Luin äsken Taloussanomien juttua jossa oli tehty hintavertailua EU maiden bensanhinnan kehityksestä. Suomi sijoittui vertailussa keskivaiheille, mutta miksi ihmeessä tällainen vertailu? Onko kenties tarkoitus rauhoitella kansalaisia, että emme suinkaan aja kaikkein kalleimmalla polttoaineella Euroopassa ja muissa maissa asiat ovat vieläkin huonommin?

http://www.taloussanomat.fi/autot/2012/03/31/bensiinin-hinta-kipuaa...

 

Minusta on vaan kovin typerää tarttua eri maiden bensa – ja diesel-litrojen hintaan ja tehdä sen pohjalta vertailuja. Mistä se muka kertoo, ei yhtään mistään. Sen se tietysti kertoo kuinka ruotsalaiset ajavat kalliimmalla polttoaineella kuin suomalaiset, mutta sitä se ei kerro miten se vaikuttaa ihmisten elintasoon näissä maissa.

 

Jos esimerkiksi ruotsalaisten ansiotaso ja sosiaaliturva ovat aivan eri luokkaa kuin meillä, niin on päivänselvää, että pienen pieni erovaisuus bensan hinnassa ei hetkauta ruotsalaisia siinä suhteessa mitä meitä suomalaisia.

 

Kun taas hintaa verrataan muuhun Eurooppaan, niin pitäisi ottaa huomioon pitkät välimatkat niin työmatkoilla kuin myös asioidessa. Minä esimerkiksi ajan työmatkoja n. 50 kilometriä päivässä ja tarvittaessa kauppareissut päälle. Jokainen käsittää, että bensan hinnannousun myötä ansiotasoni on laskenut koska palkkani ei ole noussut samassa suhteessa bensan ja muiden hintojen nousua vastaavasti. Ovatko meillä työ – ja asioimismatkat muihin maihin verrattuna paljonkin pitemmät, sitä vertailu ei kerro.

 

Eikö vertailuissa pitäisi ottaa huomioon myös joukkoliikenne? Maissa joissa joukkoliikenne toimii hyvin, niin bensan hinnalla ei ole kovin suurta merkitystä. Toki myös julkinen liikenne joutuu polttoaineiden hinnan nousun myötä nostamaan lippujen hintoja. Meillä maalla asuvilla kaiken lisäksi julkinen liikenne on olematonta, niin sehän armotta tietää rahapussin keventymistä roimasti kun huoltoasemien valotauluilla loistaa aina vain korkeampi polttoaineen hinta.

 

 Seuraavan kerran kun kuulet uutisista tai luet lehdestä, että polttoaineiden hinnat ovat meillä vielä kohtuutasolla EU maihin verrattuna, niin ei kannata huokaista helpotuksesta. Kannattaa sen sijaan miettiä mistä mahtaa johtua, että lompakko on päivä päivältä aina vain laihempi.

 

 

   

Katselukerrat: 769

K.Tuomari kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 13:41

Sattaapa bensan hinta nousta aika mukaviin lukuihin,kun Iranin sanktiot pannaan tosi kierteeseen kesäkuun lopulla jos ei aiemmin.Ulkomaisia pankkitilejä on menossa "pakkaseen"jo nyt.EU on siinä mukana,siis se ei hyvältä kuulosta pienituloisille.Norjan bensan hinnat ei vaikuta muualla kuin Norjassa.

K.Tuomari kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 13:55

Idea vs.todellisuus.Räätäli ( vaatturi )teki hyvin istuvan puvun huolella,käsityönä.Aikaa kului helposti kolmisen viikkoa sovituksineen.Nykyään tehdas tekee sen tunnissa,alusta loppuun.Minkälaisille palkoille mahtaa käsiyölainen päästä jos saa työstään pari kolme satasta.Verottaja vie siitä puolet.Materiaalin maksujen jälkeen jää varaa vessapaperirullaan.Ruokaan ja muuhun elämiseen ei mitään.Haluaisin perustaa puunjalostustehtaan,kun joku lainais sata miljoonaa euroa.Siittä vaan sano Tamperelaine.

Per Svako kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 14:22

K.Tuomari puhuu jo asiaa. Maalla tuo työ ei ole rahallisesti juuri niin palkitsevaa kuin kaupungeissa. 

Miehet tekee töitä pikkusen reilu 8€ tuntipalkalla, kun muuta työtä ei ole.  = 8h x8€ = 48€ /pvä.

Tuosta kun lyhentää päivittäiset 100km työmatka ajoa ja ruoka / asuin kustannukset niin ei siinä enään juuri jää tuhlattavaksi.

Hannu Tiainen kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 15:28

Ahti

Sitähän tässä on koitettu ihan pirusti, että duunarit saisivat parempia palkkoja mutta te sinun tapaiset lyötte niin perkuleesti hanttiin, niin tässä sitä nyt ollaan:))

Ahti Pontinen kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 16:02

Pitää olla tulosta, josta palkat maksetaan, koita Hannu hyvä ymmärtää, että käyttökatteesta kaikki maksetaan.

MInulla ei ole mitään palkankorotuksia vastaan, ei mitään kunhan ne voidaan maksaa käyttökatteesta, eikä niistä tule saavutettuja peruuttamattomia etuja.

On myös täysin selvää, että alle kymmenen euron palkat on syvältä. Sinä Hannu vaan yrität nostaa palkkoja perusteella, että oin duunari, se on vielä syvemmältä.

Ehkä minun tapaiset tekee monta kertaa enemmän töitä? Ja intohimoisemmin?

Ja koittaminen ei auta missään täytyy tehdä.

K.Tuomari kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 16:08

Ahti suo antajaa lauloi Tapsa.Kyllä minullakin on hyviä neuvoja.Eräs tyyppi kirjoitti kirjan miten tullaan rikkaaksi,ja myi muutamia tuhansia kirjoja, muttei mijoonia,ja päätyi konkurssiin.Täällä USAssa vielä toimii uusien bisneksien aloittaminen,mutta ainoastaan heimoveljien auttamana.Meimoveljillä on yhteinen tavoite,ja rahat,muut eivät enää pärjää,koska ulkopuolista boikotoidaan kuiville,joten asiakkaita ei riitä jatkamiseen.Pankkihommat EUta myöten toimivat saman periaatteen mukaan.

Ahti Pontinen kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 16:08

Ja Hannu: Toisin kuin luulet käyttökatteen tekeminen non kaikkien vastuulla, ei vain yrittäjien ja johtajien.

Hannu Tiainen kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 17:42

Ahti

Minä jos kuka tiedän, että työntekijät sen tuloksen pääosin tekevät mutta mitä he siitä saavat? Potkun perseelle pahimmassa tapauksessa.

Ahti Pontinen kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 18:30

Paskan marjat.

Tsaimai kommentoi_ 31. maaliskuu 2012 21:36

Niinhän se on Hannu, että hintoja ei voi verrata sellaisenaan suoraan. Pitäisi aina olla, vaikkapa kuukauden nettoansio mainittuna ja samalla samanlaisen ruokakorin ja keskimääräinen asumisen hinnat esillä. Silloin voisi jo hiukan katsella, onko polttoaineen hinta meille kalliimpi vaiko halvempi kuin muissa EU-maissa. 

Eihän tuollakaan tavalla tarkkaa kuvaa saa. Vaikuttaahan elämään monet muutkin asiat. Sosiaaliset tulonsiirrot, koulutuksen hinta, päivähoidon kustannukset jne. 

Ne joskus näkemäni vertailut yhden työtunnin nettoansiolla saatavista ostosmääristä olivat, jolleivät nyt eksakteja, niin ainakin aika viihteellisiä ja helppoja ymmärtää.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot