Elettiin sitä ennenkin, esim. vuonna 1928, jolloin synnyin

Suomi oli ollut itsenäinen valtio noin kymmenen vuotta, kun synnyin. Kansalaissodan arvet vuotivat vielä verta ja katkeruus, kauna ja viha kyti voimakkaasti suomalaisten sydämissä. Kansalaisodan kaikki arvet eivät ole vieläkään parantuneet nyt lähes yhdeksänkymmentä vuotta myöhemmin.

Pahimmasta oli kuitenkin jo päästy, kun kansalaissodan jälkeen kaikki näytti toivottomalta. Maassa oli nälänhätä ja jopa USA:n silloinen presidentti Wilson lähetti Suomeen pari edustajaansa tutkimaan tilannetta maahamme. Päästyään Suomeen oli pääsiäisen aika ja Wilsonin edustajat sähköttivät kiireesti Amerikkaan, että lähettäkää ruokaa pian, sillä täällä"ihmiset syövät jo takaansa". Amerikkalaiset kun eivät olleet kuulleet puhettakaan mämmistä.

No asia selvisi aikanaan ja presidentti Wilson lähetti Suomeen ruokaa erikoisesti sianlihaa, jota kansa alkoi nimittää "Wilsonin pinnaksi".

Vuonna 1928 alkoi Suomenkin talous elpyä, kunnes suuri maailman lama, joka alkoi Amerikan pörssiromahduksesta taas pimensi tulevaisuuden näkymät.

Tässä pieni ote luettelosta siitä, mitä kaikkea Suomessa tapahtui vuonna 1928. Lainaus Wikistä.


Kuten luettelosta voidaan todeta, voisi monet asiat olla vaikka tätä päivää

Jos aihe kiinnostaa, niin googletamalla Wikin löytyy paljon mielenkiintoista asiaa.

Katselukerrat: 86

Väinö Okaruusu kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 08:31

Huomio kiinnittyy erikoisesti siihen, että Yleisradio toiminta alkoi vuonna 1928, kun presidentti vihki Lahden radioaseman käyttöön.

Matti-Ilmari kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 14:38

Pitkän elämän olet elänyt, jos oikein ikäsi käsitin. Itsekin olen syntynyt ennen sotia. Sotien jälkeen tämä hyvinvointisuomi rakennettiin, nyt sitä pala palalta nakerretaan. Hyvinvointi talkoissa olen ollut 50 luvulta mukana. Kuten sanoit oli vuoden 1918 tapahtumat kauheudessaan käsittämättömiä. Ja löylyä lisäsi kirkko arkkipiispan johdolla. Haavojen arpeutumiseen tarvittiin uudet sodat (1939-1944). Se olikin käsittämätöntä, kuinka me suomalaiset löysimme yhteyden sodan julmuuden kautta. Tätä voi pohtia lisää.

Kalle kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 16:12

Matti-Ilmarilla hyvä kommentti. Kyllä suuri osa Suomen teollisuuden nousussa olivat ns sotakorvaukset; luotiin laivateollisuus vailla vertaa (pieni kansa), infrastruksuuri rakennettiin työttömyystöinä, Lentokenttiä (Seutula) rattijuoppojen voimin, isänikin oli 3 kk ns "diesselikurssilla".

Nyt ei työttömillä korvausta vastaan saa teettää mitään työtä. Yhteiskuntapalvelu on +/-0.

Veera kommentoi_ 20. huhtikuu 2017 19:28

Tämä oli oikein mielenkiintoinen kirjoitus. Lahden radioaseman toiminnan aloittaminen, jääkiekon ensimmäinen Suomen mestaruus ja tuo hurja Parkanon kirkon tapaus, kaikki tuona samana vuonna. Lienevät silloinkin ihmiset päivitelleet maanjäristyksistä, pommeista ja hurjista lentomatkoista kuullessaan: mihin tämä maailma oikein on menossa?

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot