Jukka Mäkisen ja BluesLovers ry:n vetämät Down Home -illat poikkesivat torstaina Telakalle, kun esiintymisvuorossa oli yhdysvaltalainen kitaristi-laulaja Corey Harris. Edellisen kerran vuonna 1996 Tampereella esiintynyt Harris veti Telakan täyteen rytmimusiikin ystäviä, mikä ei ole lainkaan ihme, kun otetaan huomioon miehen korkea rankkaus bluesmaailmassa.

Musiikin tohtoriksikin väitellyt maestro astui yleisön eteen kiitettävän aikaisessa vaiheessa iltaa Jukan suorittaman esittelyn jälkeen, tarttui kitaraansa ja aloitti settinsä ilman sen kummempia kommervenkkejä. Puolentoista tunnin setti piti sisällään pääosin miehen omaa materiaalia maustettuna muutamalla sopivalla lainalla sinisistä klassikoista. Down Home -blues oli keikan selkeä johtotähti, mutta sen lisäksi poikkeiltiin muun muassa gospelin, kantrin ja afrikkalaisten rytmien parissa. Harrisin kitaransoitto oli tulvillaan pieniä nautittavia yksityiskohtia, jotka kohottivat kappaleet tavanomaisesta perusbluesista aivan toiselle tasolle. Laaja dynamiikka ja mainiot tempon vaihdokset pitivät tunnelman intensiivisenä ja yleisön herpaantumattomasti musiikin pihdeissä.
Vaikka Harrisia ei ehkä voi, tai edes kannata, edesmenneeseen Bob Brozmaniin verrata soittajana , niin kyllä ainakin allekirjoittanut löysi herrojen tavasta käsitellä kitaraa paljonkin yhteistä. Ja se ei todellakaan ole mikään huono juttu. Myös musiikillisen sivistyksen laajuudessa ja musiikkikulttuurin syvällisessä tuntemuksessa Harrisia voi pitää Brozmanin sukulaissieluna. Onhan Harris viettänyt paljon aikaa esimerkiksi Afrikassa, imenyt vaikutteita sen kulttuurista ja jopa kirjoittanut juuri julkaistun kirjan Ali Farka Touresta.
Myös laulajana illan tähti loisti omaperäisellä ja voimakkaalla tyylillään. Kitaroinnin tapaan dynamiikkaa riitti myös laulussa. Tunnelmia luotiin kuiskauksilla tai karjunnalla sen perustasossa pysyttelevän vokalisoinnin ohessa aina tarpeen mukaan ja tälläkin tavalla Harris piti yleisön mielenkiinnon yllä esimerkillisellä tavalla. Mikään ei ole pahempaa kuin musiikin muuttuminen keikalla seinäpaperiksi monotonisuuden vuoksi. Siitä ei tällä keikalla ollut pienintäkään vaaraa. Monipuolinen juurimusiikki erinomaisen värikkäästi esitettynä piti 99% yleisöstä yhtenä korvana ja tunnelman Telakan historiallisissa kattohirsissä ensimmäisestä kappaleesta aina toisen encoren viime tahteihin saakka. Ainoa pettymys oli se, ettei Harris tarttunut yhdessäkään kappaleessa resonaattorikitaraansa, vaikka se tyylikkäänä odottikin miehen vieressä koko keikan ajan.

Mahtava ilta, josta kiitokset maestron lisäksi Pauliinalle miksauksesta ja tietenkin Jukalle ja BluesLoverseille konsertin järjestämisestä ja luonnollisesti Telakan väelle.

Torstaina 20.3. Down Home -illat palaavat kotiin Kulttuuriravintola Kiveen. Paikat pistää hyrskyn myrskyn Jim's Combo, tuo mainio ruotsalainen kvartetti, jonka uusi keikka Tampereella on ollut jo pitkään monen toivelistalla. Syksyllä 2009 Jim's Combo näytti taivaan merkit Down Home Kiven yleisölle ja uskokaa pois, kun sanon, että tätä ette todellakaan halua missata. Showtime 21.00. Be there or be square!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Katselukerrat: 169

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot