Takuueläkkeistä annetaan harhauttavaa tietoa, viimeksi Sunnuntain Aamulehdessä näkökulmasivulla Matti Mörttinen kirjoittaa, että ensivuonna vain eläkeläisten reaalitulot kasvavat. Todellisuudessa vain n. 120000 pieneläkeläistä saa tasokorotuksen, miljoonaista työeläkeläistä se ei koske. Kirjoituksesta henkii vastakkain asettelu ja ikäsyrjintä.

Todellisuudessa työeläkkeet nousevat vuosittain leikatun indeksin ja viipeellisyyden mukaan automaattisesti ostovoimaa alentavasti. Lisäksi eläkeläisiä edelleen hallitusohjelman lupauksesta huolimatta verotetaan ankarammin. Korkeampi vero ohjautuu verottajalle ja selitykset eläkemaksusta ovat puppua.

Mitään syytä ei ole kadehtia eläkeläisiä jos junalippuun saakin alennusta niin leikattu indeksi heikentää kymmenessä vuodessa ostovoimaa noin kymmenen prosenttia. Kirjoituksessa viitattiin viihteestä saataviin eläkeläisalennuksiin, sillä ei kuitenkaan ole merkitystä ikääntyneet eivät ole viihteen kärkikuluttajia.

Katselukerrat: 20

Raimo Kotala kommentoi_ 18. lokakuu 2010 23:00
Esko on taas kerran aivan oikeassa. Olen ollut kuusi vuotta eläkkeellä ja huomaan jo hyvinkin eläkkeeni ostokyvyn pudonneen.
Mitä tekee valtaapitävät? Valehtelevat eikä edes korvat heilu!
Tähän eläkeläsiten kurimukseen on saatava oikeutta eikä sitä saada vanhoja puolueita äänestämällä.
www.senioripuolue.fi
Esko Järvenpää kommentoi_ 19. lokakuu 2010 08:20
Kirjoitus oli erittäin ikäsyrjivä ja sen tarkoitus lienee työ- ja eläkeikäisten vastakkain asettelu. Mörttinen oli oiva toimittaja, mutta kun hän siirtyi EK: n, hänestä tehtiin eläkeläisten koulukiusaaja.
Raimo Kotala kommentoi_ 19. lokakuu 2010 17:44
Kaikki meitä syrjivät ikäänkuin olisimme puolustuskyvyttömiä.
Näytetään niille!! Äänestäjät vain te voitte auttaa meitä pääsemään vaikuttamaan kaikkien eläkeläisten tulavaisuuteen EDUSKUNNASSA.
Meillä on tällä hetkellä ehdokkaita Helsingissä, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Vaasan vaalipiirissä.
Hessu kommentoi_ 19. lokakuu 2010 19:52
:)

Niinhän se on,,,eriarvoinen on yhteiskuntamme,,miten on tähän tultu?

No,,annahan olla ku raatailen.

50-60 luvulla syntyi muutama perusajatus ( voi vuosikymmen heittää sinne tänne)
- progressiivinen verotus
- työeläkejärjestelmä

Tämän alkusysäyksen seurauksena syntyi sitten tupo-politiikka prosenttikorotuksineen,,,ja mitä tapahtui,,,,,,?,,,,sen ymmärtää jos ymmärtää mitä prosenttikorotus tekee pitkällä aikavälillä silloin kun lähtöpalkka ei ole sama,,,?

Eli soppa mikä soppa,,,ja miten se tehtäisiin tasa-arvoiseksi,,?

Pitäisikö kansaneläkettä nostaa ja työeläkettä alentaa,,,

Miksi eläkkeelläkin vielä rangaistaan sitä että on ollut pienpalkkainen työläinen,,,?

Jonkunhan ne on nekin työ tehtävä?

Toki ajatukseni voi olla virheellinen,,,tai sitten ei,,:)
Esko Järvenpää kommentoi_ 19. lokakuu 2010 19:53
Eläkkeen saajien historia on ollut haasteellinen vuodesta 1977 jolloin eläkkeiden ensimmäinen leikkausautomaatti lailla vahvistettiin ja sitten vielä toisen kerran v.1996. Kansaneläkkeen maksettu pohjaosa vietiin ja eläkkeitä ryhdyttiin verottamaan työntekoa ankarammin, tämä kaikki jatkuu edelleen. Alun perin v. 1963 kun työeläkelaki tuli voimaan työeläkkeitä korotettiin vuosittain palkkaindeksin mukaan.

Vaikeimmassa asemassa ovat 30 vuotta sitten eläkkeelle jääneet veteraanit joiden lähtöeläkkeen reaalinen ostovoima on pudonnut jopa 30 %. Aikanaan vähään tyytyneenä he eivät valita vaan sopeutuvat tilanteeseen. Suuret ikäluokat alkavat vähitellen tutustumaan myös leikatun indeksin ostovoiman heikennysvaikutuksiin ja he tuskin seuraavat sivusta tätä ansaitun eläkkeen pilkkomista.
Hessu kommentoi_ 19. lokakuu 2010 20:12
:)

Miksi eläkkeitä piti yleensä alkaa verottamaan?

Veroa maksetaan joka tapauksessa lisääntyvän alv-veron ja muiden verojen muodossa.

Jos asuu kaupungissa,,maksat vielä asumiskuluissa veroa monenlaista.

Jaa,,,olen enemmän sitä mieltä että tasaverojärjestelmä olisi tähänkin paras ratkaisu,,ainakin selkeämpi hallita,,,tuo indeksi-sidonnaisuus ja leikattu indeksi hämää asiaa kanssa lisää.

Ehka ainoa oikea indeksi olisi vain menoindeksi,,,ruoka,,,vaatteet,,,asuminen,,,ei tulo,,siis palkkaindeksi,,,

Taitaa kuitenkin olla että suuret ikäluokat,,,niissä on eniten kärsijöinä pienpalkka-ammateissa olleet ja sellaiset joilla ei ole omaisuutta,,,niitäkin on aika paljon,,,?
Raimo Kotala kommentoi_ 19. lokakuu 2010 22:00
Lisäksi on säädetty laki/asetus ikäkausi-indeksistä. Ts. ellet tee lisävuosia ns. normaalin eläkeikäsi päälle et saa täyttä eläkettä. Mitä nuorempi työntekijäö nyt sitä kauemman hän tekee töitä päästäkseen 60% eläkkeelle.
Siis koko ajan eläke-etuja vain huononnetaan.
Vanhat puolueet eivät halua näihin puuttua. Me Senioripuolueessa hoidamme tämänkin asian kuntoon kun äänestätte meitä mahdollisimman monta eduskuntaan,
Teho Paketti kommentoi_ 19. lokakuu 2010 22:09
Keitä varten on koottu suuret eläkeyhtiöiden varat ???
Onko ne olemassa vain yhtiöiden johtajien suuria palkkoja varten ???
Raimo Kotala kommentoi_ 19. lokakuu 2010 22:38
AINOATAKAAN ELÄKETTÄ EI SAA ALENTAA!
Siinä nyt ei ole mitään järkeä. Työeläkevarantoja on tällä hetkellä noin 130 miljaarjia euroa...Kun niitä vain jaettaisiin meille jotka olemme ne sinne työelämän aikana maksaneet. Ne ovat meidän jälkipalkkaamme! Tähän puutuumme ensimmäiseksi kun eduskuntaan meidät äänestätte!!
Esko Järvenpää kommentoi_ 20. lokakuu 2010 09:13
Työeläkelaitosten rahastoista 130 miljardia euroa ei ole jaettu eikä kannata vielä jakaa. Rahastot toimivat sijoitustyövälineenä. Mutta niiden keskimääräisistä vuosituotoista, n. 5 miljardia euroa, voisi puolet jakaa eläkkeiden ostovoiman päivitykseen vuoden 1962 lupauksen ja alkuperäisen lain mukaan. Puolet tuotoista jäisi vielä kasvattaamaan pääomia. Eläkkeellä oleva sukupolvi on ne rahastot työn tuloksen osana kasvattaneet ja kasvua vauhdittavat osaavat sijoittaja asiantuntijat eläkeyhtiöissä. Teho Paketille vahvistus, kyllä se eläke- eliitti hyvin voi ja niistä tuotoista heille palkka maksetaan. Eläkemaksut virtaa nykyisin työstä meille eläkkeen maksuun melko tasan. Raimolle muistutan, että leikatun indeksin automaatti alentaa keskimäärin reilun prosentin vuodessa automaattisesti. Leikatun indeksin määrittelyssä jätetään viidesosa hintojen nousua huomioimatta ja palkkojen korotuksen seurannasta huomioidaan vain viidesosa. Kaiken lisäksi eläkekorotukset ovat aina vuoden myöhässä. Kaikki tämä on lainmukaista siihen asti kunnes se muutetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot