Molempien iltapäivälehtien kannessa komeili tänään sama uutinen. IL: Tunnettu upseeri kolaroi humalassa, IS: Tunnettu suomalaismajuri ajoi kolarin humalassa.

Tieto asiasta oli tullut tekijän omasta twitter-ilmoituksesta. Julkisuudessa runsaasti ollut sotilashenkilö oli ilmeisesti tässä pyrkinyt ns. pomminpurkutiedotukseen eli julkistamaan uutisen itse asiallisesti ja vähäeleisesti ennen kuin muut tahot ehtivät möykkäämään asiasta räikeämmin.

Hyvä niin, mutta upseerin epäonneksi vappu olikin aika uutisköyhä. Helsingissä poltettiin bajamajoja ja poliitikot vappupuheissaan ottivat kantaa asioihin, kuka kärjekkäämmin,kuka loivemmin, muttei sen kummempaa. Rattijuopumusuutinen ei hautautunutkaan isompien uutisten alle, vaan päätyi etusivuille.

IL kertoi niukemmin tapauksesta, joka on vasta tutkinnassa poliisilla. IS sen sijaan käytti kokonaisen sivun. Palstatilasta tosin suurin osa uhrattiin isoon valokuvaan upseerista. Työoikeuden professorilta oli kysytty siitä, mitä rattijuopumus saattaa aiheuttaa henkilön virkauralle.

Painomustetta kulutettiin myös sen toistamiseen, mitä muut julkisuuden henkilöt (3 kpl) olivat tapauksesta tviittailleet ja mitä upseeri oli heille vastaillut. Kaksi henkilöä oli arvostellut juopuneena ajamista.

Yksi, toimittaja ammatiltaan, oli ilmeisesti nähnyt tilaisuuden kiillottaa omaa kilpeään julistamalla myötuntoa, ei kylläkään uhrille, vaan tekijälle. "Arvostan rehellisyyttäsi. Esimerkillistä. Toivotan voimia tapauksen käsittelyyn", tviittasi toimittaja, josta eritoten Sanoman lehdissä on monasti yritetty leipoa sankaria ja hän on kernaasti itsestään kertoviin henkilöjuttuihin suostunutkin.

Voi olla, että olen vain ilkeä, mutta lähinnä tuli mieleen, että tässä on yritetty hyödyntää toisen vakava virhe. Jos hän oikeasti halusi osoittaa myötätuntoaan upseerille, hän olisi voinut tehdä sen kaikessa hiljaisuudessa ilman, että sitä toitotetaan koko Suomen kansalle. Nyt tässä on sävy: "Katsokaa, tuo hairahtui, mutta huomaattekos, miten jalomielisesti minä suhtaudun häneen!"

Olisiko hän toivottanut voimia Timppa tai Tiina Tavalliselle, joka olisi kolaroinut kännissä jonkun lasarettiin ja kertonut sosiaalisessa mediassa, että tyrittyä tuli? "Esimerkillistä."

Iltapivälehdet palannevat asialle viimeistään sitten, kun tapaus on oikeudessa. Lienee paljon pyydetty, mutta olisi ihan hyvä, jos ne jutut tehtäisiin ilman lisää julkisuutta halajavien julkkisten mielipidetöräyksiä, keskityttäisiin varsinaiseen asiaan. Sellaiset taustoittavat jutut kuin työoikeuden professorin haastattelu tässä tapauksessa, ovat kyllä ihan paikallaan.

Katselukerrat: 159

Neuvos kommentoi_ 3. toukokuu 2017 08:20

On oikein sillä korkeassa asemassa olevien on oltava kaikin puolin nuhteettomia ja hyvää esimerkkiä antaviaa. Natsa pois ja alempaan tehtävään.

A.I. kommentoi_ 3. toukokuu 2017 10:03

Lainaus Wikipediasta:
  "Tieteen tarkoituksena on kertoa ympäröivästä maailmasta varmoja totuuksia ja tieteen pyrkimyksenä on muuttaa maailma kielelliseen muotoon selittämällä todellisuutta tosien väitteiden avulla, jotta ihmiset voisivat ymmärtää todellisuutta ja siirtää tieteelliseen tietoon perustuvaa tietämystä toisilleen toden kommunikaation avulla. Monet teknologiat ja tekniikat perustuvat tieteellisen tietoon. Tieteellinen tutkimus perustuu pääsääntöisesti muiden aikaisempiin tutkimustuloksiin, mikä tarkoittaa lähteiden käyttöä tutkimustyössä. Tieteen harjoittajia kutsutaan tieteilijöiksi, tiedemiehiksi ja tutkijoiksi."
  Heti aluksi tulee mieleen joitakin aloja joiden kohdalla voi kysyä ovatko ne tiedettä vai ihan jotain muuta; uskontotiede, tilastotiede, valtiotiede ja filosofia. Ainakin näissä jokaisessa loppupäätelmä riippuu enemmän tai vähemmän tulkitsijasta. En voi edes kuvitella oudompaa väitettä kuin 'onhan meillä pakkomatematiikkakin'.
  Ajatus lähti teksti tv:n taannoisesta uutisesta Rattijuoppojen aiheuttamista kuolonkolareista:
"Vuonna 2014 kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista rattijuoppoja oli joka kuudes. Siis viisi kuudesta kolarikuljettajasta oli selviä. Jos asiaa käsiteltäisiin 'tilastotieteellisesti', olisi loppupäätelmä, että jos näiltä viideltä kuudesta otettaisiin kortti pois,vähenisivät kuolonkolarit kuudennekseen.
Vuonna 2015 noin neljännes moottoriliikenteessä kuolonkolarin aiheuttaneista kuljettajista oli rattijuoppoja". Siis kolme neljännestä huonosta kuljettajista oli selviä. Tästä voidaan tilastotieteellisesti päätellä, että kun otetaan näiltä selviltä kuskeilta kortti pois vähenevät kuolonkolarit ilman muuta yhteen nelännekseen.
  Humalainen maksaa aina, (ilmeisesti) riippumatta siitä kuka mokasi ja siitähän hyötyy (?) vakuutusyhtiö

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 3. toukokuu 2017 10:35

Neuvos; ei Suomessa ainakaan 60-vuoteen ole sotilasarvoa alennettu, eikä "alempaan" rehtävään siirretty. Ne kaikki ovat asevelvollisten liikenteeseen laskemia huhuja. Sotilasarvoja poistettiin siihen aikaan kun oikeus vielä tuomitsi kansalaisluottamuksen menetyksen.

Juhani Putkinen kommentoi_ 3. toukokuu 2017 12:58

Virossa everstiluutnantti, muistaakseni pioneeripataljoonan komentaja, ajoi kolarin. Mittauksessa löytyi alkoholia verestä (Virossa on nollatoleranssi). Kukaan ei kuvitellut, että everstiluutnantti voisi jatkaa virassaan.

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 3. toukokuu 2017 14:10

Eestissä muuten ei ole nollatoleranssi vaan 0,2 ylittäminen on rangaistusraja. Alle 0,2; auto jää paikalleen, sakko saattaa tulla jos on lähellä 0,2. Poliisi ottaa auton avaimet ja tuo takaisin harkintansa mukaisen ajan jälkeen; siinähän sitten odottelee.

Suomessa takavuosina kenraalitason sotilashenkilö tuomittiin rattijuopumuksesta; anoi eroa koska vuodet olivat täynnä, on nyt kokoomuksen kansanedustaja. Kyllähän näitä riittää Suomessa, siis sotilashenkilöiden, kuin myös poliisiviranomaisten, ministerien ja kansanedustajienkin piireissä. 

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 3. toukokuu 2017 14:19

Tuosta näkee koko Euroopan promillerajat.

Timo Lennart kommentoi_ 3. toukokuu 2017 16:30

Näköjään briteissä aika korkea. Tuossahan 100 -kiloinen mies voi juoda jo six packin, ennen rattiin tarttumista.

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 3. toukokuu 2017 16:52

Näin se Timo näyttäisi olevan. Se tuo promillemäärä ja xxmg/uloshengitetty litra (tarkkuusalkometri) menee näköjään monellakin ohi ymmärryksen; lehtimiehet ml, uutisraporteissaan.

Timo Lennart kommentoi_ 3. toukokuu 2017 19:23

Unkarissa näköjään ei voi käydä edes ehtoollisella, jos aikoo ajaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot