Isä jää jalkoihin huoltajuusasioissa

Olen seurannut ystäväni avioeroa ja yrittänyt parhaani mukaan olla vertaistukena avioeroprosessissa. Olen tuntenut eroparin 12 vuotta, miehen yli 20 vuotta, ollut heidän elämänsä eri vaiheissa mukana säännöllisesti. 

Voin sanoa, että minua etoo.

Ystävääni on kohdellut kaltoin ex-puoliso, Suomen oikeuslaitos ja siinä sivussa kunta ja moni muu.

Tunnen ystäväni yhtä hyvin kuin omat taskuni. Paikkakunta jolla asumme, on kohtuullisen pieni. Ystäväni talouteen kuului vaimo ja kaksi lasta (nyt 10 vuotias tyttö ja 8 vuotias poika).

Prosessi alkoi siitä, kun ystäväni vaimo löysi itselleen rakkauden Suomi24 palstalta. Sitä seurasi nopeassa tahdissa avioeroprosessi ja mitä likaisimmalla tavalla; ystäväni vaimo lähti lasten kanssa turvakotiin, väittäen kokeneensa perheväkivaltaa.

Seurauksena oli, että ystäväni, joka vuosia on harrastanut metsästystä, menetti kaikki aselupansa. Perheväkivaltatekoja on tapahtunut vaimon kertoman mukaan 6. Näistä kuitenkin 4 päivämäärää on sellaisia, jotka varmuudella ystäväni on ollut muualla ja ainakin 1 sellainen, jolloin paikallinen lukkoseppä on viihdyttänyt ystäväni vaimoa.

En niinkään sure aikuisia, aikuiste selviävät kyllä. Ystäväni kohtalo kuitenkin kauhistuttaa. Hän on nyt 45-vuotias, ei koskaan ole ollut millään tavalla väkivaltainen, mutta nyt pienellä paikkakunnalla vaimon ja sossun toimesta leimattu väkivaltaiseksi. Sitä myötä huhu kiersi kylää ja ystäväni menetti työpaikan, jossa oli ollut 16 vuotta.

Ei tässä vielä kaikki; ystäväni ex-.vaimo on työssä, saa palkka noin 1900 euroa netto per kk., ystäväni työpaikan menetyksen myötä saa päivärahaa noin 1200 euroa kk. Ex-vaimo asuu vuokralla, maksaa 880 euroa per kk, saa molemmista lapsista lapsilisän lisäksi yh-korotuksen, elatusmaksua yli 300 euroa, sekä isä vastaa kaikista kuljetuksista.

Isän päiväraha on 1200 euroa/kk. Tästä vuokraa yli 600. Asumistuki 102 euroa kk.Asumistuen pienuuteen vaikuttaa se, että isän asunto on suurempi kuin yksi ihminen tarvitsee. Eli vaikka lapset ovat puolet ajasta isällään, kukaan ei tunnusta lasten tarvetta omaan tilaan. Pienehkö kaksio on täynnä, kun siellä on isä ja kaksi lasta.

Elatusmaksun ja vuokran jälkeen käteen jää noin 400 euroa. Näistä hengissä pysymisen vuoksi välttämättömiin lääkkeisiin menee noin 100 euroa/kk. Lisäksi ystäväni joutuu huolehtimaan lasten haun ja palautuksen äidin luo (noin 320 km/kk) ja lisäksi koulumatkakuljetuksia noin 720 km/kk, käräjäoikeuden määräämänä. Kunta kun ei kustanna isä luota koulukyytejä kahdelle lapselle, koska äiti on lähivanhempi.

Äiti aivopesee koko ajan lapsia. "Kertokaa isille, että äiti osti sitä ja tätä, äiti,maksoi tai kun lapset pyytävät jotain mielestään tarpeellista, äiti sanoo lapsilleen, että pyytäkää isäänne ostamaan."

Äidin toiminta sai aikaan työpaikan menetyksen, valtavan rumban ja kaikki isän rahat menee lapsiin. Ystävät tukevat minkä voivat, mutta isä ei tahdo ottaa apua vastaan, eikä elää almujen varassa. Äiti nyhtää jokaisen euron, joka on mahdollista. 

Isällä on paha mieli, kun äiti laittaa lapsen kertomaan, mitä kaikkea äiti on lapsille hankkinut.

Onneksi isä kuitenkin taisteliu tapaamisten puolesta, vaikka se maksoi asianajokuluina yli 6000 euroa. Asianajaja on yksi ihminen, joka on pitänyt ystävääni kasassa, myös asiakassuhteen päättymisen jälkeen.

Äiti on joka suhteessa hankala. Esim. yhteishuoltajuuden määrännyt käräjoikeus taipui lasten pallotteluun äidin ja isän välillä, eikä äidin vastustaessa suostunut viikko-viikko järjestelyyn, vaikka lapset käytännössä ovat molemmilla vanhemmilla yhtä paljon.

Ystäväni ex käyttää hyväksi ystäväni rakkautta lapsiinsa. Kun ex-vaimolla on menoa, kysyy hän ystävältäni, josko hän hoitaisi lapsia tai vaihtaisi päiviä tms. samalla syyllistäen. Ja ystäväni on iloinen saadessaan olla lasten kanssa ja hän suostuu mihin vain.

Ystäväni tahtoo olla hyvä isä ja sitä onkin. Vaikka hän ei pysty tarjoamaan lapsilleen kaikkea mitä tahtoisi isänä tarjota, tarjoaa hän rakkautta, välittämistä, yhdessäoloa, turvaa, lämpöä ja opettaa lapsilleen, kuinka tärkeää on olla hyvä toisille ihmisille. Tämän kaiken hän tekee oman terveytensä kustannuksella. Tilanteesta kärsii ystäväni ja lapset. Ex-vaimo lypsää hyvällä näytelmällään kaiken minkä irti saa.

Olen niin surullinen ystäväni puolesta.

Katselukerrat: 151

Neuvos kommentoi_ 15. heinäkuu 2017 08:14

Tuttua ja vaikea vääräksi väittää sana vastaan sanaa jossa ns äiti voittaa - lasten osuus kaikkein huonoin mahdollinen. Oikeusvaltiomme on joskus sokea.

Orwell kommentoi_ 15. heinäkuu 2017 10:36

Valitettavasti Suomessa on tämä femakkoasenne koko järjestelmässä ja naisten asianajajat vieläpä kehoittavat keksimään tarinoita väkivaltaisuudesta, jotta saavat kaiken irti miehestä.

Pahoittelen ystäväsi puolesta, koska oikeutta hän tuskin tulee saamaan.

Timo Lennart kommentoi_ 17. heinäkuu 2017 13:25

Erään ystäväni ex- vaimo ryyppäsi ja rellesti ja telkitsi lapset vaatehuoneeseen, sillä välin kun ystäväni oli työmatkalla Belgiassa. Silti sosiaalitantat uskoivat vain tuota ex-vaimoa kaikessa.

Orwell kommentoi_ 17. heinäkuu 2017 14:32

Edelleen nainen on "äiti" ja oikeassa sossuämmien silmissä kaikessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot