Jääskeläisen kaksoisrooli Ylen johdossa

Eilinen tuuletuskeskustelu Ylen riippumattomuudesta oli kokonaisuudessaan vain vanhan kertausta. Siellä toisteltiin vain jo monesti ennenkin kuultuja fraaseja, varsinkin Ylen johdon taholta.

Yksi uusi asia tuli kuitenkin päivänvaloon ainakin tavallisille kansalaisille. Se asia oli se, että Ylen uutis -ja ajankohtaisohjelmien päätoimittaja toimii Ylen lobbarina Ylen omistajiin eli eduskuntaan ja maan hallitukseen päin. Hallitushan päättää eduskunnan kanssa Ylen rahoituksesta ja siksi tarvitaan jatkuvaa lobbausta, että rahahanat eivät sukeudu.

Kun Jääskeläinen on uutis -ja ajankohtaisohjelmien vastaava johtaja, hän myös sanelee sen mitä uutisia Ylen tuutista tulee ulos. Hänen kaksoisroolinsa ei ole ongelmaton. Jääskeläinen voi rajoittaa negatiivisia uutisia poliitikoista, jos rahoista päättävät vihjailevat, että sitä tai tätä asiaa olisi syytä välttää puimasta Ylen ohjelmissa. Näinhän juuri kävi pääministeri Sipilän tapauksessa, kun Jääskeläinen alkoi rajoittaa toimittajien toimitavapauksia peläten negatiivisten uutisten vaikuttavan Ylen rahoitukseen.

Jääskeläinen kielsi tuuletuskeskustelussa kaikki syytökset, mutta tosiasia puhuvat häntä vastaan.

Puolueeton selvitys Ylen asioista kertoo, että Ylen luotettavuuden takaamiseksi pitää tehdä jotain. Mitä se jotain voisi olla muuta, kuin vaihtaa johtoa? Ylen korkein johto istuu tiukassa Ylessä, eivätkä he aio hevin luopua tehtävistään. 

Ylessä vallitsee nyt pattitilanne ja avainasemmassa on Ylen hallitus, joka tuntuu suojelevan Ylen ylintä johtoa. Siis vaihtaa pitäisi myös Ylen hallitus. Mutta kuka sen tekee?

Kekkosen aikana oli käytössä ns. myllykirjemetodi. Mutta kun nyt ei ole Kekkosta ja Suomesta puuttuu johtaja, johon kansa luottaisi. 

Eduskunta on avainasemassa, sillä Yle on kansan omistama, jota valtaa käyttää eduskunta. Eduskunnan puhemies olisi yksi merkittävä  päättäjä, mutta kun sitä tehtävää hoitaa nyt heikko ja politiikassa grillaamaton henkilö, ei häneenkään voi asettaa suuria odotuksia.

Jos Ylen pattitilanne jatkuu vielä pitkään on selvää, että Ylen luotettavuus ja uskottavuus tulee kärsimään pahoin. Se tarkoittaa, että muut mediat ottavat tilaisuudesta vaarin.

Katselukerrat: 140

Heikki Karjalainen kommentoi_ 18. toukokuu 2017 06:21

Ylen luotettavuus ei ole missään kriisissä eikä kärsi kuin jatkuvien narisijoiden korvissa.

Yle muuttanee rahoitusvastaavaksi hallituksen puheenjohtajan, todennäköisemmin toimitusjohtajan.

Pentti Tuominen kommentoi_ 18. toukokuu 2017 06:46
Eilisen keskustelun ydin jäi aika ohueksi, pääosassa oli Jääskeläisen ja Kivisen haukkuminen. Hallintoneuvosto oli antanut heille puhtaat paperit ja sitä kautta myös eduskunta. Kahden toimittajan jatkuva irvistely ja väliin huuteli pelkästään huvitti.

Minusta se "tentti" kaikesta huolimatta oli aika hyvä ja ilmapiiriä puhdistava. Totuushan on se, että koskaan ei YLE ole kaikkien mielestä hyvä, teki se niin, tai näin.
Neuvos kommentoi_ 18. toukokuu 2017 08:03

Kävi ihan selväksi Ylen olevan hallituksemme tuutti. 

Väinö Okaruusu kommentoi_ 18. toukokuu 2017 08:15

Heikille terkkuja, älä sitten jatkuvasti narise.

Neuvos kommentoi_ 18. toukokuu 2017 08:37

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221139-nuori-keskustalainen-juha-s...

Em artikkeli osoittaa vastuun kierron ja sitä se eilinen tuuletuskin oli.

Neuvos kommentoi_ 18. toukokuu 2017 08:53

Näin Sipilä pani Ylen kuntoon - Hesarin artikkeli tänään.

Scientist kommentoi_ 18. toukokuu 2017 09:49

Ylen "kriisi " on herkkupala yksityiselle medialle. Maailma on muuttunut ja tarvitsemmeko enää 3000 työntijän Yleä tänä päivänä. MTV pärjää 350 työntekijällä. Lisäksi Ylellä on varma puolen miljardin verotuotto. Mielestäni tällainen pakkovero pitäisi poistaa ainakin alle 20000 euroa tienaavilta. Nykyinen hallitushan poisti jo veron kansaneläkeläisiltä, rajaa voisi nostaa korkeammalle. Miksi Ylen ei muka tarvisi säästää, kun muutkin valtion organisaatiot/yhtiöt joutuvat tekemään samoin. Muuta vaihtoehtoista mediaa on tarjolla yllunkyllin, kukaan ei voi julistautua ainoaksi oikeaksi. Yle harjoittaa melkoista sensuuria, esim. vaikka Tero Vaaran boikotti. Samoin Yle ei ole kertonut juur mitään Tampereen oikeudenkäynneistä, jotka liittyivät maahanmuuttajiin. Olipa vielä yksi päänkatkoja yleisössä, TV2:n pakolaisillassa. Noloa.

Paul Tiililä kommentoi_ 18. toukokuu 2017 11:15

Ei johtoa pidä vaihtaa vaan muutamia toimittajia olisi irtisanottava.

Orwell kommentoi_ 18. toukokuu 2017 11:48

Pari pahinta räksyttäjää on oneksi jo lähtenyt.

Juutas kommentoi_ 18. toukokuu 2017 18:35

Kerran vielä päivän rientojen jjälkeen tämän aiheen pariin.

Yleä ei voi pienimmissäkään määrin pitää hallituksen äänitorvena. Opposition ääni on kuulunut hyvin voimakkaana, joskus - tuntuu siltä - voimakkaampana kuin hallituksen. Sipilän puhe-episodi on nostanut suuria tunteita. Minulla ei ole mitän sitä vastaan, että päministeri joskus selvittää hallituksen toimia. Mielestäni se on suorastaan velvollisuus. Hän selvittää asioita hallituksen näkökulmasta, ja siihen ei pidä kysellä lupia järjestöiltä.

Tuskinpa Ylessä pattitilanne on. En ole kuullut pulmista urheilussa, kulttuurissa,  päivän uutisoinnissa. Ongelmia on ollut poloitiikan osastolla. Ja kun on ongelmia, on aina kaksi s osapuolta ongelmia tekemässä. Herkkähipiäiset toimittajat  yrittävät uhriutua, mutta eivät pääse omasta syyllisyydestä. Työpaikkaerimielisyydet pitäisi parantaa ennen kaikkea työpaikalla.

Että pitäisikö luottaa vai olla luottamatta? Luotan kuulemaani ja näkemääni tietojeni ja harkintani mukaan. Se on suuri epävarmuustekijä. Toimittajissa on ihan laadukkaita, Riikka Uosukainen yksin ylitse muiden. Hän on vain päällikköasemansa vuoksi paljon poissa ruudusta. On siellä myös oppia kaipaavia; esimerkkinä haastatttelua toisena vetänyt totinen nuorimies.

Jäin miettimään, ymmärsinkö oikein YLen käytettävissä olevien rahojen ja toimittajamäärän suuruuden. Voisiko pienemmäksi määritetty rahamäärä ja suurempi keskittyminen asioissa olla eduksi? Ihmisiä ei kannattaisi yrittää tappaa kaiken tietämisen ähkyyn.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot