Elinehtomme hiili katoaa johonkin - emme tiedä minne!

Atomit ovat ihmisen aikatauluissa ikuisia ja käytännössä rauhallisessa universumissa muuttumattomia; ainakin ne osaset, joista atomit muodostuvat. Mystiset ja vielä teoreettiset säikeet ovat ikuisesti muuttumattomia; koska niillä ei ole aikaa eikä ulottuvuutta – stringejä 1], joilla ei ole halkaisijaa, ymmärtämällämme tavalla.

Molekyylit tunnetusti muodostuvat atomeista

Molekyylirakenteet vaihtavat muotoaan ja ”keräytyvät ja hajoavat” - molekyyleistä muodostuvat suuremmat osaset, kuten ihmisen solut F] ja puiden kyky yhteyttää. Elämme tänään ihmisen ja biosfäärin aikana niin kutsuttua ”hiilielämää2]. - tämähän oli itsestään selvää meille kaikille.

Hiili on tunnetusti orgaanista kemiaa 3] – ja koko elämämme ajatuksineen, kuvitelmineen, onnen - ja surun tunteineen ovat täyttä kemiaa, varustettuna myöskin vielä mystisellä ”minä kuvalla” ja olevaisuuden kokemuksella (”ajattelen, siis olen4]); joka voisi olla myös täyttä mielikuvitusta.

Elämänvirrat

Maapallollinen elämä on mikrosiru suuremman koneiston ”elämänvirroissa”. Kaikkea elämää emme edes näe, emmekä koe. Ajatuskoneistomme kemia on viritetty fysiikan- ja kemian lakien alle – lämpötilammekin loppuu absoluutissa (muutakaan nimeä emme keksineet).

Elämämme siis ammentuu hiilestä, vedestä ja hengitettävästä hapesta sekä joukosta hiukkasia, jotka ovat rakenteellemme välttämättömiä. Näinhän me evoluutiossa muodostuimme, jonkin suuremman antaman rakennekaavan mukaisesti. Onko nyt paljastumassa oleellinen virheohjelmointi – tarkoituksella vai sattumalta?

Mihin hiili häviää?

Tänään metsien ja peltojemme hiilimäärät ovat vähentymässä, merkittävästi. Ja mikä merkittävintä – emme tiedä syytä 5] (MTT Elo 1/2013). On ollut jo pidempään ihmiskunnalle selvää, että tietomme kasvaessa epätietoisuutemme määrä myöskin lisääntyy – kiihtyvästi. Emme osaa ratkaista niitä ohjelmointikäskyjä, jotka luovat elämän, aikaansaavat suvun jatkumisen ja ennen kaikkea miksi elämme ja mitä se on?

Elämme hiilielämää –

alkuaine C määrittää biosfäärin peruskoostumukset. Biosfäärin kokonaisbiomassa on osasiensa ja lajiensa summa. Evoluutio loi soputumisen kautta tasapainon, jossa jatkuva kilpailu ylläpitää mahdollisuuksia elämän kuolemattomuudelle; voimme sanoa, että evoluutio on kuolematon; se ylläpitää lajikirjoa elämisen katkeamattoman varmuuden saavuttamiseksi. Onko sittenkin niin, että maapallollamme on vain yksi elävä olento, jota nyt kutsutaan biosfääriksi?

Miksi hiilen määrä vähenee?

Onko se merkki meidän ihmisten liiallisesta kulutuksesta – siitä biomassasta, jonka kiertokulku on tarkoitettu kaikille suhteutettuna kunkin eliölajin biomassaan? Tiedämme, että muurahaispopulaatiot ovat suunnilleen biomassaltaan ihmiskunnan kokoiset. Merten palanktonien määrä lienee biomassaltaan merkittävin ja kokonaiseloa ylläpitävin ravintokiertokulun lähde – entä maaperän triljoonat pieneliöt ja niiden merkitys biomassana huipulla elävään ihmiseen? Emme tiedä.

Pitäisikö hälytyskellojen soida,

kun olemme innoissamme ja vihreydessämme polttamassa biomassoja metsätähteinä, biojätteinä ja muina yhdisteinä, joiden hiilitasapaino saattoi säätyä jo miljoonia vuosia sitten. Olemmeko rikkomassa harmonian, tuon evoluution mestarituotteen – jonka ohjelmoitumiseen saattoi mennä satoja miljoonia vuosia? Mikä olisi suhteellinen osuutemme biomassojen elämänkiertokäytöstä – ajatellen juuri meile ohjelmoitua suvunjatkantaa?

VIITTEET

1] Säieteoria ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4ieteoria - [Wiki_Fi]

2] ”Hiilielämää etsimässä” ~ http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/futuristisella_matkalla_ylihu... - [YLE_Elävä arkisto]

3] Elämän kemia” ~ http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia2/ - [oph.fi]

4] Rene Descartes ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes - [Wiki_Fi]

5] ”Hiili karkaa pelloiltamme - ~ 0,4% vuodessa – ollen noin 220 kiloa per hehtaari” ~ http://issuu.com/mttelo/docs/mtt_elo_1_2013?e=2189930/2161400 - [MTT _ELO 1/2013]

EKSTRAT

A] Syrjäyttääkö robotiikka ihmiset? ~ http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-... - [TIEDE/Kesk./IL]

B] Bioenergialla tuhoamme evoluution sopeuman? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/bioenergia-romahduttaa-ravint... - [BLOG/IL]

C] Gaia kuumenee liiaksi – kytketäänkö jäähdytys? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumenee-kytketaanko-jaa... - [BLOG/IL]

D] Ilmasto muuttuu aina – ihmisen kanssa ja ilman ihmistäkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/ilmasto-muuttuu-aina-ihmisen-... - [BLOG/IL]

E] Afrikkalaisen pienviljelin ahdinko ~ http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/8011 – [Tieteessä Tapahtuu 3/2013]

F] Solujen kieli muodostuu molekyyleistä ~ http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/7854 - [Tieteessä Tapahtuu 2/2013]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

...

Kirjoituksen tunnussävel – / Mike Oldfield _ ”Closer” ~ http://youtu.be/x86OHS-HVWM - [Youtube]

AL – FbUS

BLOG 21 343 | 1 756 – IL

---28072013---

doc.: atomit_ikuisuus_28072013.doc

530 | 5107

Katselukerrat: 566

K.Tuomari kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 16:16

Aamulla neljällä,päivällä kahdella,ja illalla kolmella jalalla me kuljemme kohti "maakuoppaa",josta me olemme ja johon me päädymme.Ne jotka ovat enemmän "hiilipitoisia" väittävät kuolemansa jälkeen ,välittömästi ,liitelevänsä taivaan kirkkauteen, ansaitusti tietenkin ? Kovin on yksiselitteinen teoria.Kovilla pakkasilla on hyvä nautiskella kuuman hiilloksen  lähettyvillä tuprutellen piippua.Me olemme täysin riippuvaisia luojan varaamasta maapallosta,avruuslentäjienkin on otettava "lounas mukaan täältä".Kaikki on "LUOTU" meille hyödyksi.

al1947 kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 16:57

"Elinehtomme hiili katoaa johonkin."

C + O2 = CO2 (= hiilidioksidi)

Ihmiskunta on poltellut muutaman sukupolven ajan surutta hiiltä. Sen täydellinen palamistulos häipyy hiilidioksidina ilmakehään ja vauhdittaa ilmastonmuutosta.

K.Tuomari kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 17:05

Kasveille CO2 on elintärkeää,ja ne antavat vastalahjaksi meille happea,onkos siinä jotakin vikaa ?

al1947 kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 17:12

Pitää paikkansa. Fotosynteesi tarvitsee hiilidioksidia ja siinä vapautuu happea.

Ilmakehässä on niin runsaasti CO2:ta, että se riittää mainiosti fotosynteesiin ja sen määrä ilmakehässä lisääntyy kaiken aikaa hiilitaseen järkkyessä. Ei tarvitse poltella hiiltä yhtään enempää kasvien kasvun ylläpitämiseksi.

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 18:24

Hyvin aloitettu polemisointi ;-)    ... "säikeiden" halkaisijattomuus ilmaistaan paremmin kun todetaan, että "stringeillä" on VAIN yksi ulottuvuus (pituus - kuin kuminauha, ilman poikkipinta-alaa); siis ei tilavuutta - ymmärtämällämme tavalla, ei siis "mitään"!  ... mitä voimme tästä päätellä?

K.Tuomari kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 18:53

Jos sademetsät jätettäisiin kasvamaan rauhassa,niin CO2 vähenisi ja saattaisi jopa palata tasapainoon.Nyt alkaa olla hapesta puute,muutamien mega-viljelysten takia.Uusi etelä-Ameriikan liitemaat saattavat olla paras ratkaisu,jos potkivat ahneet ulkomaalaiset maastaan.Se olisi ainakin tekohengityksen arvoinen.

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 19:27

Ehkä tietyn tyyppinen kerskakulutuksen vastakapina alkaa juuri Etelä-Amerikasta (Bolivia/ Evo Morales) ...?

Lasse Kallo kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 20:40

Tästä asiastahan käytiin polemiikkia jo Väinö Linnan romaanissa "Tuntematon sotilas". Alikersantti Lahtinen oli lukenut kehitysoppinsa ja oli sitä miltä, että ihminen on syntynyt merestä. Hiiltä ja muita alkuaineita ihmisessa on. Kuten tiedetään, alikersantti Hietanen uskalsi olla eri mieltä.

Olen tässä mietiskellyt, että me ihmiset taidamme lopujen lopuksi tietää aika vähän. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi jokainen sukupolvi on kuvitellut olevansa kehityksen huipulla. Muistelisin, että Yhdysvaltain patenttitoimisto meinattiin lakkauttaa tarpeettomana "koska kaikki keksisimisen arvoinen oli jo keksitty". Tämä tapahtui silloin, kun lentokonettakaan ei ollut vielä keksitty.

Maaöljy. Sen syntyteorian tietävät kaikki. Niin tiesin minäkin. Oliko se toista vuotta sitten, kun rupesin tutustumaan kunnolla evoluutiokritiikkiin. Ällistyin aika lailla. Olin niellyt niin sanotun kehitysopin karvoineen nahkoineen, sen kummemmin miettimättä. Olin äimänkäkenä kun minulle selvisi, että esimerkiksi ihmisen kehityspuu on täyttä sepitettä. Makroevoluution tueksi ei ole ensimmäistäkään uskottavaa todistetta.

Jokin aika sitten törmäsin netissä olevaan tietoon, joka kertoi venäläisestä tiedemiehestä (ei jaksa muistaa nimeä), joka ei uskonut alkuunkaan siihen, että maaöljy olisi kehittynyt vuosimiljoonien saatossa orgaanisista aineista suuressa puristuksessa. Tiedemies päätteli, että maaöljy on syntynyt planeetan kuuman ytimen tuntumassa ja että maaöljyä syntyy jatkuvasti. Tiedon mukaan venäläiset rupesivat etsimään maaöljyä sellaisistakin paikoista missä sitä ei pitäisi olla - hyvällä menestyksellä.

Tiedä tuosta. Olkoon asia niin tai näin, en tietenkään tarkoita, että ihmisen pitäisi surutta tuhlata luonnonvaroja. Ei. Äiti luontoa on syytä kunnioittaa. Intiaanipäällikkö Seattle piti kuuluisan puheensa luonnon puolesta ja valkoisen miehen ahneudesta. Tiedä tuosta ihonväristä. Kyllä musta mieskin on osannut riistää luontoa ja hävittää toisia mustia, kunhan ovat saaneet välineet edellä mainittujen käyttöön.

Toivottavasti viisaus lisääntyy. Herran pelkohan on kuulemma viisauden alku. Mie, ikuisena epäilijänä, en usko tähän. Herran kunnioitukseen kylläkin.

Ilkka Luoma kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 20:51

Suurin kysymys syntyy tuosta aikataulusta - 150 vuodessa syydetään selainen määrä eloperäistä hiilivetyä, jonka "luomiseen" on kulunut ehkä miljoona - kaksi tai enemmänkin aikaa!

Tuomo Neva kommentoi_ 28. heinäkuu 2013 21:00

Bolivian Evo Morales tuskin saa aikaan muuta kapinaa kuin paremmat olot kokapensaan viljelylle. Ja tietenkin Venezuelaa seuraten sähkökatkot ja elintarvikkeiden tuotanto-ongelmat.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot