuttumatta mihinkään yhteen kaavaan. Jackien itsensä ihailemat artistit, muiden muassa naisen oppi-isänä toiminut Buddy Guy ja George Benson, kuuluivat hänen omailmeisessä, eläväisessä soitossaan. Down Home Kiven historia on täynnä toinen toistaan vakuuttavampia kitaristeja ja tällä keikallaan Jackie lunasti itseoikeutetusti paikkansa heidän kasvavassa joukossaan.
Mitä sitten tulee 27-vuotiaan texasilaisen vokaaliosastoon, niin nyt on pakko vannoutuneen pakanankin todeta, että voi herranjumala, kuinka ihmisen lapsi voikaan laulaa noin upeasti. Jackien herkullisen savuinen ääni liitettynä hänen henkeäsalpaavaan tekniikkaansa ja ihokarvat pystyyn nostavaan eläytymiseensä ansaitsee yhdestä kymmeneen asteikolla arvosanan yksitoista. Jackie oli ja on - ja nyt seuraa sana, jota en käytä ikinä, siis en ikinä, (lue vaikka kaikki aikaisemmat blogini - se ei ole siellä kertaakaan), ihana. Taisin jopa hiukan, enkä varmasti ollut ainoa, ihastua tähän ihmeelliseen blueskeijukaiseen. Elämä on.
Rytmiosastona toimineiden Ollin ja Raulin osalta ilta oli sanalla sanoen tappokamaa. Miehillä on yhteistä historiaa ja se näkyi. Homma toimi todella komeasti ja vaikka yhteinen soittohistoria Jackien kanssa rajoittui ennen Down Home Kiveä yhteen keikkaan, niin se taas ei näkynyt tai kuulunut lainkaan. Asian voi jokainen tarkistaa vaikkapa tuolta Psychotic Girl -videolta, jonka rytmiryhmä veti täysin kylmiltään, huh. Ammattimiehiä, 10+!

Tällaisen keikan nähtyään ei voi kuin tuntea itsensä etuoikeutetuksi ja vaikka elokuva ei (kai) voikaan olla elämää suurempaa, niin elävä musiikki totisesti voi. Vaikka siis elämäähän sekin tietysti omalta osaltaan on jaja ja niin edelleen... Huiman huikea keikka, ugh, olen puhunut.

Videot:

Chain of Fools

One Step Forward

Back to Earth

Rollin' On

Psychotic Girl

Thank you very very much Jackie. It was RAD²! Hope to see you again soon, take care. Iso käsi myös Ollille ja Raulille soitosta, Harrille kiertueesta, Mäkisen Jukalle ja Blueslovers ry:lle keikasta, Simolle äänestä ja tietysti Heidille ja muille Kiven työläisille taas kerran esimerkillisesti toimineesta huollosta.

Down Home Kivessä sukelletaan perinteisen bluesin syviin sinisiin torstaina 23.2. Silloin lavan ottaa haltuunsa Tomi Leino Trion suosiollisella tuella muutaman kerran aiemminkin, viimeksi lokakuussa 2014 Kivessä, Tampereella vieraillut amerikkalainen harpisti/laulaja R.J. Mischo. Mestarit lavalla. Lippuvaraukset kannattaa tehdä täältä. Tätä ei kukaan itseään kunnioittava juurimusiikin rakastaja jätä väliin, see ya'

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Katselukerrat: 200

lehtorilehtinen kommentoi_ 23. helmikuuta 2017 17:31

Hyviä kuvia ja niin sympaattinen solisti että.. ja hyvä kitaristi myös.

Jyrki Kallio kommentoi_ 24. helmikuuta 2017 01:40

Kiitos lehtori.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot