Jälleen olemme kokeneet miten yhdentynyt onkaan maailma kun pitää osoittaa myötätuntoa tarpeettomille terrorismin uhreille. Jos tuon kuuleminen ei maita, tarjolla on myös teorioita siitä miten islam on syyllinen joka maailman ongelmaan terrorismista impotenssiin. Impotenssi on sinänsä mainio termi kuvaamaan reagointikykyämme, vai olisikohan parempi kutsua ongelmaa vieraissa käymiseksi? Esitän pari teoriaa.

1. Uskonto, laaja kattaus

Se sama asenne, joka esti Juha Sipilän kritisoinnin henkilökunnan myrkyttämisestä ja joka antoi katolisten pappien raiskata lapsia rajattomasti, estää myös väkivaltaista islamia vastaan toiminnan. Meillä on lakiin ja asenteisiin rakennettu pyhän käsite, joka estää reagoinnin ongelmiin jos ne tapahtuvat uskonnon nimissä. Se tiivistyy siihen, että henkilö joka väittää olevansa hyvä ja tekevänsä uskontonsa rauhantyötä, on aina oikeassa. Henkilöä, joka puhuu uskonnon puolesta, ei saa kyseenalaistaa. Niin Vatikaanin piispat kuin vaikka taannoin Tanskan imaamitkin sanoivat että rauha on heidän juttu. Me uskoimme. Vaikka ilmi tuli todisteita päinvastaisesta, emme yhäkään kyseenalaista.

Uskontoa edustavat ihmiset. Ihmiset valehtelevat. Kun epärehellisyyteen taipuvalle ihmiselle näyttää tavan valehdella joutumatta edesvastuuseen, hän käyttää sitä. Aina.

2. EU:lla on kaikki kortit

EU:lla olisi kaikki, aivan absoluuttisesti kaikki keinot käytettävissä terrorismin vähentämiseksi, mutta imago ja pusipusi-puheet ovat tärkeämpiä. Ei tarvittaisi kuin yksi merkittävä, uskottava, suuremman maan valtionpäämies sanomaan, että jotain pitää tehdä, niin asia voisi muuttua. EU voisi tehdä, tai sallia jäsenmaidensa tekevän vaikka mitä. Se voisi sallia lain ulottamisen uskonnollisiin yhteisöihin. Se voisi estää terroristien pääsyn sekä paluun EU:hun. Se voisi sallia terroristien karkotukset. Se voisi lopettaa ihmissalakuljetuksen. Se voisi rohkaista rakentavaan debattiin ongelmien puimiseksi. Se voisi olla usuttamatta maita ja kansoja toisiaan vastaan. Se voisi tarjota vihaisille kansalaisille ymmärrystä ja väkivaltaa paremman varoventtiilin.

Ei EU ole toimeton koska sillä ei ole keinoja. Se on toimeton, koska EU:n päämiehillä ei ole tahtoa muuttaa linjaa. Muutos linjassa kun johtaa herkästi muutokseen myös tekijöissä. Kukaan ei halua riskeerata omaa, korkeaa palkkaa ja valtaa tarjoavaa asemaansa.

Bonus: mielikuvitusvihut

Donald Trump on hävinnyt kisan typerimmän valtionpäämiehen tittelistä Theresa Maylle, joka on yksikertaisesti osoittanut olevansa tyhmempi kuin vasemman jalan saapas. Hän on keksinyt, että kaiken pahan takana onkin Internet. Hän on päättänyt että rajoittamalla netinkäyttöä maassa, jossa se jo nyt on rajoitetumpaa kuin monissa diktatuureissa, poistuu terrorismi. Miten 2010-luvulla valtaa pitävä henkilö voi olla näin täysin tietämätön asioista - vai onko tämä vain klassinen yritys siirtää huomiota muualle? Briteissä on laajempi omien kansalaisten vakoilujärjestelmä kuin Pohjois-Koreassa, mutta se ei onnistu millään muotoa hillitsemään levottomuutta tai kansan vihaa, saatika terrorismia. Kas kun ei vaadi postinkuljettavia teloitettavaksi kirjepommien kuljettamisesta.

Meidän ei pidä julistaa sotaa sen paremmin muslimeja kuin omia kansalaisiakaan vastaan. Meidän täytyy katsoa ongelmaa kirkkain silmin. Me, EU-maat, rahoitamme ne pommit ja aseeet joilla kansalaisiamme murhataan. Me olemme epäonnistuneet. Tämä ei ole se hetki jolloin johtajien täytyy pelätä muutosta, vaan se hetki jolloin tarvitaan määrätietoisia, oikeudenmukaisia ja ihmisoikeuksia kunnioittavia asenteita. Pahuuden kasvun mahdollistavat tekosyyt on poistettava. Joka viimeinenkin.

Katselukerrat: 428

Timo Gottlieb kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 17:56

Juu. Ei saa antaa pelolle valtaa ja muuta mantraa vaan jauhetaan. Ei taida Euroopan kansat olla hereillä. Me olemme sodassa Islamin ja sen arvoja ylläpitävien voimien kanssa. Mutta...ainiin, minähän vain ylireagoin :-)

John kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 18:01
Onko niin että 99% terroristeista on muita kuin muslimeja?
Timo Gottlieb kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 18:05

John. Islamhan on rauhan uskonto. Jos he niin sanoo niin tottahan se :-)

Kyuu Eturautti kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 18:49

Mielestäni jumitamme liikaa tähän islam-asiaan. Emme me ole sodassa uskontoa vastaan, vaan sodassa sellaista terrorismin muotoa vastaan joka käyttää uskontoa apuvälineenä ja resurssien lähteenä.

Kas, virkamieheltä katoavat munat heti kun sanot uskonto ja saman tien on kansa sodassa keskenään.

Uskonto on tässä inspiraatio, katalyytti, metodi. Jos lähtisimme asiaan terrorismi edellä, pääsisimme ehkä asiallisemmin eteenpäin.

Paul Tiililä kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 18:50

Kovat aseet käyttöön, eihän tässä muu auta. EU:n on herättävä ja toimittava. Suomesta on kiireesti poistettava perheettömät nuoret muslimit, eikä uusia oteta. Euroopan olisi ainakin pariksi vuodeksi suljettava rajansa maahantuppautujilta.

Neuvos kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 19:56

Asiaa - munatonta on toiminta jolla ko voitaisiin ehkäistä.

Timo Gottlieb kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 20:45

Rajat kiinni.

John kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 20:55
"Rajat kiinni."

Se on ainoa keino estää uusia potentiaalisia terroristeja tulemasta maahan.
PetrusK kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 21:33

Koskahan viranomaiset älyää, että terroristit rekrytoivat nykyään vain rauhaomaisia muslimeita, jotka eivät ole millään epäiltyjen eikä edes epävarmojen listalla. Eihän siinä tarvi kuin mennä porukalla juttusille, lyödä muutama jae Koraanista silmien eteen ja kysyä, että haluatko vastustaa profeettaa? Kaveri radikalisoituu sekunnissa. Joku englantilainen poliitikko ihmetteli, että Manchesterin iskijä oli radikalisoitunut kolmessa viikossa. Taitaa olla äärimmäisen tyhmä mies, kun ei älyä, että radikalisoitumiseen menee korkeintaa pari sekunttia aikaa. 

Kyuu Eturautti kommentoi_ 4. kesäkuu 2017 23:01

Se on ainoa keino estää uusia potentiaalisia terroristeja tulemasta maahan.

Tämä voi olla osin totta, mutta rohkenen ehdottaa kaksi näkökulmaa.
1. Moni on tullut maahan aivan muilla tavoin kun turvapaikanhakijana.
2. Maassa on jo iso määrä tällaisia tekijöitä, joita on mahdotonta numeroilla nähdä, ja lisäksi vielä isompi määrä potentiaalisia tekijöitä.

Kuten PetrusK totesi, radikalisointi on kovin helppoa.

Itse ehdotan että radikalisoinnin ehkäiseminen ja resurssien rajoittaminen ovat tärkeitä. Manchesterin pommit ostettiin brittiläisten veronmaksajien rahoilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot