Tällä hetkellä ennustajaeukot katselevat viisaina kristallipallojaan ja väittävät ihmisen tuhoavan maapallon ja kaiken siellä olevan elollisen.

Heidän mukaansa ilmasto lämpenee ja merien vedet nousevat monta metriä jättäen alleen suuria alueita maapallon asutuista alueista. Siksi katsellaan ympärillä olevia planeettoja, kuitenkin lähitulevaisuudessa saavuttamattomissa olevia.

Kuitenkin jos katsellaan hiukan menneisyyteen. Kuka muistaa 70- luvulla olleet isot lööpit lehdissä ja vakavat viisaiden asiantuntijoiden lausunnot. Silloin ennustettiin öljyn loppuvan 30 vuoden päästä maapallolta. Samoin ennustettiin maapallon väkiluvun kehitystä, väitettiin vakavasti, että 50 vuoden päästä täällä ei ole enää, kuin seisomapaikkoja.

Onko kumpikaan noista ennusteista toteutunut, edes lähestulkoonkaan? Niitä silloin laskettiin tiettyjen oletuskaavojen mukaan, mutta ei osattu huomioida muuttuvia tekijöitä.

Ei se nytkään ole helppoa katsoa eteenpäin, vai onko.

Katselukerrat: 100

Kalle kommentoi_ 7. tammikuu 2017 07:51

Eipä se kovinkaan helppoa ole; tosin viisaita miehiä meillä kyllä riittää "aivoviennistä" huolimatta.

Muistan kyllä öljykriisin, oli silloin todella käsin kosketeltava. Samoin on hyvä muistikuva tuosta väestöennusteestakin, sen pohjalle perustettiin jopa puolueita. Semmoinen +-30-vuotinen silloin olin ja tiesin kaiken kaikesta; nyt en olisi enää niinkään varma, huolimatta internetistä, googlesta ja sen tuomasta kaikkitietävyydestä.

Paljon parempi tietolähde ja oppikirja olisi seurailla ihan tavallista luontoa, sen ilmiöitä jne. Jotenkin sitä on tullut, noita ilmiöitä mm muistiin merkityiksi tohon pöydälläni makaavaan A-4-kokoiseen allakkaan. Lintujen muutot, pihalinnut, lämpötilat ja sääilmiöt, kalansaaliit kiloina, ...paljon paljon muuta tietoutta löytyy liki neljän vuosikymmenen ajalta, kaikki tallessa. Se on muuten tietoutta, joka pätee yhä. 

Pentti Tuominen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 08:37
Taaksepäin "ennustaminen" onkin helppoa jos on niin viitseliäs, kuin sinä, Kalervo. Ajoittain minäkin olen harrastanut samaa, sitten se vaan jää jostain syystä. Ei ole aikaa muka, pöh.
Neuvos kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:02

Kotikylässäni oli vanha mies, joka ennusti säätä monenmoisista merkeistä ja useimmiten se ennustus meni juuri päinvastoin.

Kalle kommentoi_ 7. tammikuu 2017 09:39

Niin, katsos Pentti; minussa kait elää esivanhempieni geeni. Äitini isoisä jo pani tuohon Yliopiston allakkaan kaiken mahdollisen tiedon, mm paljonko oli antanut vaimolle rahaa tänään!

No, minun tiedonkeruuni on kuitenkin vain yhden henkilön muistiinpanoja ja joskus tuntemuksiakin.

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 10:01

"Silloin ennustettiin öljyn loppuvan 30 vuoden päästä maapallolta."

Koska kapitalismissa kukaan ei viitsi etsiä uusia öljylähteitä avattavaksi yli 30 vuoden päästä niin kaikki raaka-aineet näyttävät aina loppuvan 30 vuoden päästä.

Fiksuimmat tiesivät tuon, sekä sen, ettei totuudella olisi voinut tehdä rahaa. Joten he kirjoittivat huolestuneita kirjoja täynnä valheita, joilla ottivat hölmöiltä rahat pois - hyvän asian nimissä.

"Siksi katsellaan ympärillä olevia planeettoja, kuitenkin lähitulevaisuudessa saavuttamattomissa olevia"

Jos ei olisi resurssirajoituksia niin Venuksen maantaminen onnistuisi 200 vuodessa!

Avaruusmatkailussa on ajoittainen Auringosta johtuva paha säteilyongelma. Auringonpilkut olisivat saattaneet tappaa Kuussa käyneet astronautit. Tämä salattiin taviksilta monta vuosikymmentä.

Ongelma on vielä pahempi planeettojen välillä.

"ilmasto lämpenee ja merien vedet nousevat monta metriä jättäen alleen suuria alueita maapallon asutuista alueista"

Varmaan, mutta onko tämä suurempi ongelma kuin kolmas maailmansota?

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 10:10

"Kotikylässäni oli vanha mies, joka ennusti säätä monenmoisista merkeistä ja useimmiten se ennustus meni juuri päinvastoin."

Mutta hän ei ymmärtänyt ottaa siitä maksua.

Sattuu sitä paremmissakin piireissä. Societe General-pankki valisti, etteivät taloustieteilijät olleet ennustaneet yhtään taantumaa USAssa vuodesta 1971 saakka:

Taantuman alun todennäköisyys tänä vuonna USAssa on 90%.

Tarmo Leinonen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 10:13

Suomennos: actual = toteutunut, forecast= ennustettu, Q1 = 1. vuosineljännes

Negatiivinen luku tarkoittaa kuvassa taantumaa.

Pentti Tuominen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 11:32

Ihminen on siitä omituinen otus, että aina se keksii selviytymiskeinoja, kun on pakko. Nyt ei liene kysymys öljyn ongelmista ja syntyvyyttäkin säädellään tehokkaasti, esimekkinä siittä Kiina. Kiinassa tosin se säätely ehti jo tuottaa ongelmiakin.

Ehkä se kaikkein suurin ja läheisin ongelma on juuri ilmasto ja siihen liittyvä energian tuotanto puhtain keinoin. Minä luulen, että sitä ei tarvitse edes ennustaa, se tapahtuu automaattisesti. Kuten sanoin, ihminen on tehokas pakon edessä keksimään kaikkeen keinot. Ei myökään väestön kasvu tule olemaan ongelma, kunhan siihenkään eivät sotkeennu poliitikot.

Orwell kommentoi_ 7. tammikuu 2017 11:49

Väestönkasvu on ongelma nimenomaan maissa, joissa jo nyt väkimäärä ylittää maan kantokyvyn eli Afrikassa ja kauko-Idässä.

Veden ja ruuan saannin rajoitukset noissa maissa johtavat  väkisinkin joko massiiviseen kansainvaellukseen tai sotiin vedestä ja ruuasta, koska taudit eivät vanhaan tapaan hoida liikakansoitusta.

Kumpikin vaihtoehto on meille katastrofaalinen, koska se johtaa ilman muuta nykyisen kaltaiseen turvisongelmaan, missä joudumme elättämään suuren määrän yhteiskuntaa ,mitenkään hyödyttämättömiä ihmisiä.

Pentti Tuominen kommentoi_ 7. tammikuu 2017 12:38
Orwell

Eiköhän niihinkin, tuntuu pahalta sanoa, mutta kun ihminen on hävytön olento, niin pakkosterilisaatio, jos ei muu auta.

Eikös ne joukkotappamiset ja suuret kansanmurhat ole yhtä hävyttömiä, joita tehdään jatkuvasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot