Hätäkeskus...ja hetki vielä, olette jonossa.....hetki vielä....

Hätäkeskusasia on taas pienen tauon jälkeen nostettu esiin monessa foorumissa, viimeksi mm. TV1:n vaaliohjelman puheenjohtajatentissä Tampereen Raatihuoneella. Voisiko sanoa, että onneksi on nuo eduskuntavaalit ovella? Mitä ilmeisimmin jo tehty päätös hätäkeskusten sijoituspaikkakunnista ei ollut aivan oikea eikä oikein perusteluin tehty, koskapa useat kansanedustajaehdokkaat ovat valmiit ottamaan asian uuteen käsittelyyn.

kirjoitin aiemmin aamulehden yleisönosastoon asiasta, kun päätöstä oltiin juuri tekemässä. Nyt on mielestäni viimeinen hetki ottaa asia vielä käsittelyyn ja katsottava onko asian muuttamiseski vielä poliittista tahtoa ja mahdollisuutta.

Itse näen tärkeäksi, että asiasta vielä puhutaan ja mietitään oikeasti perusteluja ja faktoja siitä, mille paikkakunnille nuo erittäin tärkeät yksiköt, siis hätäkeskukset tulee sijoittaa. Tehty päätös oli hätäinen, eikä perustunut mielestäni millään taoin tarpeeseen saatikka käytännöllisyyteen tai oikeudenmukaisuuteen. Tuo päätöshän vaikuttaa valtavaan määrään kansalaisia ja heidän turvallisuuteensa, sekä koko hätäkeskulaitoksen toimivuuteen.

Hallitus linjasi aikoinaan, että hätäkeskusalueita suurennetaan siten, että niiden väestömäärät ovat vähintään 650 000 - 700 000 asukasta. Siinä ei liene sinällään mitään erikoista tai väärää, ja on hyvä, että järjestelmää ja sen hallintoa kehitetään, kuten Jyrki Katainen kokoomuksesta on ilmaissut (Raatihuoneen keskustelu), mutta se, miten ja mihin hallintouudistuksessa yksiköitä ja hallintoa sijoitetaan, olisi tullut miettiä huomattavasti tarkemmin ja sisäministerin puolueessa tarkemmin ohjattuna kuin nyt tapahtui, eli ministeri sai yksin häärätä asian päällä ja tehdä esityksensä. Seurauksenahan oli, että vaikutelmaa, jossa ministeri vetää vain kotiinpäin, ei voi välttää.

Viittaan vielä edelliseen kirjoitukseeni Aamulehden yleisönosastoon, ja seikkoihin, joiden perusteella päätös hätäkeskuksen paikasta satakunnan ja Pirkanmaan alueella oli mielestäni virheellinen. Eikö Tampere Poria selvästi suurempana kaupunkina ja maakuntakeskuksena, sekä maantieteellisesti keskeisempänä paikkana ja liikenneyhteyksiltään parempana (tuleva mahdiollinen oikorata ym. suuret investointisuunnitelmat maakunnassa ja Tampereen kaupunkirakentamisessa huomioiden) paikkana ole järkevämpi ja kansalaisia parmmin palveleva hätäkeskuksen sijaintipaikka.

Edelleen hätäkeskuksen omat tilastot jo puoltavat keskuksen paikkaa tampereelle. tampereella on siis jo totuttu ottamaan vastaan enemmän puheluita ja ilmoituksia lyhyemmässä ajssa ja totuttu työskentelemään paineen alla. Kun itse olen työssäni seurannut mm radioliikennettä poliisin puolella sekä Pirkanmaan, että satakunnan alueella, voin todeta, että ero on huimaava Pirkanmaan liikennemäärän "eduksi". Tähän liittyen pahin pelko toiminnalle, on kokemuksen ja ammattitaidon hukkaaminen lopettavien päivystäjien myötä, jotka eivät halua tai voi siirtyä Poriin. On pelottavaa ajatella toiminnassa olevaa hätäkeskussalia, jossa ei ole laisinkaan kokeneita Pirkanmaalaisia hätäkeskuspäivystäjiä ja suurin osa päivystäjistä on juuri uudesta "Porin hätäkeskuskoulusta" valmistuneita (hinnaltaan noin 60 000 euroa/ päivystäjä)!  saamieni tietojen mukaan tällä hetkellä Poriin ei ole siirtymässä kuin muutama halukas päivystäjä Pirkanmaan kokeneesta kaartista, eivätkä hekääbn aio muuttaa Poriin asumaan.

mikäli hätäkeskus säilyisi tampereella, täne ei tarvitsisi kouluttaa yhtään uutta päivystäjää. Vanhat jatkaisivat ja lopettavista hätäkeskuspaikoista olisi pikemminkin tungosta (Hämeenlinna ja Jyväskylä) lisättäville päivystäjäpaikoille. kun lisäksi otetaan huomioon, että pelastusopistolla Kuopiossa on toimiva hätäkeskuspäivystäjäkoulutus ja Tampereella poliisiammattikorkeakoulussa nnetaan koko ajan kurssitusta hätäkeskuspäivystäjille, pidän älyttömänä päätöksenä rakentaa ja rahoittaa ja aloittaa Porissa kokonaan uusi hätäkeskuskoulutusjärjestelmä!

Henkilökunnan kannalta pidän ihmeellisenä sitä, että iso joukko ahdetaan pienempiin tiloihin Porissa, kuin mitä Tampereen hätäkeskusrakennuksessa (lainkaan huomioimatta valtavaa luolastorakennelmaa, jossa jo almiina varatilat katastrofin varalle kaikelle viranomaistoiminnalle) jo nyt olisi tarjota. Täällä ei tarvitse hävittää henkilökunnalle tärkeää kuntosalia pukuhuoneiden tieltä, eikä muutoienkaan pienentää sosiaalitiloja. vaikka töihin ei kai jonkun mielestä tulla viihtymään, kai silti sosiaalitilojen merkitys on tärkeää työssä viihtymisen kannalta?

Työmatkat ovat toinen merkittävä tekijä henkilöstön hyvinvoinnissa. Hätäkeskuspäivystäjä, joka joutuu pitkän matkan päästä (Tampere - Pori) ja epäsäännöllisen (kolmivuorotyö) työajan vuoksi vielä epämääräisillä kulkuneuvoilla matkaamaan työhönsä, ei voi välttyä ongelmilta perhe-elämässä. Sairaslomat pompahtavat kenties pilviin..., elämisen laatu kärsii, kun työvuorojen välissä pitää yöpyä "jossai" eikä pääse perheen pariin omaan kotiin. Voin kuvitella, että töihin lähtö on tosi vastenmielistä, kun joutuu olemaan kotoa poissa useamman päivän! Että näinkö järjestelmää kehitetään ja parannetaan?

nyt on vajaa viikko vaaleihin! muutamat ehdokkaat ja jopa puoluieden puheenjohtajistakin muutama on valmis, ainakin puheissaan ottamaan hätäkeskusaisan, nimenomaan sijoituspaikkakuntien osalta uuteen käsittelyyn. Nyt on viimehetkien vaalilupausten aika!!!!!

Epäröiviä äänestäjiä on vielä paljon.Nyt asia tulee ottaa esiin viimehetkien vaalitilaisuuksissa ja ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa!

Itse toivon puolueuskollisena, että asia käsitellään myös Kokoomuksen sisällä uudelleen vaalien jälkeen ja tehdään oikeat päätökset. huonolla valmistelullaja väärillä perusteluilla tehdyt päätökset pitää pystyä perumaan ja ottamaan asiat uudelleen käsittelyy!

Itse kävin jo antamassa ääneni ennakkoon "omalle ehdokkalleni". Käykäähän kaikki muutkin vaikuttamassa ja käyttämässä valtaanne, nyt on sen aika. ehdolla on monia uusiakin hyviä ja päteviä ehdokkaita vanhojen sijalle! Pääasia että äänestät!

 

Katselukerrat: 57

Juha Hyttinen kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 00:12
Hyvä kommentti. En kuitenkaan teilaa koko puolutetta yhden ministerin sooloilujen takia. rannikollehan jo sijoitetaan sekä Turkuun, että Vaasaan hätäkeskukset, että eiköhän niillä onnistune myös läntisen merialueen hätäilmoitusten vastaanotto ja välittäminen. ja Soinihan oli nimen omaan asian uudelleen käsittelyyn ottamisen kannalla.
Juha Hyttinen kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 00:18
Mielestäni paikallistuntemusta ei saa hävittää tai aliarvioida. Sijaintipaikkakunnalla on siinä olellinen merkitys, ainakin alkuviheessa, kuinka monta kokenutta päivystäjää kotakin aluetta kohti on päivystysvuorossa. Jos Poriin ei lähde yhtään Pirkanmaan päivystäjää, ollan todella hankalssa tilanteessa, miten esim. Pirkanmaan itäpuolen aluetuntemus otetaann huomioon. Valitettavasti jo nyt lähtee pelastuskyytejä vääriin kuntiin huonon taustatiedon tai aluetuntemuksen vuoksi.
Eemeli kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 07:32
Kyllä päivystäjä ottaa tiedot ja ne lähetetään sitten sellaisenaan kyseisen paikkakunnan ambulanssille tms. Tää hälytysnumero on siksi , että kenenkään ei tartte jossain takahikiällä poiketessaan tietää piruakaan ko. paikkakunnan puh.numeroista.Mistä sitä tietäskäänkeskellä korpea? Ei kukaan hälytyssoittaja niin tyhmä ole, että sanois "lietsuun" eikä puhelun vastaanottajakaan sitä hyväksy vaan vaatii tarkempia tietoja.
Neuvos kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 08:46
Hätäistä hutilointia oikeistovoimin.
Teemu Tavis kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 09:32

Tässä hätäkeskusasiassa näkyy erinomaisesti tamperelaisten ylemmyydentuntoisuus. Täällä tuudittaudutaan siihen, että kaikki tulee Tampereelle aivan automaattisesti, koska onhan tämä niin suuri, keskeinen ja kaunis kaupunki. Juuri tämä väkimäärä ja keskeinen sijanti tuntuu olevan peruste, minkä vuoksi kuvitellaan, että kaikki pitäisi olla täällä ja että kaikki tänne automaattisesti tulee. Näin se ei vain toimi tämä maailma. Jos jotain halutaan, niin sen eteen pitää tehdä myös töitä, mieluummin ennen kuin asioista päätetään. On tyhmää nostaa kauhea vollotus jälkikäteen.

Pienemmistä kaupungeista on pitkään viety sitä sun tätä suurempiin kaupunkeihin, mutta ei niistä tällaista valtakunnallisesti näkyvää porua ole aloitettu, vaan nielty tappio ja keskitytty tuleviin asioihin. Tamperelainen itsekkyys näkyy myös kommenteissa paikallistuntemuksesta. Sama juttu se on, että jos keskus olisi Tampereella ja Porista soitetaan apua johonkin paikalliskieliseen paikkaan. Tosi asiassa tehtäväthän menevät kuitenkin paikallisille yksiköille, joilla on se paikallistuntemus.

Opetelkaa nyt nielemään tappioitakin, kyllä tänne kaikkia muita uusia juttuja tulee kuten ennenkin.

Pentti Tuominen kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 19:06

"Hätäkeskus...ja hetki vielä, olette jonossa.....hetki vielä...."

Tuohon lauseeseen kuuluu väliin ja jatkoksi, oletteko vielä hengissä.

Mutta kaivetaanpa vielä yksi näkökulma, kun sitä ei ole kukaan tuonut esille. Mistä se johtuu, että keskukset ruuhkautuvat ja odotusajat pitenevät. No, meistä helvatun tyhmistä ihmisistä tietenkin. Onko sieltä ihan pakko yrittää tilata taksia, kysellä juna- aikatauluja, sekä udella mitä kello on jne. Nyt en muista miten suuri se määrä oli, mutta järjettömän suuri joka tapauksessa on turhia, asiattomia ja häirintäsoittoja.

Niitä pelkkiä häirintäsoittoja tulee niin taajaan, jopa samasta numerosta, että keskuksiin on suunniteltu, jos ei ole jo olemassakin, estoautomaattia. Eli määrätyn puhelinnumeron saa manuaalisesti suljettua pois määrätyksi ajaksi, esim. 5- 10 min jonka jälkeen automaatti kytkee sen taas päälle. Eli todella paljon on meissä itsetutkiskelun tarvetta.

 

Vielä tuohon Teemun hyvään kommenttiin. Noinhan ne asiat menee, ihan sama mistä se hälytys tulee, joskus ne keskukset saattavat olla Virossa asti, niinkuin tänä päivänä monessa palvelussa.

Se taas on tasan väärin, että nämä ambulanssit, poliisit ym. viedään erilaisten kuntayhtymien ja yhteistyöliitosten kautta hornan tuuttiin. Kyllä täälläkin oli vielä pari vuotta sitten nuo palvelut lähellä, mutta nykyään kestää vähintään puoli tuntia ja yleensä enemmän, ennenkuin ambulanssi on paikalla. Kyllä siinä ajassa sydänpotilas ehtii kuolemaan moneenkin kertaan, mutta väliäkö sillä, kun se asuntokin ehtii varmasti siinä ajassa palamaan.

PJ.

 

 

Pentti Tuominen kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 19:12

Jäi vielä sanomatta se, mitä useammallakin blogilla olen yrittänyt japuttaa.

Ottakaa täältä karttakoordinaatit, niin ei eksy ambulanssit mihinkään Haaparantaan!

PJ.

pekka saarinen kommentoi_ 13. huhtikuu 2011 19:39
Ei ole montaakaan vuotta kun tuli hälytys,että Kirkkokadulla joukkotappelu.No siitäkös meidän poliisit asialle Cabare Oscarin ovelle.No eihän siellä mitään,tappelu olikin Mäntässä,heh.Vaara ohi.
Teemu Tavis kommentoi_ 17. huhtikuu 2011 17:41

Markus:

Kumpa tamperelaiset olisivat olleet näin aktiivisia ja paljon äänessä ennen päätöksentekoa. Mutta kun tuudittauduttiin juuri tähän itsestäänselvään paremmuuteen. Harvempi tamperelainen asiasta jälkikäteen ääntä pitävä on oikeasti itse perehtynyt kaikkiin asiaan liittyvään faktaan, sen verran virheellistäkin tietoa tunteenpurkauksista on voinut lukea.

Onhan se selvä, että kun tunteella jotain puolustetaan, niin harvoinpa esiin tuodaan vastakkaista kantaa puoltavia tietoja. Tamperelaisten mielestä kaikki faktat tietenkin puoltavat Tamperetta sijoituspaikkana.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot