ELÄMÄÄ IMPIVAARALAISESSA OLUTTYNNYRISSÄ

Olemme tässä muutamien kansanedustajakollegoiden kanssa jo pidemmän aikaa yrittäneet tehdä Suomesta vastuullisen ruoka- ja juomakulttuuri maata – aitoa tyylikkäiden ravintoloiden kotipesää. Samalla olemme yrittäneet opettaa lapsillemme, että viini tai sopiva olut halutessaan kuuluu myös ruokapöytään – osana ruokakulttuuria. Pubikin voi olla osa sosiaalista elämää, kuten Iso-Britanniassa.

 

Valitettavasti hyvin moni kollega ja monet viranomaiset haluavat pitää erityisesti alkoholia vihonviimeisenä tabuna. 28 kansanedustajaa on tänään allekirjoittanut vetoomuksen, jossa he haluavat estää esimerkiksi nykyistä vahvempien oluiden tulon kauppoihin. Minun on todella vaikea ymmärtää, vetävätkö viinaa työkseen juovat ihmiset tämän jälkeen vahvempia ja kalliimpia oluita tynnyreittäin napaansa? Ideanahan oli se, että tietyllä tavalla maustettu olut sopii alkuruoalle ja vaikkapa portteri suklaisen jälkiruoan kanssa. Samalla osoitetaan tukemme vahvalle suomalaiselle panimokulttuurille.

 

Uudesta alkoholilain luonnoksesta löytyy myös monia muita mielenkiintoisia yksityiskohtia. Yleislinjana on ollut se, että uudella alkoholilakiesityksellä halutaan purkaa ravintolatoiminnan ja laajemmin alkoholisektorin byrokratiaa. Ihmeelliset ”olutkarsinat” halutaan poistaa, pienpanimoille tulee suoramyyntioikeus ja erilliset A- ja B-luvat poistuvat. Monet meistä ilostuivat lakiluonnoksen nähtyään, että Eurooppalainen alkoholiuudistus on viimein täällä Impivaarassakin.

 

Taas kuitenkin on toteutumassa vanha sananlasku muunneltuna, että ei oteta kulausta ennen kuin tipahtaa. Vapauttava ajattelumaailma on potentiaalisesti kumoutumassa lakiesityksen 21 pykälällä, joka antaa lupaviranomaiselle erittäin laajan oikeuden anniskeluluvan rajoittamiseen ja määräysten asettamiseen. Lisäksi kunnille halutaan antaa rajoittamaton oikeus kieltää ravintoloitsijaa harjoittamasta elinkeinoaan kello puoli kahden jälkeen yöllä.

 

Ehkä olisi taas aika ottaa ryhtiliike ”holhousta vastaan” – myös alkoholipolitiikassa. Luulisin, että olemme jo niin sivistynyt kansakunta, että emme olisi aina umpitunnelissa, mikäli viinaa on lähettyvillä. Tämä toteama sillä varauksella, että aina joukossamme on sellaisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet viinan kiroihin. Heitä meidän on kuitenkin tuettava eri tavalla kuin estämällä kaikilta meiltä mahdollisuuden tulevaisuudessa ostaa hyviä viinejä, oluita ja muita alkoholijuomia – jopa ruokakaupoista.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Katselukerrat: 132

Timo Lennart kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 16:23

Mä juon ruoan kanssa pääasiassa vettä. HYvän puolikypsän pihvin tai riistaruoan kanssa maistuu joskus punkku. Saunamakkaran kanssa otan pari olutta.

Timo Lennart kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 16:39

Ai niin ja tuoreeltaan savustetun kalan kanssa juon kuivaa omenasiideriä. Valkoviinistä en juurikaan pidä.

teuvomast kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 17:24

Elän Suomessa ja Tampereella enkä missään impivaarassa Harri voi siellä asua jos haluaa terv tepivaari 

Kyuu Eturautti kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 19:00

Minulle on aivan sama onko jokainen olut Alkossa vai marketissa. Ihan oikeasti, sillä ei vaan ole väliä. Tiedätkö mitä? Sillä ei ole välilä leijonaosalle ihmisiä. Pääosalle Alko on asiointietäisyydellä.

Sillä on toki väliä mitä se maksaa ja mikä on Alkon aukioloaika.

Sillä on vielä suurempi merkitys onko alkoholi ravintoloissa miten saatavilla, koska parasta olisi talouden, terveyden ja työllisyyden kannalta että ihmisiä menisi enemmän ravintoloihin.

Silläkin on väliä, että alkoholia voisi ostaa tilalta, sillä maakuntamatkailu avartaa.

Harri, olet ihan hyvällä asialla, mutta rohkenen väittää että asiassa on sekä isoja kysymyksiä että lillukanvarsia.

Pentti Tuominen kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 23:12

Eipä sen niin ole täälläkään väliä, kun Alko on marketissa. Oikealla kädellä sen oven saa auki ja väsemmalla marketin oven.

Baryton kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 01:00

Jaskarilla on tavoitteena Alkon yksityistäminen ja yksityisten panimoyrittäjien etu. Sillä ei ole hitonkaan väliä paljonko jeppe juo. Hitaasti mutta varmasti kauppojen aukioloajatkin vapautettiin. Kokoomus osaa hivuttamisen...myös Natoon...

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot