Muutamia vuosia automaailman uutisia seuranneena ajattelin kirjoittaa muutamasta itseäni kiinnostavasta uutisjutusta ja suuntauksesta:

 

1) Turkuun Suomen ensimmäiset hybridibussit (Lähde)

Turkulaiset kerkesivät sitten ensimmäisenä ottaa käyttöön hybridibusseja. Tampereella toki yritetään keskittyä ratikkalinja polkaisemiseen käyttöön mutta siitä huolimatta linja-autoliikenne pysyy suuressa osassa ja sen kaluston vanhetessa olisi toivottavaa että täälläkin näkisi hybriditekniikalla varustettuja busseja. Toki Turkukin aloittaa neljällä yksilöllä, joten kasvun varaa jää reilusti.

Tekniikaltaan Volvon hybridit ovat diesel-hybridejä (5 litran dieselmoottori + sähkömoottori) ja akusto on litium-ion -tekniikalla toteutettu, sekä autoissa on kaupunkiliikenteessä tärkeä start-stop -automatiikka liikennevaloissa seisomista varten. Samalla tekniikalla aletaan varmaan tuottamaan jakeluautoja muidenkin valmistajien kuin Volvon suunnalta.

Jutussa kerrotaan, että Volvon mukaan päästöjä ja kulutusta saadaan leikattua n. 30% normaalista ja ehkä kaupunkiliikenteessä se tärkein asia, eli hiukkaspäästöt, saadaan tiputettua melkein puoleen.26. toukokuuta. Suomessa on kyllä aiemmin testattu hybridibussien toimivuutta.

Toki hinta on noissa varmasti suolainen mutta onko se niin suuri ettei voitaisi laskea sen kuoleentuvan laitteen eliniän aikana ottaen huomioon myös vaikkapa parantuneen kaupunki-ilman laadun? Tuotantovolyymien kasvaessa hinnatkin tulevat alaspäin joten voi hyvinkin olla että saisimme Turun kiinni täällä Tampereenkin seudulla :)

 

2) Saksasta johtava sähköautomaa 10 vuodessa (Lähde)

Kuten Tampereen pitäisi ottaa mallia Turusta hybridibussien osalta, tulisi Suomen ottaa mallia Saksasta jossa hallitus on osoittanut kiitettävää panostusta ympäristöystävällisemmän autoilun edistämiselle. Tämä on hienoa etenkin ottaen huomioon miten paljon perinteiset autonvalmistajat maassa ovat heittäneet kapuloita rattaisiin.

Saksan hallitus aikoo siis tehdä kymmenessä vuodessa Saksasta sähköautoilun johtavan maan. Tämä aiotaan saavuttaa perinteisten autonvalmistajien avulla, sillä vihdoin nekin ovat heränneet sähköautojen kehittämiseen JA ovat lähteneet tekemään yhteistyötä Saksan valtion kanssa.

Sähköautojen ongelmahan on se, että ne tarvitsevat sähköinfraa ja sitä autovalmistajat eivät itse saa aikaiseksi ja jos infraa ei ole, ostajiakaan ei kiinnosta ja sitten ei kiinnosta autonvalmistajiakaan. Mutta jos saataisiin aikaiseksi sitä infraa, lisättäisiin tarjontaa ja mallit halpenevat riittävästi sekä niistä tulee monipuolisempia niin sähköautobisnes saataisiin runtattua alkuun.

Suomessa olisi lähdettävä samalle linjalle Saksan hallituksen mallin mukaan ja myöntää merkittävästi varoja infran kehittämiseen ja rakentamiseen sähköyhtiöiden kanssa. Toki Saksan tilanne on eri, jossa valtio käytännössä voitelee autofirmoja tuotekehittelyn ja tutkimuksen rahoittamisella, mutta idea on silti sama: sähköautoilun kehittämistä ja yleistymistä on tuettava ja ohjattava julkisin varoin.

Toki Saksassa tämän lisäksi tehdään se hurja liike jota jään odottamaan Suomessakin, että hallitus aikoo myöntää verokannustimia MYÖS sähköauton ostajille. Suomessahan tämä on melkein toisin päin, rokotetaan siitä että erehtyy haluamaan ostaa sähköauton. Saksan mallissa ajoneuvoveroa ei perittäisi ensimmäisen kymmenen vuoden käytön aikana ja sähköautoille järjestettäisiin edullisia pysäköintilupia ja omia kaistoja moottoritiellä.

Kaiken tämän päälle Saksan valtio aikoo ostaa omaan käyttöönsä huomattavan määrän sähköautoja ja tämäkin on sellainen, johon pitäisi mm. isojen kaupunkien ja yritysten sekä Suomen valtion lähteä mukaan!

 

3) Opel Amperan koeajo (Lähde)

Tämä auto olisi Suomen olosuhteissa ihanteellinen hyvin monelle: tavallisen oloinen auto jolla voi ajaa 40-80 km pelkällä sähköllä ja sitten bensalla max. 500 km:n matkan. Polttomoottori siis käytännössä vain lataa auton akkuja.

Niin kauan kun akkutekniikka ja latausinfra on tällä tasolla, ei sähköautoilu sovellu kuin kaupunki/taajama-ajeluun. Tällaisella ratkaisulla päästäisiin kuitenkin jo aika hyvin Suomenkin oloissa sopiviin malleihin jos polttomoottorista ei ihan heti luovuttaisi...

Akusto latautuu n. 4 tunnissa joten esim. itse pääsisin oman työmatkani tuollaisella helposti puhtaalla sähköllä (työmatka n. 40 km) ja se latautuisi töissä täyteen ja kotona täyteen. Silti voisin tarvittaessa ajaa minne huvittaa ja myös pitkiä matkoja, toisin kuin esim. pian myyntiin tulevalla Nissan Leafilla jonka ajosäde on hyvin paljon Amperaa pienempi.

Tässä onkin yksi sähköautoilun ongelma vielä monta vuotta: puhtaasti sähköauto vaatii aina ajamisen suunnittelua, eli pitää miettiä miten ajaa ja minne, sillä lataaminen ja johdon päässä nökötys on pakollinen paha.

Vaikkei Ampera olekaan puhdas sähköauto, toimisi se erinomaisena väliratkaisuna kohti täyssähköautoa ja suurimmalle osalle Ampera kuitenkin toimisi melkein koko ajan puhtaasti sähköllä MUTTA silti mahdollistaisi pitkätkin matkan mökille tai mummolaan... huomattavasti pienemmillä polttoainekustannuksella kuin parilitraisella bensakoneella varustetulla maantiennielijällä.

Mutta kuten aina, vastaan tulee auton hinta... 43 000 euroa on sen verran suolainen tuon kokoluokan autosta että vaatii oikeasti jo asennetta ostaa sellainen. Jonkinlainen verojen kautta tuleva valtion apu tai mikä vain kannustin pitäisi kyllä saada että näinkin nerokkaan laitteen hommaamisessa olisi taloudellisesti mitään järkeä.

Katselukerrat: 119

Uuno Tukala kommentoi_ 28. toukokuu 2011 12:50

Tuomo hyvä.

Vaikka tekniikka kuinka kehittyisi ja kehityykin paremmaksi.

Huolehtivat päättäjät siitä että auto taatusti maksaa.

Onhan se verottajan lempilapsi ja ensimmäinen kohde kun mietitään mistä saataisiin rahaa valtion pohjattomiin toilauksiin.

Eli tulee päästöjen vähennysvero sähkön liikennekäyttövero. Sähköauton edullisuudesta johtuen lisäkäyttömaksu (Kateellisuusvero).

Eihän diesel autoiltakaan ole poistettu ylimääristä dieselveroa vaikka polttoaine maksaa lähes saman kuin bensakin. Lisäksi dieselauto on edeleen hankintahinnaltaan hivenen kalliimpi.

Kyllä Jyrki hoitaa asiat niin, että maksamista piisaa.

Etkö ole huomannut, että kaikessa toimissa ns. päästöjen vähennystalkoissa valtiontaholla oikeallakädellä annetaan ja sitten vasemalla samalla vedetään pois.

Tuomo Pekkanen kommentoi_ 28. toukokuu 2011 12:57
Niin pitäisikin tehdä mutta siten että vähäpäästöisille annetaan ja paljon kuluttavilta otetaan. Ei siten että otetaan ja annetaan samalle kohteelle :) olen samaa mieltä että Suomessa liikenteen verotus kaipaisi aika rankkaa uudelleenrakentamista...
Tsaimai kommentoi_ 28. toukokuu 2011 13:20

Saksassa ovat ymmärtäneet mitä mutokseen tarvitaan. Porkkanoita.

Meillä yritetään syyllistämällä ja haukkumalla saada tapoja muutettua. Älyttömällä verotuksella muutos saadaan todella hitaaksi.

Onkos noita laskelmia sähkön tarpeesta tehty? Aikovat saksalaiset ydinvoimaansa vähentää. Mistä meinaavat autonsa ladata?

Uuno Tukala kommentoi_ 28. toukokuu 2011 13:34

 

Älä nyt unta näe.

Jos ihmiset alkaisivat siirtyä käyttämään edullista vähäpäästöistä autoa pitäisi sen verokohtelu tietenkin nostaa sellaiseksi ettei ainakaan käyttäjä siitä hyödy.

Hyvämä esimerkkinä voin kertoa omakohtaisesta kokemuksesta.

Hankin nestekaasulaitteilla varustetun henkilöauton silloin kun nestekaasukilometri maksoi noinpuolet bensakilometriin verrattuna. Olihan siitä omat käyttöepämukavuutensa mutta toimi melko hyvin.

Mutta annas olla, ei lysti kauan kestänyt kun laitteita oli käytössä tuollaiset 20 000 säädettiin nestekaasuautoille ajoneuvovero eipä ollut enää edullisempaa.

Ei sitten muutakuin pura koko laitteisto pois autosta, ettei tarvinnut maksaa ylimääristä autoveroa.

Silloin ei bensiini käyttöisessä autossa ollut vielä tätä välaikaista autoveroa. Joka nyt on sitten pysyvä,

että täleen meillä ympäristöä säästetään

 

jorma ketosalmi kommentoi_ 28. toukokuu 2011 21:52
Sähkö auto olisi ratkaisu öljyn käytön vähentämiseen mutta tulee mieleen ainakin kaksi asiaa ensimmäinen on herra nimeltään talvi se ei tee hyvää akuille ja toinen on valtion tulot Bensiinistä saa vaivattomasti rahaa se tulee ilmaiseksi ei tarvitse kuin pitää rahasäkkiä auki
Tsaimai kommentoi_ 28. toukokuu 2011 22:07

Rahanhankinta verottamalla ei ole bensiini myynnistä kiinni. Sitten tulee ne sateliittipaikantimet, jotka kertovat täsmällisesti montako kilometriä on ajettu ja sen mukaan maksetaan vähintään se sama vero kuin nytkin. Luultavasti vielä paljon enemmänkin, koska siihen tulee akunkäyttömaksu ja latausasemataksa, sekä latausajasta riippuva huippukulutuslisä. Lisäksi tulee hyväntekovero, joka tarkoittaa, että kun saa hyvänmielen hiilidioksittomasta ja puhtaasta autoilusta, niin siitä ilosta on veroa maksettava.

Myös ajoneuvokohtainen istuinmaksu määräytyy auton tilavuuden mukaan ja mikäli ajat yksin tai yleensäkin niin, että autossa on istuinpaikkoja vapaana, niin siitä tulee loiskuormamaksu esim euro/ penkki/kilometri..

 

Ei lopu virkamieheltä tai poliitikolta verotuskeinot.

Tuomo Pekkanen kommentoi_ 28. toukokuu 2011 22:42
Pitäisi antaa innovaatiopalkintoja luovimpien verotusideoiden keksijöille :)
Uuno Tukala kommentoi_ 29. toukokuu 2011 10:31

 

Näissä kaikissa ylimääräisissä kuluerissä on selitys mellä niin korkeaan ruuan ja asumisen kustannuksiin.

 

Tilanne on jo nyt riistäytynyt käsistä ja menossa kestämättömään tilaan.

Kaselkaapa nyt tuota hallituksen muodostustakin, ei siitä mitään kunnolista tule.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot