Vuonna 1995 tehtiin kauaskantoisia päätöksiä. Taitetun indeksin ajateltiin nostavan maata lamasta. Kuten niin monen muunkin valtion päätöksen laita on, väliaikaiseksi aiottu päätös jäi pysyväksi. Leikattu indeksi leikkaa eläkkeitä edelleen 2010-luvulla. Olisi jo aika palata alkuperäiseen ansiotasoindeksiin. Paisuvien eläkerahastojen tuotto antaisi siihen täyden mahdollisuuden.

Eläkerahastot ovat paisuneet jälleen noin 134 miljardin euron suuruisiksi 2008-vuoden notkahduksen jälkeen. Tuotto lienee palautunut noin 7 – 8 % luokkaan. Tällä tuotolla katettaisiin hyvinkin kaikkien työeläkkeiden indeksin palauttaminen ansiotasoindeksiksi. Moni kansanedustajakin luulee, että tämä kävisi valtion kukkarolle. Se ei maksa valtiolle mitään.

Päinvastoin, valtion verotulot kasvaisivat eläkkeiden tason kohotessa. Eläkevakuutusyhtiöillä on varaa antaa johtajilleen mahtavia palkankorotuksia, mutta yksittäisen eläkeläisen toimeentulosta ei kanneta mitään huolta. Aivan kuin ajateltaisiin, että kitukoot ja kuolkoot pois narisemasta. Suuripalkkaisten johtajien toimeentulosta on kannettava syvää huolta. Miten he sitten tulevat toimeen eläkkeellä, elleivät saa palkkaa satoja tuhansia.

Työnantajat ovat kaksinaamaisia. Toisaalta kannetaan syvää huolta työajan pidentämisestä ja puolustetaan työajan jatkamista molemmista päistä, mutta toisaalta työntekijöitä heitetään ulos vanhemmasta (lue: kalliimmasta) päästä. Harva työntekijä näkee työnsä jatkuvan täyteen eläkeikään saatikka 67 ikävuoteen, johon laki antaisi mahdollisuuden ja eläkertymän porrastus kannustaisi.

Katselukerrat: 65

Neuvos kommentoi_ 19. marraskuu 2010 13:37
Eläkeindeksin korjaus sekä samalla eläkekatto ylisuuriin eläkkeisiin olisi paikallaan.
Eläkkeellä olleena tuntuu siltä, että markkaeläke on euroissa pienentynyt kuudesosaan ostovoimaltaan.
Esko Järvenpää kommentoi_ 19. marraskuu 2010 15:50
Työeläkeyhtiöt perivät osana työeläkevakuutusmaksua työkyvyttömyysriskin hallintaosaa. Tällä maksun osalla yhtiöt kattavat työkyvyn ylläpitoon tähtäävän toiminnan hoitokuluja.
Monien mielestä työ hyvinvoinnin järjestäminen on työnantajan vastuulla, eikä eläkeläisten, joiden työn tuloksesta eläkekassat ovat syntyneet ja joiden laillisesti ansaittua jälkipalkkaa työeläkemaksuilla katetaan. Vuosina 2006 - 2009 työeläkeyhtiöt kirjasivat työ hyvinvointikuluiksi yhteensä 45,7 milj. euroa.
jorma ketosalmi kommentoi_ 19. marraskuu 2010 18:04
Tulee helposti mieleen että katainen on iskenyt silmänsä eläkevaroihin kun pitää jakaa rahaa Kreikkaan Irlantiin JNE:
Jaakko Kojo kommentoi_ 19. marraskuu 2010 18:23
Onneksi Kataisen käpälä ei ylety eläkevaroihin. Kiusaa hän voi kyllä puolueineen tehdä. Hallituspuolueet voivat torpedoida hyvänkin yrityksen indeksin muuttamiseksi. Nykyinen meno kun ei ole ihmisarvoista elämää. 2010 työeläkkeiden nousuprosentti oli 0,26 % ja ainakin minun käteen jäävä eläkkeeni pieneni helmikuussa 10 euroa ja sentit päälle. Siis pieneni, kun eläkkeiden piti nousta! Tätä jatkuu niin kauan, kunnes indeksi muutetaan ansiotasoindeksiksi.
Raimo Kotala kommentoi_ 19. marraskuu 2010 22:07
Kuten tiedämme eläkeläiset olivat ja ovat edelleen viime laman maksajia. Silloin ei saatu apuja mistään niin ministeri Viinanen säädätti "tilapäisen" lain taitetusta indeksistä. Tätä ed.lamaa maksavat kaikki eläkkeelle pääsevät meidän jo olevien lisäksi.

Ministeri Viinanen asuu Lahden Ruoriniemessä. Hän omistaa kerrostalon kaksi ylintä kerrosta johon on linnoittautunut joten tietenkään sinne ei normaali ihminen pääse. Ministeriä näkee kyllä kuikkimassa Lidrlin mainoksia, kuten muutkin köyhät, sekä Lahden Sibeliustalolla Itsenäisyypäivän vastaanotolla. Kaikki kunnimerkit rivelissä ja kaulassa hän näyttää joulukuuselta. Mikä siinä lie mutta se mies inhottaa eläkeläistä?
anja koivistoinen kommentoi_ 20. marraskuu 2010 04:27
Raimo, Sinähän voisit käydä kerjäämässä Viinaselta vähän tukirahaa eläkeläisten puolueelle, noin niinkuin samassa veneessä oleville (eläkkeellä). Saman voisi tehdä Paavo Lipposelle. Raimo Ilaskivi on sentään avoimessa kirjeessään käskenyt Jyrki Kataisen poistamaan taitetun indeksin. Jyrki boi ei ole ollut kuuliainen vanhemmalle mentorille.
jorma ketosalmi kommentoi_ 20. marraskuu 2010 17:00
KYllä se laman maksaminen riittää nyt vain pitää saada pontta vatimuksen taakse onko ehdotuksia
Jaakko Kojo kommentoi_ 20. marraskuu 2010 18:57
Ainahan ehdotuksia on. Ota äänestämäsi kansanedustaja luokalle, tai ellei hän päässyt eduskuntaan, joku muu. Lähetä tiukkaa sähköpostia osoitteella etunimi.sukunimi@eduskunta.fi ja vaadi indeksin oikaisua. Kerro sama asia kavereillesi ja lähetetään kaikki viestiä asiasta. Uhataan äänestää jotakin uutta edustajaa tilalle, ellei asia korjaannu. Eduskunta on ainoa paikka, jossa vääryyden voi korjata. Jos kaikki eläkeläiset olisivat yksimielisiä, vaihdettaisiin huomattava määrä kansanedustajia ja asia saataisiin järjestykseen. Yksimielisyyttä ei voi kuin toivoa.
Raimo Kotala kommentoi_ 20. marraskuu 2010 19:41
Anja hyvä! Olen Pohojammaalta kotoosin ja kerjuulla en oo käynyt enkä lähde nytkää! Joku roti pitää olla vaikka huonompikin;-))
anja koivistoinen kommentoi_ 21. marraskuu 2010 16:50
Raimo! Tuo kirjotukseni oli huumoriksi tarkoitettu, minä kun olen savosta kotoisin. Noo, pittääpä lähtee sitte ittesä, minut kun tää Suomineito on pakottanu ja opettanu kerjäämää.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot