Ihmispopulaatio kiihdytti kuilunpartaalle!

Nykyään yksi eniten vaivautuneisuutta herättävistä puheenaiheista on ratkaisematon ongelma kestävyydestä 1] – lisäksi miten meidän psyyke ja ympäristömme kestävät yhä suuremman kulutuksen, kasvuhokeman ja hallitsemattomasti lisääntyvän ihmislajin. Ongelma seuraa toistaan, kertautuen – ja toistaiseksi vain puheita on tarjolla lääkkeiksi.

 

Vielä kivikaudella, jonka ajallisista määrityksistä evoluutiomme tahdittama kyky kohdata elämä, on edelleen osittain voimassa. Kivikautiset lajitoverimme elivät noin 30 vuotiaiksi. Elämä oli tuolloin kuluttavaa, täynnä yllättäviä vaaroja. Ei ollut lääkitystä – oli tultava toimeen sillä, mitä evoluutio 2] oli luontokehityksenä antanut. Ei ollut apuvälineitä – eikä sosiaaliturvaa, vain yhteisö, johon tiiviisti kuuluttiin.

Kivikaudella sen sijaan lisääntyminen oli mahdollista, kuten nytkin – jo noin 15 vuotiaasta lähtien, jolloin täytyi jälkeläiset siittää, koska kasvatus- ja koulimisaikaa ei ollut paljon. Piti saada lapset valmiiksi ja siittämiskykyisiksi – ennen 15 ikävuotta, koska vanhemmat jo kuolivat tuolloisen hiilielämän 3] kiertokulun mukaisesti.

 

30 vuoden eliniän aikana tehtiin kaikki se tarpeellinen,

mitä vaadittiin elossa pysymiseksi, ei juuri mitään muuta – ei ollut harrastuksia, ei matkailua, ei vapaa-aikaa, ei edes vapaa-ajanongelmia. Ei tarvittu yletöntä huumaamista 4], kun ei ollut siihenkään aikaa. Elettiin sanan mukaisesti ”kädestä suuhun” - ei ollut taseita eikä omaisuutta – vain reviiripuolustus 5].

 

Nyt ensisynnyttäjät kehittyneissä maissa ovat jo keskimäärin 30 vuotiaita,

[ ~  http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27200-taistelu-auringost... -  ]

aikaa on mennyt elämään valmentautumiseen, vapaa-aikaan, ilotteluun ja opiskeluun – kustannukset ovat maksettu yhteisistä varoista ja usein myös vanhemmilta. Velkaakin on saatu, siis taseen ”ovenpuoleinen” reuna on jo käytössä. Meillä on tänään tarve saada tekemätöntä aikaa yhä enemmän – kivikaudella kaikki aika meni välittömän elämän ylläpitoon. Tänään länsimaissa vain muutama prosentti ihmisistä on suoraan tuottamassa maasta ravintoa itselle ja kanssaihmisille.

 

Tänään elinajanodote naisilla on meillä noin reilu 80 vuotta

miehilläkin noin 76. Paljon tuosta ajasta ollaan myös työttöminä ja ruoka tulee suuhun, kaupasta – myös yhteiskunnan avustamana, siis muiden aikaansaannoksista. Eläkkeellä, siis toimettomina kivikauteen nähden, ollaan yhä pidempään. Sairaudet hoidetaan paljolti muiden kustantamana runsain apu- ja ylläpitovälinein. Lääkeyhtiöt rikastuvat entisestään kehittäessään uusia – evoluution kannalta turhia – lääkkeitä.

 

Kivikaudella saatiin perinnöksi vain itsesuojeluvaisto,

kyky hankkia ravintoa ja osaaminen lisääntymiseen – ei muuta. Ei ollut autoja, ei taloja, ei mökkejä, eikä mitään muuta kuin vain se mitä oli päällä ja mitä varjeltiin reviirinä. Reviirit ovat yhä tänäänkin. 

Reviiri onkin ainoa varsinainen ominaisuus joka vaikuttaa väkevänä – niin väkevänä, että olemme kehittäneet neroudessamme asejärjestelmät, joilla voimme tuhota biosfäärin liki kokonaan. Kivikaudella nuijalla sai vain vaimonryöstäjän hengiltä.

 

Ympäristöongelmien tase

Nyt olisikin uteliasta laskea onko ympäristöongelmiemme tase ja vaikute juuri niin suuri, mitä ihmiskunta kokonaisuutena kuluttaa yli sen määrän kuluttajina, mitä biomassana on elossa kerrallansa (elossa oleva populaatiomassa) verrattuna kivikauden ihmispopulaatioiden kokonaismassaan!

Se oleellinen osanen tarkastelukaavassa on ihmisyksilön keskimääräinen luonnonvarojen käyttö pallollamme verrantona kivikauteen; syömmekö nyt yli sen biosfäärituotoksen, josta vuosikasvu yhden vuoden aikana tuottaa biokiertoon sen, josta elämme? Lisäksi kiinnostaa mikä on se biomassan määrä mitä tarvitaan sopeutuneen ihmislajin elättämiseen tavalla, joka vastaa muidenkin eliölajien kokonaiskäyttöä ja -eloa.

 

Toinen oleellinen seikka on se, että elämme yhä tietyin ominaisuuksin ”kivikaudella” -

 … evoluutio ja sopeumajärjestelmät ovat osin niin hitaita, että kello on jätättänyt vuosituhansia nykymenoon nähden. Kiihkeä elämänrytmimme kasvuhokemineen herättää oikeastaan vain yhden kysymyksen – Millä kohtaa luonto huutaa stopin 6]; entä me itse, kun ei jaksa enää enempää kuluttaa? 7]

 

Kolmas seikka on meidän loputon halu saada enemmän ja nopeammin

Kehitystyömme saada apuvälineitä nopeuttamaan luontoresurssien käyttöä on syönyt esimerkiksi pitkään vallinneen lajikirjon vähenemän tielle. Emme edes tiedä mikä on koko biosfäärin keskinäisvaikute - ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” puree tässä todennäköisesti vääjäämättä ja hitaasti kiihtyen 8], kuten ympäristömuutoksetkin, jotka aikaansaadaan ihmisen toimesta nopeammin kuin sopeumajärjestelmät sietävät.

 

Syömme muiden eliölajien ”puurokupilta”,

lisäksi läntinen markkinatalous on syönyt kehitysmaatoverien riisikupilta 9] – jakaen maapalloresursseja epätasaisesti - kohti idän ja lännen ”sotaa”/ sotaa siitä, mikä ”kuuluu” kenellekin 0]. Kenelle jää se kuuluisa pää vetäjän käteen?

 

VIITTEET

1] Kestävyydellä tarkoitetaan tässä tasapainoa, joka takaa luontoharmoniassa ja kilpailutilanteessa sellaisen keskinäisasetelman, jossa ympäristötuotos ravinnon osalta jaksaa kestävästi ylläpitää aikaansaamaansa elämää.

2] Evoluutio tasapainottaa lopulta … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22271-evoluutio-tasapain... -

3] Hiilielämällinen maapallo avaruuden pisteenä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/169232-hiiliel... -

4]Kemikalisoidut aivosynapsit ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1014854 – [736|18428]

5] Reviiripuolustus loi kansakunnat ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70642-reviiripuolustus-l... -

6] Biosfääri menettää kasvuun välttämätöntä hiiltä … ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/elinehtomme-hiili-k... -

7] Kasvuhokema on saavuttanut maallisen rajansa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-ma... -

8] Hitaat muuttujat! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/05/hitaat-muuttujat-voivat-kiiht... -

9] Maksammeko velkamme kehitysmaille? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153983-ymparistojalkivel... -

0] Valkoinen mies – maailmanvalloittaja ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/valkoisen-miehen-maailmanvall... -

 

EXTRA

Prototyyppi ikäpolven aivokapina ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/prototyyppi-ikapolven-aivokap... -

Työ velvoittaa – inhimillisyys yhdistää ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/08/tyo-velvoittaa-inhimillisyys-... -

Siittiöt sairastavat – elämänlähde hukassa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/siittiot-sairastavat-elamanla... -

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https:www.facebook.com/first.ilkka

Ihmispopulaatio kiihdytti kuilunpartaalle

”Suuri osa keho- ja aivorakenteestamme elää edelleen kivikaudella – nyt kiihdytimme apuvälineillämme ja valtavalla energiankulutuksella itsemme muiden rasitteeksi, odotammeko imperiumin vastaiskua?”

 

AL   US   Vf   IL   BL   - BLOG 36941

---01062014---

 

doc.: ihmispopulaatio_31052014.doc – Microsoft Word Starter

744

Katselukerrat: 357

A.I. kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 12:47

  "Lisääntykää ja täyttäkää maa".

  Entäs kun se on tehty eikä liene edes kovin kaukana. Syömmekö toisiamme?

Ilkka Luoma kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 12:56

A.I. - kyllä, me syömme toisiamme, syömme juuri kuolleiden aiempien hiilielämäkohteiden jäännöksiä; olemmehan kierrossa. Hiilielämä edellyttää biomassaa - jota poltamme liike-energiaksi yhä suurempia määriä. Tässä on se oleellinen kohta!

Rexa von Ritter kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 13:40

Rengin perheelle syntyi kahdestoista lapsi. Sunnuntaikirkon jälkeen pappi sanoi rengille, tiedän että olet uskovainen ja noudatat raamatun lauseita ,"lisääntykää ja täyttäkää maa ", mutta ei se tarkoita sitä että sinun on se tehtävä yksin ?

Jari-Pekka Vuorela kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 13:42

Keskeinen seikka evoluution tajuamisessa on se, että mikään eliö ei pysy hengissä syömättä sukulaisiaan. Sen voi tehdä enemmän tai vähemmän kestävästi.

Rexa von Ritter kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 13:54

Evoluution " satukirjoja "on mukavaa lukea,jos ei ole asiakirjoja hyllyssä.Joka vuosi niihin lisätään mitä hurjimpia teorioita. Taas on kova hinku lentää marsiin, jossa ei ole happea keuhkoille, eikä salaatin lehdet kasva autiomaassa.Lämpötilojen vaihtelu totaalisesti ihmiselämän ulkopuolella.Miljoonien vuosien luita kaivellaan maan alta, kunnes sieltä löytyy isoisän kultakello luiden joukosta.Jihuuu, nyt se iso räjähdys on todistettu.Ehe,ehe.

Ilkka Luoma kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 14:45

Varmaa on vain se, että "juuri nyt" meni jo ---

Ilkka Luoma kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 14:47

Jari-Pekka - kuinka kauan neutroni pysyy "hengissä" ja missä menee orgaanisen elämän raja lähestyttäessä atomitasoa?

Jari-Pekka Vuorela kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 17:07

Elämän raja on, mahdollisesti alun perin kirjaimellisestikin, veteen piirretty. Maapallon elämä on itseään jäljentävää hiiliyhdisteiden kemiaa. Voidaan keskustella siitä, tarvitaanko jokin muu sana kuvaamaan sellaista itseään jäljentävää kemiaa, jossa hiilen tilalla on jotakin muuta.

Ilman energianvaihduntaa uusien sukupolvien tuottaminen on mahdotonta, eikä energiaa oikein muualtakaan saa kuin vanhoista sukupolvista. Ehkä siis satoja miljoonia vuosiakin vanhoista, mutta jotkuthan suosivat eilen syntyneiden itujen popsimista :)

Jari-Pekka Vuorela kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 17:08

Täsmennykseksi siis: atomitasolla elämää ei muusta todellisuudesta erota mikään, elämä on yhdistetason asia, kemiaa.

Ilkka Luoma kommentoi_ 3. kesäkuu 2014 20:20

olemmeko syanobakteerien jälkeläisiä?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot