Big Creek Slim & Peter Nande with The Frostbites Down Home Kivessä 27.4.2017

Can white people play the blues? Vuonna 2014 Down Home-iltamissa Telakalla esiintynyt ja viime vuonna Klubilla vieraillut amerikkalainen kitaristi/laulaja/lauluntekijä Corey Harris esitti pari vuotta sitten tämän provokatorisen kysymyksen blogissaan ja päätyi toteamaan, että vaikka valkoisillakin on toki oikeus soittaa bluesia, he eivät voi kulttuurihistoriallisista syistä koskaan saavuttaa samaa syvyyttä ja uskottavuutta kuin mustat artistit. Ehkä näin, mutta se on ainakin varmaa, että musiikillinen uskottavuus ei näin keski-iän ohittaneen valkoisen suomalaisen bluesin rakastajan korvin kuultuna riipu tai roiku muusikon ihon väristä. Toki Harrisilla on kirjoituksessaan monia päteviä ajatuksia ja johtopäätelmiä ja se kannattaa kunkin lukea ja asiaa mietiskellä, mutta tässä jutussa ei nyt tämän syvemmälle aiheeseen sukelleta.

Syyn näihin pohdintoihin antoi viime torstaina Down Home Kiven kevään toiseksi viimeisessä kokoontumisessa esiintynyt tanskalainen parivaljakko, Marc "Big Creek Slim" Rune kitara ja laulu ja Peter Nande huuliharppu. Rytmistä illan keikalla vastasivat Jaska Prepula basso ja Mikko Peltola rummut eli The Frostbites eli Talonmiehet.

Sama kvartetti ilahdutti pirkanmaalaista juurimusiikkikansaa edellisen kerran lokakuussa 2015, joten kaikki silloin paikalla olleet tiesivät mitä tuleman pitää. Ja tulihan sitä, syvää, ah niin syvää bluesia, että juurevan musiikin ystävät lennähtivät heti ensimmäisen kappaleen ensitahdeilla sinne kuuluisaan seitsemänteen taivaaseen ja leijuivat siellä sinessä hamaan toisen encorekappaleen hiipumiseen asti. Slimin kitarointi putkella ja ilman suorastaan huokui bluesin perinpohjaista tuntemusta ja ymmärtämistä, mutta vielä senkin yli nousi miehen uskomattoman autenttinen laulu, jossa ÄÄNI ja sen käyttö oli jotain aivan muuta. Jo neljättä kertaa Kulttuuriravintola Kiven lavalla vieraillut Peter puolestaan soitti harppuaan juuri niin upeasti kuin edellisten vierailujen perusteella osattiin odottaakin. Tarkalla korvalla hän seurasi Slimin liidiä ja puhalsi joka kohtaan juuri sen tarvitsemat sävelet. Muutamassa, valitettavan, lyhyehkössä soolossa harppu sai kunnolla kyytiä ja blues raikui tiiviinä ja tunnetta pullollaan. Homman sitoivat tiukkaan pakettiin omaan vakuuttavaan tyyliinsä Talonmiehet, jotka jälleen kerran osoittivat hämmästyttävää kykyä säestää eturiviä ilman etukäteen sovittua settilistaa. Tanskalais/suomalainen yhteistyö nousi yhdeksi Down Home Kiven kevään ehdottomista huippuilloista ja vastasi omalta osaltaan Harrisin esittämään kysymykseen. Yes, white people can play the blues!

Videot:

Big Creek Slim & Peter Nande with The Frostbites

Big Creek Slim

Tusind tak Marc og Peter ja kiitos Jaska ja Mikko! Kiitokset myös Mäkisen Jukalle ja Blueslovers ry:lle, Simo Savisaarelle ja Kiven porukalle. Ensi torstaina (11.5) Down Home Kiven kevät lyödään sitten pakettiin kotimaisin voimin Slim Butler & The Slimcuts -yhtyeen vastatessa illan musiikillisesta liidosta. Be there or be square!

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Katselukerrat: 80

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot