USA:n presidentti Barack Obama avasi toisen presidenttikautensa tunteella ja jytinällä ”kansakunnan tilaa” 1] käsittelevällä puheellansa – jossa oli meille EU-eurooppalaisille viesti. USA ja EU, molemmat hehkuttivat aloittavansa neuvotteluprosessit päämäärällä vapaakauppasopimus, tällä hetkellä kahden maailman suurimman talousalueen välille.

...

1] Kansakunnan tila - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kansakunnan-tila.html -

 

 

Syy vapaakauppaneuvottelujen aloittamiseksi on selvä, se voidaan pukea nykykaavaan – EU + USA > Kiina. Todellisena motiivina neuvottelukierroksen avaamiselle on kuitenkin pelkokaava – Kiina > EU + USA. Kiina kasvaa ja vaurastuu. Kiina on maailman toiseksi suurin talousvalta ja nousee yhä noin kahdeksan prosentin vuosivauhdilla *].

Kiina tulee ottamaan väkilukunsa suhteessa osuutensa maapallon varannoista ja tuo suhdeluku on 1,347/7,08 – amerikkalaisten (0,308) ja EU-eurooppalaisten (0,502) vastaava yhteinen suhdeluku on noin 0,81/7,08.

...

*] Suomen Pankki – BOFIT – Kiina ennusteet - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/kiina_ennuste/Pages/defau... -

 

 

Läntinen markkinatalous kipristelee omissa tunnetuissa ongelmissaan,

velkaisempana kuin koskaan. USA syö kiinalaisten ja japanilaisten rahoilla. Kiinassa valmistuu insinöörejä enemmän kuin USA:ssa ja EU:ssa yhteensä, noin 360.000 per vuosi. Kiinan väkiluku on suurempi kuin EU:n ja USA:n. Odotamme enää liittoa, jossa Venäjä ja Kiina löytävät toisensa. Tämän vastapainoksi pitää tavoitella syvempää integraatiota USA:n ja EU:n välille ...

 

 

...   Kiinassa presidentti ja pääministeri ovat vaihtuneet – suuria muutoksia ei tapahdu, vain asemia ulkomailla vahvistetaan ja sisämarkkinoita kannustetaan. Omavaraisuutta lisätään ja riippuvuutta muista vähennetään. Tuloeroja kavennetaan ja ostovoimaa lisätään. Tuotantosuuntia modernisoidaan ja laatua parannetaan. Panoksia suunnataan korkeateknologioihin ja ympäristötekijöihin. Lisäksi Kiinassa opetellaan elämään kasvavan kaupungistumisen ja  työvoimapulan kanssa – unohtamatta lisääntyvästi nousevaa ”poikamiesarmeijaa”... .

 

 

Mitä kirjoitimme jo pari vuotta sitten ---

 

[2011] Kiinan presidentti Hu Jintao vieraili USA:ssa – tapasi kolleegansa Barack Obaman, joka muistutteli Kiinan valuuttapelistä, ihmisoikeuksista ja autonrenkaista. Herra Hu ei puuttunut amerikkalaisten ihmisoikeus-tilanteeseen, ei Irakissa eikä Afganistanissa.

...

[LINK] - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-k... -

 

Hu ja Obama tarvitsevat toisensa – Kiina rahoittaa eniten amerikkalaisia ja USA ostaa mm. halpoja autonrenkaita Kiinasta. Tuliaislahjana Komministisen puolueen puheenjohtaja Hu sitoutti Kiinan ostamaan 200 Boeing matkustajasuihkukonetta. Vastaavasti Kiinan joutuu myymään laskennallisesti 700 miljoonaa T-paitaa amerikkalaisille, jotta yhteen Boeingiin saadaan riittävästi rahaa.

 

 

Kiina, Afrikka ja EU

EU saanee kiinalaiset ostamaan heikkojen ja ylivelkaantuneiden euromaiden joukkovelkakirjalainoja 1] , jotta säilyy kyky ylläpitää EU:ta Kiinan suurimpana kauppakumppanina. Kiina puhuttaa nyt Afrikassa, jossa afrikkalaiset ottavat tyytyväisenä vastaan kiinalaiset investoinnit, mitkä eurooppalaisilta jäivät satojen vuosien aikana tekemättä. Eurooppa otti raaka-aineet ja taloudelliset eväät, niin tekevät kiinalaisetkin, mutta he antavat vastineeksi sitä, mikä eurooppalaisilta unohtui.

  

Kiina ja Suomi

Suomessa vielä reilu 10 vuotta sitten juuri kukaan ei uskonut Kiinan nousuun – tuolloin oli yksinäistä olla Kiina-konsulttina. Nyt tilanne on toinen, on jonoiksi saakka kyselijöitä, kuinka Kiinaan mennään ja mitä siellä voisi tehdä. Uusimpana asiana voisimme löytää sopivia peltomaita vuokrattavaksi...?

Salcomp meni ja siirsi tuotantolinjansa, Pöyry Oyj yt-neuvotteli 400 Suomen pöyryläistä uusien haasteiden eteen, ja nyt vain odotamme värvääkö Pöyry Kiinaan 800 insinööriä 20% halvemmalla kuin 400 palkkakulut Suomessa – siirtyykö nyt suunnittelulinjat tuotantolinjojen jatkoksi?

  

Kiina on vastavoima amerikkalaiselle taloushegemonialle

Kiina on suurvalta ja se ottaa oikeutetusti kaupallisin menetelmin maapallosta sille kuuluvan osuuden, joka on 1,347/7,08 suhde (v. 2012) – meille suomalaisille on varattu maapallollisella oikeudenmukaisuusperiaatteella osuutemme suhdeluvulla 0,0054/7,08 – amerikkalaisille taas kuuluu tuolla samalla kaavalla 0,308/7,08.

Suhdeluvuthan edustavat kunkin maan väkiluvun suhdetta koko ihmispopulaatioon. Tuon suhteen mukaan jakautuvat ylihuomenna niin materiat, energiat kuin ympäristön siivoustalkootkin, kunhan 150 vuotta luontoa riistoon saakka ammentaneet läntiset markkinatalousmaat ovat historiallisen vahinkolastinsa siivonneet – Venäjä mukaan lukien.

...

 

Aika kuluu nopeasti ja mielipiteet hitaammin

Mitä me kirjoitimme joitain vuosia sitten, kun arveltiin, että maailma tarvitsee yksinapaisen USA politiikan rinnalle vastavoiman, tänään se on jo vaikuttamassa, muutama vuosi sitten siihen ei uskottu, puhumattakaan vuotta 2004, jolloin Suomen Pankin siirtymätalouslaitoksen 2] johtaja, tohtori Pekka Sutela 3] esitelmöi 4] Suomi-Kiina seurassa...

 

 

1] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58495-pelastaako-kiinala...   ---

2] ---   http://www.suomenpankki.fi/bofit/tutkimus/tutkimusjulkaisut/online/...   ---

3] ---   Kerran eräissä Kiinan Kansallispäivän juhlissa kiinalainen korkea diplomaatti, herra Li Guangyun kertoi Pekka Sutelan ymmärtävän heidän kansantalouttaan paremmin kuin he itse  – kuvasti  erinomaisesti hyviä henkilösuhteita, arvostusta ja kiinalaista hyväntahtoista vuoropuhelua ... Suomen Pankilla on merkittävä Kiinan kansantalouden tutkimusosasto.

4] ---   http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-...   ---

 

LINKKI Kiinan uusimpaan (11th) Viisivuotissuunnitelmaan 2011-2015 – kiinalaisten ”talous- ja kehitysraamattu”

---   http://en.ndrc.gov.cn/hot/t20060529_71334.htm   ---

...

 

 

AL       US

Sent

Sent: Thursday, February 14, 2013 4:18 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - USA+ EU > Kiina, vai Kiina > USA+ EU
...
EU ja USA aloittavat vapaakauppasopimusneuvottelut
(USA:n presidentti Barack Obama julkisti vihdoin neuvottelujen aloittamisen - Kiinan paine oli kasvanut Atlantin molemmin puolin riittävän suureksi - tällä on suuri vaikutus läntisen markkinatalouden haaste- ja kilpailukykyyn. Tämä projekti voi jopa yhdistää läntistä kulttuuria pärjäämään itäisen mahdin kiihtyessä entisestään)

Katselukerrat: 205

Ahti Pontinen kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 14:40
Vähän pitkä aloitus, mutta samaa mieltä.
K.Tuomari kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 15:13

En osaa olla mitään mieltä kun ei oikeastaan koko aihe kiinnosta.Ainoastaan asian takanaolevat suunnittelijat ovat tietoisia mistä on todella kysymys.Arvailut osuvat oikeaan vain perin harvoin.

PerttiK kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 15:26

Kyllä Kiina on ollut jo 1970-luvun alussa "näkevien" ihmisten arvostuksessa. Radio-Suomen lähetyksessä tänään iltapäivällä totesi menestyvän yrityksen henkilö, että silloin jos yhtiön tuotteita kopioidaan (perinteinen Kiinalainen tapa), voi olla varma tuotteen hyvyydestä.

Ilkka Luoma kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 15:48

Japanilaiset harjoittivat kopiointia koko 1960 -luvun. Teollisuusvakoilua harjoitavat kaikki kilpailutilanteessa olevat toimijat - omalla tavallansa. Kiinalaiset eivät kopio sen kummemmin. Asia täytyy vain tietää ja osata varautua siihen. Maassa maan tavalla ;-)

Tarmo Leinonen kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 18:44

Vapaakaupasta sen verran, että sen talouskasvua lisäävä vaikutus on myytti. Vapaakauppa siirtää talouskasvua maasta toiseen.

Aika naiiveja ovat olleet kommentit tästä aiheesta. Minä kysyisin ensin, että mitä USA tästä ajattelee hyötyvänsä ja onko se suunniteltu tapahtuvan eurooppalaisten kustannuksella.

"Odotamme enää liittoa, jossa Venäjä ja Kiina löytävät toisensa"

Emme odota, koska Venäjä pitää Kiinaa kiusallisena naapurina. [Pitäisikö täällä Suomessa, Venäjän naapurimaassa, tietää perusteet Venäjän ulkopolitiikasta?]

Ilkka Luoma kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 20:20

Venäjä joutuu ottamaan Kiinan todella vakavasti, jopa varovaisella pelolla, sillä kiinalaiset ovat jo jokapaikassa Venäjällä - erityisesti Siperiassa. Mikäli Eurooppa vähentää suunnitelmiensa mukaan energian tuontia Venäjältä - niin Putinille jää käteen vain oman maan kulutus - Intia ja Kiina - Kiina taas haluaa kolme putkea Venäjältä - kaasu-, öljy- ja vesiputken Baikalista. Venäjä tarvitsee kiinalaisia työntekijöitä - omat loppuvat - tänään Venäjällä on de facto "täystyöllisyys" ja pula työvoimasta on todellinen. 

Ilkka Luoma kommentoi_ 14. helmikuuta 2013 20:22

Ahti, kyllä alustus on pitkä - myönnän, mutta haluaisin kirjoittaa formaatissa, josta kävisi tarkoin ilmi asian kokonaisuus - toivottavasti luettaisiin loppuun, mutta maassamme on lukemisen vapaus ja lukija on itsensä kuningas ja kirjoittajalta näin turhat pulinat pois :-)

Ilkka Luoma kommentoi_ 25. lokakuu 2014 08:56

Tänään otsikon kaava kirjoitetaan muotoon:

'Kiina + Venäjä > USA + EU'    - varsinkin, jos USA:n painostama vapaakauppasopimus allekirjoitetaan USA:n ja EU:n välille!

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot