Edustaako Sipilä maailmallakin esiinnousevaa demokraattista diktaattoria

Edustaako Sipilä maailmallakin esiinnousevaa demokraattista diktaattoria


Kun Sipilä on menestynyt yritysjohtaja ja kun hän on saanut yllättävän vähäisen poliittisen uran jälkeen pääministeripestin ja aluksi siinä kaiketi monien mielestä menestyikin niin sitten alkoi kompurointi.

Miksi?

Ei Sipilä tyhmä ole ettei tietäisi esteellisyyssäädöksiä ja esteellisyysmenettelyjä.  Mutta niin vain siihenkin sortuu - ja siihen kiistasyöttiin jota media tarjosi.

Mutta siinä Sipilä on harkitsematon että hänen poliittinen uransa alkaa olla lähellä katkon paikkaa. Hän itse nosti tielleen isoimmat kivet joihin törmätä.

Vai onko hän sittenkin harkittu ja kokeilee esteellisyyssäädöksiä, perustuslain venyvyyttä, pääministerin ylikävelyvaltaa oikeuskansleriin, omien suosimista julkeasti ja toistuvasti jääväämättömyytensä takia. Ja ikäänkuin peitetarinaksi sanoen ärtyneenä ettei halua lapsiaan sotkettavan hänen uraansa - kun hän juuri itse sen tekee.

Ei puutu enää kuin trumpismi eli omien poikien nimittäminen ministeriksi ja muutama korruptiokokeilu - tietty taas Suomen talouden kasvun eduksi - niin hän onkin sitten kokeillut kohta kaikki rajat.

Erikoista kun todella on että keskustalaiset ja kokoomuslaiset julkipuhujat toistavat samaa - ei pikkufiboilla ole merkitystä kunhan talous saadaan kuntoon. Että niin esteellisyyssäädösten kuin oikeuskanslerin kuulemattomuus perustellaan taloudella.

Mennään aika rumasti siinä asennossa jota Wahlroos edustaa. Että arvo kuin arvo on kaupan ja sillä mikä tuottaa eniten on vain merkitystä. Että ainoa arvo yritysmaailmassa on taloudellinen tuotto.

Kun onkohan asia niin että Sipilä ja myötähuutajat eivät edes näe isoimpia rakenteellisia vikoja.

Jotka ei olekaan julkisessa sektorissa vaan yksityisessä sektorissa itsessään. Kuten esimerkiksi headhuntereiden pyörittämä bonusjohtajien rinki joka on aikaansaanut sen että kun ennen johtaja oli yrityksen palveluksessa niin nykyisin yritys on johtajan palveluksessa.

Mikä suomalaisen pääoman ja omistajuuden tasollinen pohjanoteeraus. Täydellinen antautuminen muiden vietäväksi. Jopa yrityksen itsensä sisäpiirissä.

Mutta yhtäkaikki - onkohan Sipilän otteet kuin suoraan headhuntereiden pyörittämän bonusjohtajaringin poliittiinen versio - että itsetunto on nostanut hatun puolimetriseksi silinterihatuksi ja asia kuin asia ja arvo kuin arvo ylikävellään talouden - lue pohjimmiltaan oman edun - vuoksi.

Mutta mihin jäi se demokratia. Mihin käsitys yhteisten asioiden hoidosta. Siihenkö verrattavissa olevaan vanhaan kunnallispoliittiseen ajatteluun sovellettuna valtion tasolle että kunnalla menee hyvin kun pääkadun kauppiailla menee hyvin. Porvaridiktatuuri alkaa hipoa täydellisyyttä.

Mutta maailmanpolitiikkaan on nopeasti noussut vakava uhka johon aidosti yhteisen jaetun hyvän demokratiaa kannattavien pitää alkaa puolustaen reagoida.

Se on putinien, erdoganien, trumpien ja sipilöiden harjoittama moniarvoisuuden ylikävely yhden tai muutaman arvon nimissä.

Demokraattisen diktaattorin ottein.

Että vaaleissa ei haetakaan mandaattia demokratian vaan diktatuurin toteuttamiselle.


Jussi Vaarala
12.1.2017

Katselukerrat: 90

Neuvos kommentoi_ torstaina

Unohtaa olevansa valtiolaivan ohjaimissa?

Jussi Vaarala kommentoi_ torstaina

Valtiolaiva ei ole yrityslaiva.

PetrusK kommentoi_ torstaina

Ongelmia ei ole havaittu! Media kyllä keksii "ongelmia" ihan työkseen, mikä kielii kuinka mahdottoman kovaa on kilpailu lännessä toimittajien kesken. Näköjään siis myös Suomessa. Sipilän tulee nyt vaan ottaa huomioon tämä median tilanne ja sen mukaan sitten toimia ja rakentaa Suomea kuntoon. Vielä on reilut pari vuotta aikaa ja ainakin alulle tulee saada Suomen pelastaminen, vaikka media kyllä nyt panee vastaan ja yrittää ajaa Suomea alas. Suomi ei ole kyllä ainut länsimaa, jossa toimintoja vedetään kovalla voimalla alaspäin median toimesta, mutta toivotaan, että Suomi pelastuu edes osittain. 

Jussi Vaarala kommentoi_ torstaina

PetrusK - asenteet eivät ole ajattelua vaan sen puutetta.

PetrusK kommentoi_ torstaina

Mutta johdonmukainen ajattelu ja sen mukaan työskentely on sitä mitä nyt Suomessa kaivataan, välittämättä mitenkään median riehumisesta turhilla ja kansaa kiihottavilla asioilla. Kansa pitää saada tekemään työtä eikä repimään toisiaan kappaleiksi. 

Jussi Vaarala kommentoi_ torstaina

Johdonmukaisen ajattelun pitää lähteä siitä että Suomi on moniarvoinen  perustuslaillinen demokratia

PetrusK kommentoi_ torstaina

"Johdonmukaisen ajattelun pitää lähteä siitä että Suomi on moniarvoinen  perustuslaillinen demokratia"

Tätähän Suomi on! Todennäköisesti maailman paras tässä suhteessa. Onhan tässä takuumiehinä Niinistö ja Sipilä. 

Jussi Vaarala kommentoi_ torstaina

Sipilä potkii aisan yli sen kun ehtii koko ajan.

Eikä Niinistö sen takuumies kun ei sanallakaan puutu asiaan. Puoluekanta näköjään velvoittaa presidenttiäkin lyömään perustuslakia korville tai ainakin kääntämään selkänsä sellaisen näkemiselle.

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ perjantaina

Eipä taida Sipilä jos ei Niinistökään (muuten kuka kolmesta) pystyä ko asioiden takuumiehiksi; turhan juhlava sanonta poliitikoista.

Jussi Vaarala kommentoi_ perjantaina

Mutta Sipilähän käyttäytyy siihen suuntaan ainakin yhteiskunnan perusrakenteiden suhteen kuin Putin kansainvälisten sopimusten suhteen että yli vaan jos on hyötyä.

Muta tuo diktatuurin pelko alkaa hiipiä ainakin mun mieleen siinäkin mielessä että suoritetaan vaalit ja voittaja alkaa käyttäytyä kuin diktaattori - mm. yrittäen vaikuttaa mediaan.

Mutta myös siinä mielessä että Yhdysvalloissa Bushin valinta ja nyt Trumpin valintaa kyseenalaistetaan vaalituloksen manipuloinnin kannalta.

Siis että ollaan menossa kuvioon:

- vääritellään vaalitulosta

- rajoitetaan sananvapautta

- aletaan tehdä diktatorisesti päätöksiä

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot