Eteläpuisto osaksi kansallista kaupunkipuistoa

Suomessa on monta kansallista kaupunkipuistoa. Sen kriteerien mukaan puiston on alettava kaupungin keskustasta, ja sitä pitkin on voitava kulkea kaupunginosasta toiseen. Tampereella ongelmia tuottaa etenkin Pyynikin ja Pispalan yhdistäminen Ratinan suvannon kautta Tammerkosken kansallismaisemaan.

Tampereella on ollut tapana, että parhaille ranta-alueille rakennukset rakennetaan liian lähelle rantaa. Ns. arvoalueita ei pitäisi käyttää vain asuntotuotantoon.

Jos Eteläpuiston rakentamista jatketaan samaan malliin kuin Ratinan suvannossa aiemmin, Tampereelle tuskin syntyy kansallisen kaupunkipuiston perustamisen edellytyksiä.

Liiallinen kaupunkirakenteen tiivistäminen ei ole hyvä linjaus. Nimenomaan Eteläpuisto tulisi säilyttää kaupunkilaisten käytössä olevana viheralueena ja tehdä siitä kansallisen kaupunkipuiston keskeinen osa. Eteläpuiston tuhoaminen rakentamalla olisi kulttuuriskandaali. Sitä ei tule sallia.

Alueen asemakaava on pian tulossa kaupunginvaltuustoon. Pirkanmaan ELY- keskus on ottanut tiukan kannan Eteläpuiston asemakaavaan. Se katsoo, että asemakaavaehdotus heikentää merkittävästi Tampereen keskusta-alueen virkistysaluekokonaisuutta. Sen mielestä kaava ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksia valtakunnallisesti merkittävän Hämeenpuiston kulttuuriympäristön huomioon ottamisen osalta. ELY- keskuksen mielestä Eteläpuisto pitäisi säilyttää esitettyä laajempana kokonaisuutena virkistyskäytössä.

Tamperelaisten suuri enemmistö näyttää olevan ELY- keskuksen kanssa samaa mieltä. Nyt tulisi varmistaa, että huono kaavaesitys palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja siinä otetaan jatkossa huomioon niin kaupunkilaisten kuin ELY -keskuksenkin perustellut ja viisaat kannanotot.

Jari Heinonen

kaupunginvaltuutettu

Katselukerrat: 888

Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 11:34

Eteläpuisto pitää säilyttää ja kehittää puiston ehdoilla.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 11:42
Mitähän ne "puiston ehdot" ovat?
Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 12:27

Hämeenpuitolainan

Puiston ehdot ovat kaikkea muuta kuin "seelake". Kyllä sinä tiedät , mikä puisto on: Arboretum, Hämeenpuisto, Sorsapuisto jne..

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 12:38
Tarkoitat siis, että mielestäsi pitää rakentaa puisto.
Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 13:56

Varmaan siellä pitää jotain uutta tehdä. Olen siitä tehnyt laajat esitykset asiaa koskevissa kirjoituksissa FB:ssä.

Neuvos kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 14:02

Ei kapealle kannakselle puistoja mahdu ellei sitten katoille?

Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 14:24

Mikähän vitsi Neuvokseta taas tuli ?

Neuvos kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 16:04

Sieltä keskustan nukkumalähiöstä voisi rakennella pikaratikan raiteen joita pitkin pääsisi halutessaan ajelulle puistomaiseen maalaismaisemaan ratikalla ikäänkuin elämysmatkalle.

Kaikkihan haluavat asua keskustassa eikä siellä suvaita omia autoja.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 16:12
Minun mielestäni Tampereella on riittävästi puistoja. Puisto on vähän kuin parveke, kiva että se on, mutta ei siellä oltua tule.
Heikki Karjalainen kommentoi_ 14. helmikuuta 2017 16:26

Hämeenpuistolainen

Mikä vika sinussa on, jos et Pyynikin rannassa ja Eteläpuistossa viihdy ? Vartoos, kun se saadaan vielä kunnostettua. Minä viihdyn ja tuhannet muut ml. Pyynikki ja Pispalanharju, jotka ovat kaikki samassa nipussa.

Lasitettu parveke. Sielläkin lojun sohvalla ja katselen Pyhäjärven laineita ja paistattelen aurinkoa.

Vai onko niin, että alustaja prof. Jari Heinonen sattuu olemaan kommunisti ?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot