Ahneus synnyttää laman - viikatemies valikoi tarkasti

Hyvinvointi; mitä se on? Markkinataloutta kannattava, noin reilu 13 prosentin todellista kannatusta *] nauttiva Kokoomus saattaa määrittää sen materiaalisena suureena, jossa rahalla saataviin arvoihin kiinnitetään paljon huomiota. Kokoomus elää kulutusyhteiskunnan ylösajoa vaateilla jatkuvasta kasvusta – materiaalisesta kuluttamisen kasvusta. Riittävä aineellinen omaisuusmassa on elämän edellytys ja päämäärä.

*] Todellinen kannatus saadaan laskemalla saavutettu äänimäärä kaikista äänioikeutetuista

 

 

1970 –luvun vasemmistointellektuelli saattaa arvostaa henkistä tilaa hyvinvointina – ajatusrikkautta ymmärtää miksi olemme, miksi teemme ja miksi kulutamme – kysyen kuitenkin miksi pitää saada koko ajan lisää ja enemmän. Henkinen hyvinvointi on elämän edellytys ja päämäärä. Vasuri oli aikoinaan ylpeä filosofisista taidoistaan, mutta nyt hekin ovat maallistuneet – materiaalisen vaurauden kasvaessa. Vasurit ovat vaipuneet todelliseen noin 17 prosentin kannatukseen – tänä päivänä.

 

DeGrowth on huomista ja ylihuomista. Kasvuhuudon kritisoijat ovat ymmärtäneet luontoharmonian eloviisauden – kilpailu ja tasapaino niukkuutena ylläpitävät tehokkaimmin riittämisen biosfääriä, joka elättää niin materiaaliskokoomuslaisen kuin menneen maailman älykköfilosofivasurin! Harmoniaymmärtäjiä lienee todellisena kannatuksena vain noin reilu viisi prosenttia.

 

Kriisi, joka kohtaa usein yli viiskymppiset miehet, jolloin elämä on liian usein muuttunut/muuntunut tyhjäksi, lapset kaikonneet, ero otettu – ensimmäiset sydänkivistykset, mielenhäiriö ja tunne paniikista, kun jotain jäi tekemättä. Juoksimme liiaksi sen materiaalisen oravanpyörän rattaissa ja usein mies kuolee yli 10 vuotta aiemmin kun nuorena elämän yhdessä jakanut nainen ja entinen vaimo.

 

...

[2005kirjoitettu seitsemän vuotta sitten – millaisethan allaolevat lukuarvot ovat tänään, kun aloitimme vuoden 2013?]

 

Tilastokeskus kertoo joka kolmannen kuoleman kohtaavan alkoholisyistä 45-49 vuotiaissa miehissä. Vuonna 2004 alkoholikuolema kutsui 1.860 suomalaista, joista työikäisiä (15-64-vuotiaita) oli 1.545. Sukupuolen mukaan jakauma työikäisissä kaikissa kuolemansyissä on miesten tappioksi 7.541 / 3.282. Luvut ovat tylyjä miehille. 

---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/keski-ikisten-miesten-kiirast...   ---

Kuvalinkki: > Kopauta tätä /p>

 

Keitä he ovat?

Nämä ennen aikojaan parhaassa työiässä menehtyneet miehet syntyivät 1955 - 1959. He kävivät kansakoulun ja jatkoivat, kuka jatkoi - kuka ei, keskikouluun, osa vieläkin ylemmäksi, kokien hiukan liian myöhään tietokoneet, jotka ovat nyt hallitsevassa asemassa koko yhteiskunnassa. He eivät kuulu suuriin ikäluokkiin. Heille sälyttyi nykyajan pahin lama juuri parhaassa työiässä 1990-luvun alussa, he olivat tuolloin noin 33-37 vuotiaita. Puhutaan liian monista itsemurhista pankin viedessä kaiken, mm. vakuuksia myyden pilkkahintaan lähipiireille.

Viisikymppisten hautaantuminen 

Tämän päivän viisikymppiset ovat vaaravyöhykkeessä ja monissa 'pysähtyneissä' kaupungeissa ja kunnissa kuolema niittää satoaan suhteellisesti vieläkin tiuhemmin, mitä nämä koko maan keskiarvoluvut puhuvat. Kyseessä on suuri ongelma. Kuntakohtaiset tilastot saa vain rahaa vastaan Tilastokeskuksesta.

Poikalapsia syntyy vajaat 30.000 - per vuosi 

Vuodessa syntyy näinä vuosina korvaukseksi huomiselle keskimäärin 28.000 poikalasta, kuolleiden työiässä olevien miesten liian aikainen lähtö on tuosta syntyvien poikien määrästä 27%! Tilastoissa ei tapahdu vuosittain kovinkaan suuria muutoksia, eli jatkumo on ikävänlainen.


1990-luvun alun lama jätti pitkät jäljet

Tänään liian moni on siipirikkona työttömänä, työkyvyttömänä ja lopullisesti masentuneena yrittämisen tuhansina rintamamiehinä **] - voimat loppuneena ja useasti kaikkensa antaneena.

**] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130879-polttomerkitty-mi...   ---

Ahneus synnytti laman 

Tuon paljon puhutun laman syyt tunnetaan hyvin; ahneus, kähmintä, lasikiiltoinen voitonkatse silmissä ja usko loputtomaan kasvuun johti syihin, joissa mm. asuntojen hinnat ja vakuusarvot romahtivat. Työttömyys räjähti pilviin, tuoden valtion velkaan jättiläismäisen nousun, jota nyt kiivaasti maksetaan häpeänä monista virhepäätöksistä.


Suomen valtio on velkaa 38% BKT:sta – vuonna 2004.

Velkaa suomalaisilla kotitalouksilla on 80% vuosituloistaan, kun esim. tanskalaisilla sama prosentti on 260. Pitikö valtion maksaa omaa velkaansa näin kiihkeästi? Suomi mm. maltillisten tuloratkaisujen ansiosta on rypenyt vientiylijäämässä yli 10 vuotta.

 

 

Suuret yritykset ovat käärineet suuret voitot,

työllisyyden silti kasvaessa hyvin hitaasti viimeisten reilu 10 vuoden aikana. Nämä voitot ovat valuneet ulkomaalaisille omistajille ja investointeina mm. kaukoitään. Valtio osin antoi tämän mahdollisuuden. Jäikö rahaa ja huolehdintaa liian vähän puurtaneille raaja-rikoille, jotka hävisivät 'elämänsä' 90-luvun laman puristuksissa? Toisaalta arkipäiväevoluutio ei tue häviäjiä, vaan vahvempi, ovelampi, sitkeämpi ja itsekkäämpi voittaa. Äiti Teresoita tämä kulutusjuhlatalous ei helli.


Keski-ikäiset miehet kantavat nyt suuren vastuun ja hinnan tapahtuneista

Nyt asunnot ovat samassa tapissa kuin juuri ennen 90-luvun laman alkua. Lainojen lyhennysvapaiden pyynnöt pankeista kasvavat, korko on alhaalla, mutta nousee hitaasti, mutta vakaasti. Kurkistaako seuraava hyökyaalto nurkan takana?


Ovatko seuraavassa alamäessä vaaravyöhykkeessä jälleen 35-39 vuotiaat miehet? Mainittakoon, että juuri tänään eniten velkaantuneet ovat ryhmässä 35-44 vuotiaat, jotka elävät velkoihinsa nähden yli varojen (106% kokonaisvelkaa vuotuisista tuloista, koko otoksen ollessa 67%. Velkaa koko Suomessa on 53%:lla kotitalouksista).

Sosiaalipalvelut työllistävät yhä enemmän! 

Viimeisen 10 vuoden aikana sosiaalipalveluiden työllisyys on noussut 1995:n 130.000:sta vuoden 2005 195.000 henkilöön. Työpaikkoja on syntynyt, mutta mistä syystä me tarvitsemme yhä enemmän sosiaalisia palveluita?

 

Hoidon tarve lisääntyy, hoitokustannukset kasvavat, eliniänodote nousee. Rahaa tarvitaan yhä enemmän ja myös odotusten alla olevat perinnöt suurenevat, mutta tarvitsevatko vanhuksemme nämä perintöön tarkoitetut varat omaan huolehdintaan kustannusten noustessa. Valtio ei kykene kattamaan kaikkia tarvittavia palveluita verovaroista.


Alkoholi, huumeet ja mielialalääkkeet tekevät työtään,

moni vielä vaaravyöhykkeessä oleva poistuu ennen eläkeikää ja niinpä näitä vanhuuskustannuksia tältä osin ei tule jakoon. Tässäkin suhteessa, niin kornilta kuin se tuntuukaan, nämä keski-ikäiset miehet kantavat 'vastuuta' eliminoitumalla kustannuksettomien tilikirjoihin.

 

Viikatemies iskee tiettyyn ikäluommaan


Kun menetämme eräästä ikäluokasta enemmän kuin keskimääräisyys edellyttäisi, niin oppina siitä pitäisi olla vähintään kyky huolehtia nyt, niin perheissä, suvuissa kuin yhteiskunnassakin nämä parhaassa työiässä olevat.

 

Suomessa ei tarvitse enää tehdä niitä virheitä, mihin 1950-luvun puolivälin jälkeen syntyneet miehet joutuivat. Suomi ei kestä yhtään 'ylimääräistä ja ennenaikaista' veronmaksukykyisen poistumaa muonavahvuudesta.

 


...
Tilastot: Suomen Pankki / http://www.bof.fi , Euro & Talous 3-2006 ja

http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2004/ksyyt_2004_2005-10-31_tie_00... 

+

http://tilastokeskus.fi/til/synt/2005/synt_2005_2006-05-05_kuv_001....


Lisää BKT

 


Ilkka Luoma

US

Katselukerrat: 222

Neuvos kommentoi_ 26. tammikuu 2013 11:25

Ahneus kasvaa edelleen ja sitä suosii nykyhallituskin.

Mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta olisi sitä onnellisempi - mutta?

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. tammikuu 2013 12:02

Entä ihmisen jatkuva kilpailuvietti olla nopeampi, vahvempi, suurempi, rikkaampi, ostovoimaisempi, näyttävämpi, kerskaampi, kauniimpi jne ...?

Neuvos kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:36

Ja kaikki alkaa jo alakoulusta - Olisko hyvä ajatus nuo yhtenäiset koulupuvut edes aluksi.

K.Tuomari kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:37

Yhdellä sanalla ilmoitettu "ITSERAKAS". Se kattaa kaikki muut. Itserakkaudesta johtuvat avioerotkin,ahneus,petokset,vallanhimo,ihan kaikki.  Sen näkee jopa jokapäiväisessä liikenteessäkin,ET SITTEN PERHANA MINUA OHITA,ja nasta lautaan ettei takana ajava pääse ohittamaan.MINÄ ajan juuri tätä alle sallitun nopeuden tehdäkseni sinulle kiusaa,enkä päästä ohi.Se tulee tyydyttämään ITSEÄNI loppupäivän,hihiiii.

K.Tuomari kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:41

Neuvos.Tuota toteutetaan,mutta ainoastaa USAn katolilaisissa kouluissa.Ehkä muuallakin,mutta Suomi on ylisivistynyt maa ,jossa sillä meiningillä rikotaan yksilön valinnanvapautta.Ei tule mitään jääräpäiden maassa.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:52

Neuvos, nuo kouluasut yhtenäisinä sopisi meillekin - onhan esim. partiolaisilla tuo periaate.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:53

K.Tuomari - autojen pakoputkien lukumäärä kasvaa materiaalisen hyvinvoinnin myötä - kuin myös hevosvoimat. Elämme oikeasti näyttö- ja vertailutaloutta!

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. tammikuu 2013 15:54

Ihmisen kilpailuvietti rikkoo tasapuolisuus aspektia.

K.Tuomari kommentoi_ 26. tammikuu 2013 16:09

Amerikassa tulee muutos hyvinkin pian.Ylempi "kuorrutus" ajaa ruostevapailla uusilla vehkeillä.ja köyhä hakee osia romuttamosta paikatakseen vanhaa ruosteista romuaan.Niidenkin hinnat on nostettu niin yläkanttiin että hipovat jo uuden hintaa.Parinkymmenen vuoden vanhaan ei enää osia valmistetakkaan.Autokauppiaat ovat tehneet yhteispäätöksen ettei hintoja pudoteta vanhoista risoistakaan.Ruostukoot paikalleen jos ei pyydettyä hintaa makseta.Raaka peli,sano haagerberi.Rikkaita ei peloita bensan hinta.Köyhälle potkulauta.

Ilkka Luoma kommentoi_ 26. tammikuu 2013 16:19

Hintojen riittävästi noustessa - kysynnän alenema laskee niitä takaisin tasoon, josta alkaa taas nousun hilaaminen. Tätä on markkinatalous. Kekkosen aikana oli vielä sääntelytalous, osittain.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot