Eikö Sauli Niinistö luota tietoyhteiskuntaamme?

Olen ilahtunut siitä että presidenttimme Sauli Niinistö pyrkii toiselle kaudelle ja erityisen ilahtunut siitä, että hän hieman ravistelee homehtunutta puoluejärjestelmäämme. Sen sijaan minua ihmetyttää miksi kampanjan kotisivut pyörivät Hollannissa, sähköpostipalvelut USA:ssa ja tukijoiden henkilötiedot pitää jakaa ympäri maailman. Eikö suomalaista tietoyhteiskuntaa yhtään arvosteta?

Symbolinen asia

Minulla ei ole mitään pyhää vihaa USA:ta tai Googlea kohtaan, tai sen puoleen tätä blogipalvelua pyörittävää Ningiä vastaan. Netissä ei ole maan rajoja ja se on hyvä juttu. Olen kuitenkin sitä mieltä että kuluttajan on hyvä tiedostaa missä, miten ja minkä vuoksi tietoja lähetellään ympäri maailman. Allekirjoitan myös, että asialla on jonkin verran symbolista merkitystä.

Presidentti sanoi aivan oikein, että hän johtaa ulko- eikä sisäpolitiikkaa. Toisaalta, hän on myös yhteiskunnalle barometri, joskus unilukkariksikin kutsuttu. Nyt, kun työelämä on niin vahvassa muutoksessa ja uusia aloja tulee, olisi ‪mielestäni tärkeää tukea Suomen kasvua siellä missä kasvua on. Olemme aika tiukassa paikassa kisaamassa esimerkiksi konesalipalveluista. Suomi on myös terveenä haastajana hyvän yksityisyyden tarjoamissa palveluissa sekä tietoturvassa. Meillä on muutama ässä hihassa ja niitä kehtaa mielestäni esitellä.

Tämän myötä olenkin lähettänyt Niinistön valitsijayhdistykselle kohteliaan toiveen, että he harkitsisivat asian imagopuolta. Toivoisin, että presidenttimme haluaisi myös tällä tavoin osoittaa, että hän arvostaa, ymmärtää ja haluaa tukea tietoyhteiskuntamme kehitystä. Muutaman satasen lisäkuluhan tästä voi tulla, kun ei käytä yhdysvaltalaisia mainosrahoitteisia palveluita, mutta koko kampanjan kuluissa se ei ole edes pisara meressä. Kysymys on puhtaasti imagosta. Haluaako kampanja ja ehdokas osoittaa luottavansa tietoyhteiskuntaamme?

Valppautta voi jakaa

Suomessa on paljon yrityksiä ja muita yhteisöjä, jotka suhtautuvat henkilötietojen käsittelyyn jopa lain vaadetta tiukemmin ja tarkemmin. Moni haluaa osoittaa välittävänsä sidosryhmiensä tiedoista ja näkee sen selkeänä imagoetuna. Osaatko sinä antaa tälle arvoa? Koska olet viimeksi lukaissut rekisteriselosteen - siis sen lyhyen tekstin, en tarkoita meripeninkulman mittaisia käyttöehtoja?

Tietomurtojen yhä yleistyessä tiedon turvasatamilla on kasvava merkitys. Voimme jokainen olla tukemassa tästä Suomen kasvavaa mahdollisuutta - jos ei muuta niin simppeleillä arjen valinnoilla tai vain asian tiedostamisella.
P.S. Tiedän, että ketään muuta ei tämä asia kiinnosta koska trendi sanoo että kaikki on pilvessä ja niin on hyvä.

Katselukerrat: 169

Pentti Tuominen kommentoi_ 30. toukokuu 2017 19:24

Miten se ihan rautalangasta väännettynä voitaisiin kotimaisin voimin hoitaa? En kysy piruillakseni, vaan ihan uteliaisuuttani.

Orwell kommentoi_ 30. toukokuu 2017 20:44

Jo se tietoturva on sen saman sakin hoidossa, joka on vastannut massiivisista munituista julkisen puolen tietotekniikkapelleilyistä, en todellakaan luota tippaakaan.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 31. toukokuu 2017 00:43

Pentti, ihan hyvä kysymys, kiitos siitä.

Konkreettinen esimerkki. Niinistön kampanja on päättänyt ostaa sähköpostimarkkinoinnin työkalut amerikkalaiselta Mailchimp-yhtiöltä. He voisivat ostaa 1:1 identtisen palvelun suomalaiselta Postiviidakko-yhtiöltä. Totta puhuen tämä ei ole sen vaikeampaa kun päättää ostaa porkkanapussi K-kaupasta tai S-kaupasta.

Kotisivut he ovat ostaneet Amsterdamista SiteGround-yhtiöltä. He olisivat voineet ostaa ne suomesta vaikkapa Nebulalta, tai jos haluavat monipuolisempaa palvelua, esim. UpCloudilta, tai sen puoleen alueellisilta kuten Lounea, Tampereen Puhelin tai moni muu.

Tässä on vain se, että he ovat tehneet tietoisen valinnan ostaa palvelut ulkomailta. Ja se on mielestäni imagollisesti heikko valinta.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 31. toukokuu 2017 00:47

Orwellille puolestaan lohdutan sillä tiedolla, että en puhu suomalaisesta julkisen puolen tietohallinnosta, joka on täysi vitsi. Kuten sen puoleen amerikkalainen tai brittiläinenkin julkinen tietohallinto, joita murretaan aivan jatkuvasti. Julkista sektoria palvelee etenkin tietotekniikkafarssien mestariyhtiö Tieto joka noh... lisää tuskaa. Ö-luokan katastrofiratkaisuja joita pääosa firmoja välttää kuin ruttoa. Olen ollut kilpailuttamassa isoja keikkoja joissa Tieto on ollut tarjoajana. Heidän laatu on katastrofaalisen surkeaa ja osaaminen vielä karmivampaa. Heillä on 50 hengessä 40 juristia, 9 myyjää ja 1 tekninen kaveri. Sillä voittaa julkiset kilpailutukset mutta sillä ei tee mitään laadukasta.

Suomalainen yksityinen sektori omaa maailmanluokan ratkaisuja näihin haasteisiin. Suomalainen julkinen sektori omaa paljon toimijoita jotka välttävät sudenkuopat ja omaavat täysin referenssikelpoista taitoa. Toki seassa on huonoja ja hyviä, mutta aivan yhtenään suomalaisfirmoista koitetaan rekrytä väkeä ulkomaille. Aivan jatkuvasti. Meillä on hyvä osaaminen.

On mielestäni väärin, että Sauli Niinistö suhtautuu vihamielisesti kotimaiseen osaamiseen.

Orwell kommentoi_ 31. toukokuu 2017 01:53

Ehkä kyse ei ole vihamielisestä suhtautumisesta, vaan tietämättömyydestä tai - ympäristössä pyörivien ihmisten kyvyttömyydestä.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. toukokuu 2017 06:38

Hän todella epäilee, että "Venäjä hakkeroi" hänen kampanjansa.

Hän on ehkä tullut lopullisesti hulluksi.

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. toukokuu 2017 06:40

Jos kampanja huomaa häviävämnsä (tai häviää tahallaan, mikä EI OLE SALELLE UUTTA!) sen kääntää taas puolet rahoistanne, jotka olettesi "sijoittaneet", omiin liiveihinsä.

Pentti Tuominen kommentoi_ 31. toukokuu 2017 07:24
Kyuu, niin vähän arvelinkin. Itse pidin aikanaan erään seuran nettisivuja alla olevan mediatalon valmiilla pohjalla. Sitä pystyi itse päivittämään, tai yritys teki kaiken. Heillä muistaakseni oli keskustietokone DNA; lla ja on tänään täyden palvelun yritys.

Se oli helppoa, mutta vaati silti aikaa ja lopulta kyllästyin.

Kiitos valaisevasta vastauksestasi.

https://www.google.fi/url?q=http://trival.fi/&sa=U&ved=0ahU...
Pentti Tuominen kommentoi_ 31. toukokuu 2017 07:31
Neuvos kommentoi_ 31. toukokuu 2017 08:29

Suosi Suomalaista osta ulkomailta on aikamoinen moka sillä tasolla - onhan Suomi edelläkävijä tietoyhteiskunnassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot