Huomenta! Mikä mahtava olo,” luki päivälehden kannessa sinisellä pohjalla. Kun lehteä käänsi, muuttui olo. Tuhat uutta työtöntä Salossa. Nokialta lähtöpassin saaneet ihmiset marssivat synkkänä jonona suuressa kuvassa.

En enää osta Nokian kännykkää. Sitä paitsi hipaisunäytössä karkaa käsistä se, mitä etsin. Haluan, että saan painaa ookoota siinä kohtaa, minkä valikosta löydän. Sen pitää myös pysyä paikallaan niin kauan, että olen ehtinyt lukea tekstin ja tehdä seuraavan valintani. Kameran pitää olla hyvä ja kuvien helposti käsiteltävissä.

Semmoisia on tehty. Sarja on nimeltään ”Easy mobile”. Sieltä löytyi oikea namu, punainen Doro. Se ei ole muodin sanelema litteä läpyskä, vaan pieni paksukainen. Doro pysyy hyvin kädessä. En syö jugurttia, koska se on liian hapanta. Viilistä tulee hyvä olo. Samoin Doron käytöstä.

Luen kauhulla kuntaliitoksista. Kyllähän isot kunnat näyttävät komeilta kartalla. On kuitenkin yksi hankala kanto kaskessa. Se on Suomen hullu kielilaki. Suomenkieliset kunnat muuttuvat kaksikielisiksi, jos ne liitetään kaksikieliseen kuntaan, vaikkapa Turkuun. Tosin niin käy ruotsinkielisillekin kunnille. Mielenkiintoista nähdä, jääkö Suomeen yhtään ruotsinkielistä kuntaa, sillä nehän ovat hyvin pieniä. Ehkä ne jollain kumman konstilla saataisiin sidotuksi yhdeksi hajanaiseksi suurkunnaksi. Ruotsinkielisillä on kyllä taikurin hattu, josta se vetäisee omiin tarpeisiinsa ihmeellisiä keinoja.

Liitostohinassa ei tällaiseen ehkä muisteta kiinnittää huomiota. Pieni ruotsinkielinen vähemmistö on ainoa, joka varmasti muistaa valvoa etujaan. Kuinka hyvin niistä huolehditaan, jää nähtäväksi. Vaarana on myös, että suuresta osasta Suomea yritetään tehdä kaksikielistä. Siihen voitaisiin sitten vedota, mikäli pakkoruotsia enää kukaan muistaisi. Samoin kielilain muutosyritykset kariutuisivat tähän tosiasiaan.

Olisiko syytä pysähtyä pari kertaa päivässä laulamaan hengenkohotuslaulu: ”Oi nouse Suomi, sinun päiväs koittaa” niin kuin Pekka Haaviston vaalimainoksessa mieskuoro teki.

Katselukerrat: 121

Neuvos kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 08:52

Daksvik ja Vallin pitivät puolensa - eikö kometokieli kaikille Suomi.

Hapan Kaali kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 09:06

Ettet Marja Leena osta Nokian kännykkää? Oletkos ajatellut mitä tällainen tuittuilu tarkoittaa Suomen kannalta.

Mitä paremmin kovan maailman kilpailussa Nokia pärjää, sen parempi Suomelle. Missähän se Doro on tehty ja kenelle voitot. Epäisanmaalliselta kalskahtaa jo outo nimityskin "Easy mobile", ettei olisi vaan ruotsinkieltä, mitähän sekin SUOMEKSI tarkoittaa?

 

Marja Leena Lempinen kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 09:11

No helppokäyttöisyydestä on kysymys.

Nyt Nokian pitäisi herätä. Suomi harmaantuu ja tarvitsemme helppokäyttöisiä kännyköitä. Kehitys on mennyt siihen suuntaan, että kännytkät kehitetään nuorisolle.

Me harmaat ihmiset putoamme kelkasta. Minä en saanut omaa Nokiaani pysähtymään, kun hipaisin sen näyttöä. Olinkohan liian kovakourainen, mutta haluamani paikka vilahti aina ohi.

Hapan Kaali kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 09:25

Yhteiset on ongelmat, oman Nokiani piirre on se että omia aikojaan, no tai ehkä vahingossa jotain herkkää kohtaa vehkeesä hipaistuani menee joku salaperäinen toiminto päälle, olisiko navigointi tai facebookki tai joku muu sillä seurauksella että akkumulaattori nopeasti ehtyy virrasta.

Marja Leena Lempinen kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 09:49

Ruotsi ja ruotsalainen vähemmistömme ovat kaksi eri asiaa. Kyllä Doro on ruotsalainen. Koska Nokia ei välitä suomalaisista työntekijöistään, en minäkään välitä Nokiasta.

Minulla on myös joka päivä päälläni ruotsalainen mekko. Suomessa Marimekolla on suppea valikoima ja mekot ovat älyttömän kalliita. Muut suomalaiset tehtaat tekevät rättejä, joihin minä en mahdu. En siedä avoimia kaula-aukkoja enkä lyhyitä hameenpätkiä. Käsivarretkin pitää olla lämpimässä. Trikoopuserot ja alusvaatteet ovat suomalaisia. Ahvenanmaalaiset lähettävät mainoksiaan, sillä olen ostanut heiltä yhden juhlamekon ennen kuin tajusin, missä se firma sijaitsee.

Tomppa kommentoi_ 9. helmikuuta 2012 11:55

Ahvenanmaalla kierretään Suomen veroja. Sitä hyvästä saavat suurimmat valtion tuet 16 kunnalleen joista monet ovat n. 100 hengen pikkukuntia josa isäntä on kunnanjohtaja emäntä valtuuston puheenjohtaja ja lapset toimivat hallituksessa ja valtuustossa. 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot