Epätasa-arvoistuuko kansa kalliiden harrastusten takia

Viimeiset vuodet on valitettu, miten kansa jakautuu kahtia sekä taloudellisesti että aktiivisuuden osalta. Yllättäen on huomattu, että harrastusten puute voi jouduttaa etenkin nuorilla syrjäytymistä ja osattomuutta.

Omituista sekin, että nuorilla, etenkin pojilla, pääharrastukset tuntuvat olevan pelkästään lajeina kalliit jalkapallo ja jääkiekko.

Tähän asian laitaan on tultava muutos.

 

Nyt tulisi kehitellä uus-vanha laji, mihin kaikki voivat ottaa osaa ilman kalliita osallistumismaksuja tai välineitä. USA:ssa esim. pesäpallo on suosittu laji, kun jokainen kykenee osallistumaan siihen kuntoon ja ikään katsomatta. Tästä siis pitäisikin tehdä koko kansan urheilulaji.

Joka kunnassahan on vähintään yksi koulu ja sen lähellä urheilukenttä. Keväällä ja kesällä Iltaisin sekä viikonloppuisin kyläläiset voisivat pelata siellä ilman mitään maksuja, ja sitten vaikka myöhään syksyllä voidaan pitää kylien väliset ottelu, jolloin katsotaan, kuka on kukin. Tai mikä kylä on mikin kylä.

 

Tällainen poistaisi selvästi syrjäytymisuhkaa ja lisäisi yhteisöllisyyttä. Lisäksi urheilukentille saataisiin lisäkäyttöä.  Pesäpallon mailat, pallot sekä räpylätkään eivät maksa kovin paljoa eli kaikilla olisi varaa harrastaa sitä. Pelikentätkin olisivat nurkan takana ja niitä riittää. Lisäksi pesis on trendi-laji.

Tälle asialle pitäisi vain saada markkinointia ja hypetystä, että ihmiset huomaisivat sen. Jos pesäpallo on jollekin liian monimutkaista, niin sen pikkuserkku nelimaali on helpompaa ja yhtä hauskaa kuin pesäpallokin.

 

 

Katselukerrat: 164

Pentti Tuominen kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 06:50
Niitä halpoja lajejahan löytyy kyllä.Esimerkiksi lentopallo, jota hakataan joka kylässä kesät talvet. Se on erittäinkin suosittu laji, jota harrastetaan eläkeukosta alakoululaiseen asti. Kaikenlaisia puulaaki ja kyläotteluita järjestetään. Maajoukkue yltää maailman maineeseen asti, silti en ymmärrä miksi jääkiekko ottaa ylivallan. Ehkä sekin on vaan vanhempien ohjauksesta ja heidän kunnianhimostaan kiinni.
Anneli Tuulikki Laine kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 07:15

Nelimaali ok.,ei iian kalliskaan.

Neuvos kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 08:32

Halvat harrastuslajit eriarvoistavat jo pienestä pitäen - valitettavasti.

Juhani Putkinen kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 10:19

Halpoja, jopa ilmaisia, hyviä harrastuksia on runsaasti - mutta miten saada nuoret harrastamaan niitä? Se älykännykkä olisi saanut jäädä keksimättä.

vanha mestari kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 11:13

Nuoret pitäisi saada harrastamaan ylipäätään jotain. Meillä vaan on aivan liikaa nuoria joiden vanhemmatkaan eivät harrasta mitää tai tee mitään töiden jälkeen, Yhteinen aika on mitätön ja toteutuu usein joko filmin tai tv:n katseluna. Tiedän perheitä joissa ei edes syödä päivällistä yhdessä vaan kaikki syövät omassa huoneessaan,,,,,miten siinä pysyt nuoren asioista selvillä ? Vanhemmat keskittyvät liiaksi omiin harrastuksiin, omaan imagoon ja omiin tarpeisiin. Pitäisi olla yhteisiä tarpeita enemmän kuin sitä omaa tai kahdenkeskistä aikaa. Perhe käsitteenä n kokenut rajun muutoksen. perhe ei ole enää yhteisö vaan se on ryhmittymä eri persoonia /osasia

Kalle kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 14:08

vanha mestari puhuu asiaa.

Tuo Putkisen tavanomainen oikaisu...älykännykkä olisi saanut jäädä keksimättä... Jos vanhemmat ostavat jo esikoluluikäiselle kännykän, olisiko se älykännykän vika ja nykyinen "kännykän ulkoiluttamisen" esto? Kysyn vain.

Älykännykkä on monellekkin välttämättömyys (mm minulle) mutta ei aikuinen ihminen (yleensä) kännykkä kädessä ulkoile/toimi ulkotöissä. Älykännykkä on hieno ja monipuolinen ihmisen apuväline arkiaskareissa. Minä jos vastaan kännykkään, ulkopuolinen näkee ainoastaan kun vanha äijä höpisee itsekseen. Minun ei tarvitse kännykkää ottaa taskusta, eikä korvassani ole mitään "tärkeilytötteröä".

Orwell kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 14:56

"Halvat harrastuslajit eriarvoistavat jo pienestä pitäen - valitettavasti."

Suu säkkiä myöten on vanha ja asiallinen sananlasku.

Ei pidä kuluttaa rahaa enempää kuin tuloillaan kykenee.

Eivät ne lajit eriarvoista.

Pääosin se ero tulee siitä, ettei pienipalkkainen kykene elelemään rikkaan elintapaa ja lähettelemään esimerkiksi lapsiaan Keski-Eurooppaan laskettelemaan tai purjehtimaan välimerellä - ihan tulojen vuoksi.

Olisi aika myöntää, että elintasoissa on ja tulee aina polemaan eroja ja sen elintasonsa mukaan on kunkin elettävä.

Typeryyttä on sekin, että yrittää väkisin saada lapsensa kalliisiin harrastuksiin, vaikka tietää, ettei sitä kykene kustantamaan.

Tasa-arvo ei myöskään tarkoita, että kaikilla olisivat samat mahdollisuudet harrastuksiin yms, vaikka sitä koitetaan tasa-arvona esittää.

Orwell kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 14:58

"Minun ei tarvitse kännykkää ottaa taskusta, eikä korvassani ole mitään "tärkeilytötteröä"."

Mikä on "tärkeilytötterö"?

Jos langatonta korvanappia tarkoitat, niin se on todella järkevä hankinta jo siksi, että puhelinta ei tarvitse ottaa taskusta tai hakea pöydältä tms. ja autossakin voi vastata puheluun laillisesti.

vanha mestari kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 15:59

Valitettavasti vaan on todellakin ihan todellisuutta se että jos lapsen kaverit harrastavat jotain joka maksaa ja lapsi itse ei voi juuri kalleuden takia niin häntä kyllä aivan varmasti syrjitään sen vuoksi. Vanhemmat selittävät omille lapsilleen; katsos kun ei se Leena voi harrastaa samaa kuin sinä kun ne on köyhiä. Ihan vaikka itse oltaisiin samassa tilanteessa ja elettäisi luotolla. Jos asia selvitettäisiin muulla tavalla, esimerkiksi kiinnostuksen eri kohteilla, säästyttäisiin monien pienten kyyneliltä ja mielipahalta. Mutta tapa esittää asioita on mielikuvituksetonta ihan niinkuin elämäkin nykyään; vain rahalla ja materialla on jotain arvoa.

Eva Back kommentoi_ 2. huhtikuu 2017 21:23

Nelimaalissa ei tarvitse niin paljon pelaajia kuin pesiksessä, jossa kolmella pesällä pitää olla vahti, kun nelimaalissa ei missään muualla paitsi kotipesällä vain on pelaaja/syöttäjä. 

Välillä vaikuttaa siltä, että joka laji pilataan krääsällä ja kalliilla järjestelyillä. Pesis voitaisiin jotenkin syöttää kuntien liikuntalautakuntiin (jos sellaisia on) ja sitä kauttaa houkutella ihmiset pelaamaan.

Kuten usein, urheilu koukuttaa, ja älypuhelimet jäävät kohta nurkkiin kunhan saadaan tästä urheilukipinä aikaiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot