Eläkevakuusrahastojen rahat ovat taivaan tuulissa

Kuten sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä 14.3.2017 selviää ei kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamiseksi takaisin palkkatasoindeksiksi miellytä valiokuntaa.


Valiokunnassa tuli selväksi yksi asia. Kyllä kaksisataa on enemmän kuin kaksisataa.

Jos ensimmäinen kaksisataa on miljardeja ja jälkimmäinen kansanedustajia. Jos todetaan, että nämä eläkevakuusrahastojen rahat ovat sujuvasti suoriutuneet kaikkinaisen suomalaisen päätöksenteon ulottumattomiin, niin ei ainakaan tule pettymystä.

Rahan puutteesta ei ole kysymys. Kysymys on puuttumisesta lähes 200 miljardin rahastoihin, jotka on kerätty siksi, jotta eläkkeitä maksettaisiin. Ja tarkemmin ottaen ei rahastoihin, vaan osaan rahastojen tuotoista. Eikä kysymys ole siis

edes verorahasta.

Kysymys on ulkomaille sijoitetusta suomalaisten rahoista, joista edes osa haluttiin takaisin suomalaiseen kiertoon sen sijaan, että ne kiertäisivät veroparatiisista toiseen.

”Indeksin muuttaminen kasvattaisi kuitenkin merkittävimmin suuria eläkkeitä”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan älyköt sanovat. He jättävät sanomatta kuinka paljon näitä suurien eläkkeiden saajia on olemassa. Ja kuinka paljon muita.

Aivan samoin voidaan toivoa, että ensi syksyn palkkaneuvotteluissa kaikki muistavat tämän vasemmiston valiokunnassa ajaman ajatuksen. Pyritään vain euromääräiseen korotukseen kaikille, muutenhan suuripalkkaiset saavat enemmän. Prosentit voidaan unohtaa.

Valiokunnan puheenjohtajana toimii Tuula Haatainen, koko puolustaa paria sataa miljardia kuin omiaan ja pyrkii lisäksi Helsingin pormestariksi.

Kunnallisvaalien edellä voi vain todeta, että vasemmiston kiinnostus ihmistä kohtaan loppuu sinä päivänä kun ay-jäsenmaksun maksaminen loppuu.

Tähän lopuksi voisi liittää viisi Pirkanmaalla eniten ääniä viime eduskuntavaaleissa saaneen nimet: Sanna Marin, Sofia Vikman, Pia Viitanen, Anna Kontula, Jukka Gustafsson.

Mitähän mieltä he ovat asiasta? Muistettakoon että kysymys on työeläkkeistä.

Katselukerrat: 114

Neuvos kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 08:16

Jos ne rahat olisi sijoitettu kotimaahan niin olisimme hyvinvoinnissa ja kaikilla olisi töitä.

Ahti Pontinen kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 09:28
Jos ja jos. Kun ei ole.

Samoin on jos, mutta kun ei ole niin, että työeläkkeet olisi itse kokonaan ansaittu.
Seppo Muurinen kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 09:45

Eläkevarannot ovat mittavaa luokkaa ja ajatellaan esim.yksittäistä työeläkettä nauttivaa "nauttivaa" eläkeläistä mitä saa pitkän työrepeämän jälkeen siirryttyään "eläkeläisten kultapossukerhoon" - hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Mikä tulee olemaan hänen/-heidän työeläkkeensä todellinen "euroarvo" kun muita mahdollisia tukia ei saa  "työeläkkeen suuruudesta johtuen" esim.paljon sairastavalle,jos ja kun pienikin "varallisuus" lasketaan asumistukea määrättäessä negatiivisempään saldoon.

Ottavat huomioon tulevat eläkeläiset " ettei varannot jää ns.matin/maijan kukkaroon ... kasvamaan korkoa ". No,tietenkään pieneläkeläisistä ei oteta edes huomioon ...valtion huomassa korkeintaan nousu/-laskusuhdanteiden mukaan ; ilman tarpeellista korotusvaraa !

Kuntavaalit eivät ratkaise taloudellista hyvinvointia kun eduskunnankin tasolla muut "tärkeimmät seikat" ajavat ohituskaistalla hyvinvoinnin niin vasenta kuin oikeata laitaa hiukka sivuuttaen eläkeläiskukkaroa väistellen.

" Kunnallisvaalien edellä voi vain todeta että vasemminton kiinnostus ihmistä kohtaan loppuu sinä päivänä kun ay-jäsenmaksun maksaminen loppuu... " - on lähellä koko totuutta pientä työeläkettä "nauttivilla" henkilöillä.

Orwell kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 11:16

Montakos miljardia eläkkeitä maksetaan vuosittain?

Montakos miljardia ovat tuotot vuosittain?

Montakos eläkeläistä ja eläkevuotta niillä pitäisi kattaa keskieläkkeellä laskien?

Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet suoraan, työnantajien tuloista maksettuina ja valtiolle maksetuoista veroista nuo rahastot.

Ne rahastot ja niiden tuotot riittävät nykyisten eläkeläisten eläkkeisiin ja vielä jää tupeville polville yli.

Nykyiset töissä olijat maksavat omaa rahastoaan suoraan, työnantajalle tekemänsä työn tuomista tuloista välillisesti työnantajan nimissä ja valtiolle maksamistaan veroista valtion nimissä, mistä sitten tuottojen ja pääoman avulla maksetaan heidän eläkkeensä..

Tätä tapahtuu porrastetusti koko ajan eri ikäluokkien suhteen, vaikka kuinka kiukuteltaisiin, etteivät rahat riitä.

Neuvos kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:10

No itse tienasin niitä eläkerahoja n 40 vuotta, joten ainakin osuuteni riittää omakohtaisesti ellen elä yli sata vuotiaaksi. Niin ja nyt auttelen eläkerahoillani vielä jälkipolveakin elämän alkuun vaikka se eläke on pirun pieni.

Pentti Tuominen kommentoi_ 20. maaliskuu 2017 07:04
Miten niin hukassa? Ovathan ne tuottavasti sijoitettuna ja vain osa tuotosta käytetään eläkkeiden maksuun, siis alkupääoma kasvaa koko ajan. En nyt muista tähän hätään lukuja, mutta puhutaan kymmenistä miljardeista, jopa tuotossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot