Vanhoista puolueista ensimmäisenä SDP on luopumassa leikatusta indeksistä joka vuodesta 1977 lähtien on nakertanut työeläkeläisten reaalista ostovoimaa, vuosittain automaattisesti reilun prosentin vuodessa. Tulkinnan uudesta suunnasta voi tehdä sanatarkasti Vanhat toverit 2010 julkaisusta, josta lainaus puolueen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen sanomana ”- Me sitoudumme siihen, ettei työeläkkeitä leikata ensi vaalikaudella: ”

Tämän julistuksen voi tulkita niin, että palataan v. 1962 sovittuun palkkoja seuraavaan korotusmalliin jolloin heikennysleikkuria ei ollut. Kokonaan työeläkeläisten hyvinvointi ei vielä tällä ratkaista, jäljelle jää korkeampi verotus ja kadonnut aikanaan maksettu kansaneläkkeen pohjaosa, jotka pitäisi myös hoitaa.

Lupaus työeläkkeiden leikkauksen vuosittaisesta lopettamisesta tarvitsee eduskunnassa myös muita puolueita tueksi, vuoden 2006 vastaavan muutosehdotuksen takana olikin monia oppositiopuolueita ja 43 kansanedustajaa, mutta silloin SDP ei innostunut muutokseen. Nyt sen sijaan tilanne olisi toinen ja sen perusteella voisi päätellä operaation ensivuonna onnistuvan. Tietysti lupaus leikatunindeksin romuttamisesta voi olla myös vaalitaktiikkaa, mutta sitähän me ei haluta uskoa.

Katselukerrat: 39

Esko Järvenpää kommentoi_ 26. lokakuu 2010 14:45
Kansaneläkkeisiinhän ei tullut korotusta lainkaan tänä vuonna. Ensivuoden alussa tulee 0,4 % korotus. Työeläkkeet nossevat vajaan prosentin ensivuonna. Kansanedustajien palkat kahdeksan prosenttia. Jussin luettelemien korotusten lisäksi terveydenhoitomaksut nousivat seitsemän prosenttia vuoden alussa ja kaikkien hyödykkeiden hinnat nousivat heinäkuun alussa kun alvia korotettiin. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan ruuan hinta nousee vuodenvaihteessa neljä prosenttia. Asumisen energia nousee rajusti, mutta ei hätää Katainen neuvoi alentamaan huonelämpötilaa.
Raimo Kotala kommentoi_ 26. lokakuu 2010 15:42
Tämä on vuosikymmeniä jatkunut linja, huolimatta siitä onko oikeisto vai vasemmisto hallituksessa niin suurta kansanosaa = eläkeläiset kuritetaan aina.
En jaksa uskoa nykyään jo valveutuneita eläkeläisiä tyhmiksi? Mutta suurta tyhmyttä on uskoa aina ennen vaaleja valtapuolueiden vaalilupauksiin. Sama toistuu neljän vuoden välein, luulisi että ihmiset seuraavat edes sen verran puolueiden lupauksia/toteutuksia, että huomaavat valtapuolueeiden naruttavan meitä eläkeläisiä yhä uudelleen.
Osoitammeko edelleen olevamme narusta perässä vedettäviä VAI riittääkö ymmärryksemme vaihtamaan ehdoksta?
Katso www.senioripuolue.fi näet vaalipiirit joissa eläkeläisten edunvalvonta puolueelle on ehdokkaita.
Jaakko Kojo kommentoi_ 26. lokakuu 2010 15:49
Senioripuolueen menestystä ei tule ilman jalkatyötä ja henkilökohtaisia kontakteja. Vanhoilla puolueilla olisi mahdollisuus toimia eläkeläisten hyväksi, mutta kun seniorit äänestävät vanhoja puolueita vanhasta muistista. Siinä muistissa eivät paina rötöstelyt eivätkä lahjusten ottamiset. Senioripuolueen olisi organisoitava toimiva verkko läpi maan ja rummutettava asiansa muutenkin kuin vain verkossa. Yli 65-vuotiaista harvempi käy verkossa ja vielä harvempi osaa hakea Senioripuolueen sivuja ja yleensäkään kiinnostuu uudesta liikkeestä. Prosentti pari vuodessa ei tunnu kuin köyhimmässä kansanosassa. Keskituloiset ja rikkaat eivät edes huomaa eläkkeidensä nakerrusta.
Verotus tullaan korjaamaan palkansaajan tasolle ensi vuonna. Kukaan ei ole vain huomannut, että maksamme TEL-maksua kahteen kertaan. Ensin työssäoloaikana ja toisen kerran eläkkeellä. Eriarvoinen verotus oli kolmas rangaistusmaksu.
Raimo Kotala kommentoi_ 26. lokakuu 2010 15:57
Jaakko on oikeassa!
Harvat vanhemmat ihmiset pystyvät näitä kirjoituksia seuraamaan. Mikä on se keino jolla ilman puluetukea oleva puolue pystyy tuomaan kaiken tiedon kaikkialle on jo toinen kysymys. Tähän asti on käytetty omia vähiä eläkerahojamme. saamatta mistään tukea. Tässä tulee pää vetävän käteen!!
Oletko saanut jostakin tiedon että verotus korjataan palkansaajan tasolle? Näin oli nykyhallituksen ohjelmassa, mutta siihen varatut rahat valtion budjetissa eivät riitä korjaamiseen, edes kaikkein pienimpiin eläkkeisiin. Erittäin Tärkeää olisi että verotus korjattaisiin! Mutta...............
Esko Järvenpää kommentoi_ 26. lokakuu 2010 16:40
Onhan meillä nyt oma lehti ja talkoohenkisiä jakajia. Jyväskylässä jakopiste on perjantaisin kaupungin senioripisteen vieressä. Edellisiin vaaleihin nähden pientä parannusta ja yhä useammat eläkeläiset käyttävät nettiä.
Jussi-Pekka Ahonen kommentoi_ 31. lokakuu 2010 18:12
Leikatusta indeksistä puhuminen alkaa aina vaalien alla. On helppoa sanoa, että tietty ehdokas haluaa poistaa sen, sillä täytyisi löytyä perusteluita millä se rahoitetaan! Moni jättää juuri tämän oleellisimman, eli rahoituksen kertomatta.

Mutta selvää on, että nykyhallituksen menolla eläkeläisten ostovoimaa ei kasvateta. 4 miljardia kun kilahti suurituloisille hallituskauden alussa. Pieni eläkkeiden korotus kurottiin umpeen muilla keinoin, eli esim. kuntapalvelujen maksujen korotuksella, kiinteistöveron korotuksella ja energianmaksujen korotuksella.
Raimo Kotala kommentoi_ 1. marraskuu 2010 16:26
Kuuleppa Jussi-Pekka!
Oletko kuullut sellaisista kuin eläkeväkuutusyhtiöt. Niillä on työnantajien ja meidän itse makamaamme "jälkipalkkaa" tällä hetkellä noin 130 miljaatdia euroa. Sieltä eläkkeet rahoitetaan. Perussummaan ei tarvise edes koskea koska nuo miljardit on laitettu poikimaan eli sijoitettu. Niiden tuotoillla pystyy hyvin kustantamaan taitetun indeksin poiston. Jos viitsit niin muistele kuinka tämä taitettu indeksi syntyi. Edellisen laman aikana se luotiin tilapäiseksi, siis huom. TILAPÄISEKSI. Tämän hallituksen ohjelmassa on eläkkeiden verotuksen laskeminen samaan kuin työntekijöillä. Maksamme nimittäin samasta eläkesummasta kuin jos palkansaaja saa saman summán, niin meitä verotetaan 5-7% enemmän!! MIKSI MEITÄ RANGAISTAAN?
Nyt todella nousevat kaikki kulutusverot. Hampaat naulaan ja nälkökuurille.... Me sotien jälkeinen sukupolvi rakensimme tämän maan hyvinvoinnin,mutta emme saa siitä nauttia!!! MIKSI
Uskokaa pois, otamme omamme vaikka kapinan voimalla!!!
Teho Paketti kommentoi_ 1. marraskuu 2010 17:20
Hyvä, kapina-liike kehiin.
Jos vaikka tulis jotain näkyvää ja tuntuvaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot