Hasputri, Surffiveikot ja Buddha Surfers Vastavirrassa 4.12.2009

Perjantaina oli Vastavirrassa luvassa runsaasti ohjelmaa. Ensimmäisen levynsä julkaisua keikalla juhlineen Hasputrin, Piekäinen ja Pain kitarat, Mixa saksofoni, Pekuri rummut ja Henkka basso, lisäksi mukana menossa olivat Surffiveikot, Häsperi ja Anselmi kitarat, Purtsi basso ja Manne rummut ja vasta viidennen keikkansa tehnyt Buddha Surfers,Tommi Laine kitara, Timo Kaaja basso, Jarno Forsman koskettimet, Timi Härkönen rummut ja Ismaila Sane laulu ja perkussiot. Hasputrin kokoonpanoon kuului tällä keikalla myös joukko vierailijoita, mm. kosketinsoittaja, perkussionisti ja didgeridoon soittaja ja kun en heidän nimiänsä varmasti tiedä, niin jätän ne mainitsematta. Kaiken tämän lisäksi mukana olivat vielä Flamma Girls, jotka Hasputrin soiton aikana esittivät tulishown.

Soitannon aloittivat Surffiveikot, joiden menevä ja hyväntuulinen rautalankamusiikki sai yleisön välittömästi vauhtiin. Setti oli perinteitä kunnioittava ja nähtiinpä siinä riemastuttavasti tyypillistä 60-luvun koreografiaakin. Musiikki koostui lähinnä tutuista klassikoista ja hienostihan nuo Venturesien ja Shadowsien tunnetuksi tekemät kappaleet soivat Pispalan illassa. Tallennettuna ei pahemmin tule kuunneltua tällaista musiikkia, mutta elävänä se toimii oikein mainiosti, varsinkin kun asialla on selvästi asiaan paneutunut, kuten tässä tapauksessa, bändi. Olipas pirteä ja hyvin toimiva aloitus illanvietolle.

Sitten olikin vuorossa Hasputri, joka levynjulkaisuineen oli selvästi illan pääesiintyjä. Yhtye on selkeästi löytänyt oman tyylinsä. Jos bändi aikaisemmin soitti sieltä täältä vaikutteita imenyttä musiikkia, niin nyt on panostettu entistä vahvemmin puhtaaseen progressiiviseen ilmaisuun vahvoilla mausteilla jazzin puolelta. Ja kyllä toimii. Uutta luovan musiikin parhaiden perinteiden mukaan tunnetta ei unohdeta, vaan tiluttelun sijasta keskitytään kokonaisuuteen. Bändi on tietoisesti jättänyt laulun pois ja tämäkin kertoo selkeistä valinnoista bändin musiikissa. Puhtaan instrumentaaliset jutut ovat aina olleet tämän genren parasta antia, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta, ja Hasputri toimii kunnioitettavasti klassisen progressiivisen musiikin lipunkantajana, jonka kappaleet sisältävät omaperäisiä ja mielenkiintoisia ratkaisuja. Erityisesti tahdon mainita bändin mielikuvitusrikkaan rytmien käytön, joka sekin omalta osaltaan kertoo komromissittomasta työstä tämän paljon vaativan ja paljon antavan musiikin parissa. On kertakaikkisen upeaa, että tänäkin päivänä löytyy näin ehdottomasti musiikkiinsa suhtautuvia yhtyeitä. Upea keikka, johon Flamman tyttöjen tuliesitys toi vielä mukavaa lisämaustetta. Olen nyt muutaman kerran kuunnellut Hasputrin uunituoreen levyn cd-version ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille hyvästä progressiivisesta musiikista pitäville ihmisille. Levyä lienee saatavana ainakin Vastavirrasta ja varmaankin myös suoraan bändiltä. Mainittakoon vielä, että levyn vinyyli- ja cd-versiot ovat toisistaan poikkeavia ja ystävällisen hinnoittelupolitiikan vuoksi kannattaa hankkia ne molemmat.

Päättävänä aktina toimi uudenkarhea kokoonpano Buddha Surfers, jonka soitosta ei ainakaan meikäläisen kaltainen harrastaja kuullut merkkejä bändin nuoresta iästä. No, yhtyeen soittajathan eivät ole mitään märkäkorvia, vaan kokeneita muusikoita, jotka hallitsevat instrumenttinsa suvereenisti ja joilla on runsaasti kokemusta erilaisista musiikillisista riennoista. Yhtyeen musiikki pohjautuu vahvasti afrikkalaiseen, ja erityisesti senegalilaiseen kansanmusiikkiin. Sen päälle kudotaan monipuolinen verkko vaikutteita mm. jazzista ja olinpa havaitsevinani sävyjä esimerkiksi Carlos Santanan 70-luvun musiikistakin. Erittäin mielenkiintoinen yhtye, jolta on lupa tulevaisuudessa odottaa paljonkin. Tommi ja Ismaila olivat soittajista eniten esillä, mutta ilahduttavaa oli koskettimien merkittävä rooli myös soolo-osuuksissa. Monestihan niillä nykyään vain luodaan musiikin taustalle eräänlaista tunnelmamattoa. Hyväksi lopuksi lauteille kiipesi vielä osa Hasputrista ja lavan etureunan valloittivat tanssitytöt ja tunnelma kohosi sellaisiin korkeuksiin, ettei yleisö olisi millään tahtonut päästää soittajia pois lavalta. Kyllä oli taas mahtava ilta Pispalan harjulla.

Kiitos esiintyjille, yleisölle ja Vastavirran työläisille.

Sitten kaksi tapahtumaa ensi viikolta, joihin molempiin on jokaisen itseään kunnioittavan musiikinrakastajan pakko tulla.

Tiistaina 8.12 Yo-talolla vietetään BluesLoversien pikkujoulua "Ladies sing the Soul"-jamien merkeissä. Talon yhtyeen, Jo' Buddy kitara ja laulu, Tommi Laine kitara, Masi Suutarla basso ja Down Home King III rummut, vieraaksi ovat tähän mennessä ilmoittautuneet jo seuraavat huippulaulajattaret; Jamie Mäkinen, Sweet Jeena Rancken, Maria Joutsi, Angela Pohja, Satu Pohja ja Meetu Lassinaro. Tähän kun vielä lisätään vierailevat muusikot, joista ei koskaan ole ollut pulaa näissä jameissa, niin odotettavissa on varmasti ikimuistoinen ilta. Eikä tässä vielä kaikki, samalla lipulla pääset todistamaan historiallisen toisen Jemma-palkinnon jaon merkittävälle suomalaiselle blues-vaikuttajalle, joka hänkin saattaa jäädä lavalle hetkiseksi palkinnonjaon jälkeen. Minusta kuulostaa siltä, että tiistaille ei kannata muuta ohjelmaa suunnitella. Ovet aukeavat seitsemältä ja elävä musiikki alkaa kahdeksan maissa. See ya'

Torstaina 10.12 on vuorossa viimeinen Down Home Kivi ja tuo hieno Mäkisen Jukan urakoima juureva tapahtuma saatellaan laskukoneiden kaivamaan hautaansa arvolleen sopivalla tavalla. Esiintymässä on nykyään Suomessa asuva sympaattinen huippumuusikko Eric Bibb, jonka esitys 2007 Down Home Islandissa oli festivaalin parasta antia. Jos luet itsesi juurimusiikin, tai hyvän musiikin yleensä, ystäväksi, niin tätä et voi jättää väliin. Kaikki paikalle. See ya'

Surffiveikot

Hasputri ja vierailijat


...ja Flamma Girls

Buddha Surfers
Kuvat ovat kirjoittajan ottamia, eikä niitä saa käyttää ilman lupaa.

Katselukerrat: 238

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot