Naisten äänioikeus - Suomi 1. maailmassa ( eli aina samaa virhettä toistetaan)

Kun olin 1995 valittuna eduskuntaan ja itsenäinen Suomi täytti 1997 - 80 v. - korostin puheessani ryhmäni puheenjohtajana sitä, että on aika "panna tässäkin asiassa asiat oikeaan järjestykseen".

Eli todellisuudessa maailmassa "Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa jossa TOTEUTUI täysitasa-arvo äänioikeudessa - sekä miehet että naiset saivät TÄYDEN äänioikeuden!

 

Uusi Seelanti ja Australia "pelleilevät asialla" - eli molemmissa maissa VOIDAKSEEN ÄÄNESTÄÄ oli  (on yhä?) voimassa "vaalikelposuus" - JOKA ESTI NAISTEN äänestämisen aina 1933 asti - sama systeemi Australiassa - ja myöhemminkin vain vain pieni eliitti sai äänestää - joten 1. nainen valittiin parlamenttiin vasta 1959.
 
Suomi oli ja on siis oikeasti - todellisuudessa - käytännössä se maa maailmassa joka antoi naisille TÄYDEN ÄÄNIOIKEUDEN!
Mutta tänään Aamulehdestä voi taas lukea STT:n uutisen kuinka "Suomi oli 3."!
P.S. Jopa Paavo Lipponen "sai minulta rohkeutta" (ilmeisesti) alkaa käyttää asian oikeaa laitaa puheissaan.

Katselukerrat: 1953

Pertti "V" Virtanen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 08:33

Ihmettelen etteivät "Uudet opettajamme" edes saa opetettua nuorille asiaa oikein - vaan toistetaan ikivanhaa virhettä. Eikä kyse ole "tulkinnasta" vaan käytännöstä - joka on ainoa todiste asian pätevyydestä ja demokratian toimivuudesta myös "demokraattisten diktaattorien" fraasien ja "haihattelujen" sanaheinää tulkittaessa.

A.I. kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 09:10

Onneksi silloin, oliko se nyt 1906, saivat äänioikeuden myös suomalaiset miehet, noin virallisesti.

Allekirjoittaneella se toteutuu myös kotona, hommat puolitetaan. Vaimo näyttää kaapin paikan ja allekirjoittanut raahaa kaapin siihen. Allekirjoittanut ajaa mennessä ja vaimo tullessa. Vaimo puhuu ja allekirjoittanut kuuntelee.

Pertti "V" Virtanen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 10:22

Just niin A. I.  - ja vielä se että ko. ministeri Browlee "heitti mahtavaa herjaa" vastustajalleen - liioitteli "Suomen tilaa" hyvin tietäen Suomen "hyvyyden". Suomi - virallinen Hesan tiukkapipo sakki - vastasi huumorintajuttomalla sarvikuonoudella - ikään kuin uusiseelantilaiset olisivat sivistymättömiä. Toki itse Erkki Tuomio-oja oli tuomitsemassa - eli ikään kuin muutkin suomalaiset samanlailla huumorintajuottomia kuin vasemmistommeja hesalaiset vihreät & RKP!

Lähdetään siitä että "muualle meidät on jo kauan tiedetty hyviksi" - ja kun siitä heitetään rankkaa "päivitettyä ironiaa" niin ollaan ylpeitä! Kiitos Brownleen!

Riitta Koskinen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 10:25

Veltto-ystäväiseni, olet ihan oikeassa siinä, että Suomi oli ensimmäinen maa, jossa naiset saivat sekä äänioikeuden että vaalikelpoisuuden yhtä aikaa ja ensimmäisenä maailmassa. Tiukasti katsoen äänioikeus tuli kuitenkin vasta kolmantena  Australian ja Uudenseelannin jälkeen, naiset siellä saivat äänestää, mutta eivät voineet asettua ehdolle. Vaalikelpoisuus on siis  eri asia kuin äänioikeus, niinkuin hyvin tiedät!

al1947 kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 10:25

Siitä toisesta ääripäästä, että "Euroopan maista Sveitsi antoi naisille äänioikeuden vasta vuonna 1971 ja Liechtenstein viimeisenä Euroopassa vuonna 1984. Joissain Sveitsin kantoneissa naisten äänioikeus oli evätty 1990-luvun alkuun asti." Lähde: Naisten äänioikeus

 

Sveitsi tuo meilläkin monen ihannemaa, jossa reserviläisetkin saavat pitää porstuan kaapissa rynnäriä.

Pertti "V" Virtanen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 17:18

Kiitos Riitta - niinhän se on - vaan on se myös sitä "kuka oli kelvollinen äänestämään" - eli ihan kuin joissain maissa vieläkin. Esimerkiksi "demokratian ihmemaassa" USAassa!

Eli kun menenmme äänestämään tarkastaa täti tai setä nimesi listoista - Aha Pertti! Tai riitta, joo mee koppiin! Mutta nyt niin kuuluisassa "Uss Meremaas" ( Uusi Seelanti eestiksi) naiset "eivät päässeet listoille" saadakseen äänestää. Kuten monet köyhät ja muut ongelmatapaukset taas esim. USA.

 

 

Pertti "V" Virtanen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 17:29

Eli ihan oikeasti Suomessa KAIKKI sai äänestää - eli ei ollut "erityistä vaalikelpoisuutta ( tietyt leidit tietystä suvusta saivat nimensä "kelpoisuus listoille" - vaan eivät kaikki!

Hyvin yksinkertaisesti - kun käytetetään sanaa "naiset" - OSA NÄISISTA SAI NIMELLISESTI ÄÄNIOIKEUDEN ennen Suomea Uus Merenmaal ja Australiassa - mutta 1. maailmassa "Kaikki naiset saivat äänestää" Suomessa. MOT

 

Pertti "V" Virtanen kommentoi_ 27. maaliskuu 2012 17:34

Mistä johtuu "naisten huono itsetunto tässä asiassa"!? Onko kyse siitä että joku "HIENOMPI INSTANSSI" voi todeta : "Kuulkas nyt suomalaiset naiset, olette väärässä!" Kuka tai mikä taho!? Joku opettaja jolle mon opetettu asia väärin ja joka on jatkanut väärin opetusta jne...

Ja huomatkaa, "väärinopetus" on johtunut VAIN SIITÄ, ettei ole tiedetty "ettei oikeasti uudessa Seelannissa ja austraaliassa naiset päässeet äänestämään". Vain nimellisesti osa sai oikeuden - hyväosaisten vaimot - jotka kelpuutettiin "kelpoisuuslistoille". Mitä "naisten äänioikeudensaamista se nyt on"? Kysyn vaan? :D

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot