Päivän absurdit: syrjintä ja invalidit

Vietin tänään mielestäni kovin hyödylliset kaksi tuntia Sastamalassa, Vammalan ammattikoulussa pidetyssä vaalipaneelissa. Opin paljon ennen kaikkea siitä, mitkä asiat kiinnostavat nuoria. Opin myös, että absurdius ei tunne rajoja.

Vintti sanoo prööt!

Olin eräässä puheenvuorossani puhunut tasavertaisuudesta, siitä miten myös maahanmuuttajat pitää käsitellä ihmisinä, sääntöjen pitää olla kaikille samat ja positiivinen syrjintäkin on syrjintää. Ilmeisen huonosta kuulosta kärsinyt kanssapanelisti (demari kait, en muista varmaksi) sitten aivan eri kysymyksen kohdalla haukkui minut verraten tilannetta invalidien auttamiseen. Kun kuulemma esteettömän kulun rakentaminenkin on positiivista syrjintää ja ilmeisesti vihaan invalideja sitten sydämeni pohjasta.

Koska en itse katsonut siistiksi poistua esitetyn kysymyksen aiheesta, tyydyin ihmettelemään silmät pyörenänä. Vastaus kuitenkin asiaan on olemassa eikä se yllättäne ketään. Sinänsä on hienoa, että tällaisia aivopieruja päästellään ilmoille, koska se antaa mahdollisuuden puida asioita uudesta näkökulmasta.

Vertailukohtia

Tärkein ero invalidien tarpeiden asiallisessa huomioinnissa verrattuna maahanmuuttajien ns. positiiviseen syrjinntään on tarve. Pyörätuolilla liikkuva tarvitsee rampin päästäkseen rakennukseen. Musliminainen ei tarvitse omaa uimahallivuoroa, mikään voima ei estä häntä uimasta muiden ihmisten kanssa samaan aikaan. Kielitaidoton maahanmuuttaja ei tarvitse jatkuvia tulkkipalveluita, mikäli hän opiskelee kielen kuten hänen velvollisuutensa on. Maahanmuuttaja ei myöskään tarvitse kiintiötä työpaikkaan, mikäli hänellä on kielitaito, motivaatio ja oikea osaaminen - tätä puoltavat lukuisat tilastotkin.

Minua vastaan käytetyssä argumentissa aiheeksi nousi juurikin pyörätuoleja varten tehty ramppi. Voin olla toki väärässä, mutta viime muistikuvani mukaan monia kiinteitä ramppeja pitkin ei ole kielletty kulkua keneltäkään. Hississäkin saa kulkea ilman viranomaislupaa. Kukaan ei tiettävästi myöskään ole vaatinut, että invalidit pitäisi eriyttää yhteiskunnasta tai että heitä pitäisi käsitellä eri lakien mukaan. Sen mitä asiaa tunnen, heillä on itse asiassa ihailtavan suuri halu osallistua kykyjensä mukaan työhön, opiskeluun, arkeen ja juhlaan siinä missä kuka tahansa muukin. Moni tuntemani työnantaja on myös kehunut tukityöllistettyjä kehitysvammaisia kaikkein parhaiten motivoituneiksi työntekijöiksi.

Jotta asiaan saataisiin likainen kapitalismi mukaan, invalideille tarpeellisten tukirakenteiden rakentaminen on myös hyvä idea kansantaloudellisesti. Mitä enemmän aktivoimme heidät mukaan yhteiskuntaan, mitä paremmin annamme heille eväät kantaa kortensa kekoon, sitä vähemmän he syrjäytyvät ja tarvitsevat kalliita tukipalveluita.

Paluu maahan

Nyt tapahtunut osoittaa hyvin sen, miten pihalla maahanmuuttokeskustelussa ollaan jos oikein halutaan. Täysin sokkona heitetyt järkivapaat syytökset lentelevät ilolla ja ajatuskin asiallisesta keskustelusta voidaan ampua alas niin halutessa. En tokikaan ole valittamassa siitä, että ihmiset käyttävät sananvapauttaan - antoihan se minullekin mahdollisuuden tällaiseen vastaukseen.

Samassa vielä iso kiitos Sastamalan kaupungille esimerkillisestä työstä nuorten asioiden nostamisesta esille vaaleissa. Tampereen sietäisi ottaa mallia. Terkkuja myös parhaista puheenvuoroista kanssapanelisteille Mervi Karinkanta (PS), Markku Huhtala (SKP) ja Jari Leino (M11). Heidän mielipiteet jäivät parhaiten mieleen. Moni muukin toki sanoi fiksuja.

Katselukerrat: 54

Tagit: eduskuntavaalit 2011, maahanmuutto, sastamala, vammaiset

Kyuu Eturautti kommentoi_ 10. maaliskuu 2011 17:32
Pieni typokorjaus tehty, asian selkeyttämisen vuoksi.
Matti J. Mäkelä kommentoi_ 10. maaliskuu 2011 18:14

Invalidi ei pyydä paljon, hänelle riittää se, että yhteiskunta pitää huolen siitä, että hän on samalla viivalla muiden ihmisten kanssa.

Tarkoitan sitä, että liikuntavammaiselta poistetaan liikuntaesteet, kuulovammaiselta kuuloesteet... sain olla mukana seuraamassa, miten Bolongnassa ammattikoulu asetti vammaiset etusijalle, kun työpaikkoja valittiin.

Isäni oli sotainvalidi, joka teki työnsä ja elätti perheensä aikana, jolloin sotaveteraaneja käsiteltiin kuin rikollisia. Hän ei paljoa pyytänyt, mutta senkin tapaturmavirasto kielsi, hoitava lääkäri mielistelisteli tapaturmavirastoa saadakseen "natsoja"...

Maahanmuuttajat ovat pääosin terveitä ja nuoria, heitä ei saa rinnastaa vammaisiin.

Kyuu Eturautti kommentoi_ 11. maaliskuu 2011 01:08
Juuri näin. Yhteiskunnan tehtävä on tarjota mahdollisuuksia, mutta se ei voi eikä sen pidä antaa kellekään etumatkaa tai sen puoleen takapakkiakaan.
Herbert Lechner kommentoi_ 11. maaliskuu 2011 09:54
Ei voi muuta sanoa kuin että Kyuu tietää mistä kirjoittaa.
Mervi Karinkanta kommentoi_ 11. maaliskuu 2011 10:11

Terve Kyuu, olipa mukava tavata luonnossa ja oli kiva ja mielenkiintoinen paneeli. Tuo kommentti positiivisesta syrjinnästä oli kyllä omituinen, mutta yhtä omituinen kanta oli edelleen demarien Sanna Marinilla koskien ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden viikonloppu-kotimatkojen maksua koskien. Demarien rahanjaossa jyrkkä ei matkojen maksulle, koska rahaa ei voi jakaa kaikkialle. Sinänsä totta, mutta tässä onkin kyse arvovalinnoista ja demarien linja on tämä.

Eduskuntaan tarvitaan nyt ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tavallisen kansalaisten pienistä murheista, sillä ne ovat niitä tulevien kansanedustajien työkaluja, joista rakentuu suuremmat kokonaisuudet.

Onnea sinulle Kyuu kampanjointiin! Mervi

Marja Leena Lempinen kommentoi_ 29. maaliskuu 2011 08:27

Matti J. Mäkelä mainitsi kuuloesteet. Usein sellainen haittaa ihan suomenkielisen puheen kohdalla. Puhujat eivät huomaa, että nopea, epäselvä tai hiljainen puhe ei mene perille, kun kuulija saattaa kuulla siitä vain puolet tai vähemmän.

Televisiossa on onneksi huomattu tämä ongelma ja alettu tekstittää suomenkielisiä ohjelmia. Samalla tekstitys varmaan palvelee maahanmuuttajiamme, jotka haluavat mahdollisimman tehokkaasti oppia suomea.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2015   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot