1. Hiiliatomien määrä tällä planeetalla on vakio. Niiden määrä ei lisäänny eikä vähene, mutta niiden olomuoto ja sijainti vaihtelee.
  2. Hiilen kiertokulku tarkoittaa hiilen biogeokemiallista kiertoa ilmakehän, vesistöjen ja maaperän välillä. Myös kasvit ja eläimet ovat mukana hiilen kiertokulussa.
    1. a.     Fossiilinen eli pitkän kierron hiili
    2. b.     Lyhyen kierron hiili

3.     Kasvihuonekaasu on kaasu joka ilmakehässä ollessaan päästää lähes kaiken auringonsäteilyn lävitseen, mutta absorboi suuren osan Maan pinnalta lähtevästä lämpösäteilystä aiheuttaen kasvihuoneilmiön.

4.     Merkittävimmät kasvihuonekaasut ovat vesihöyryhiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) sekä troposfäärin otsoni ja typpioksiduuli (N2O).

5.     Kasvihuonekaasujen viipymisaika ilmakehässä vaihtelee muutamasta päivästä (vesihöyry) satoihin vuosiin (hiilidioksidi).

6.     Hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä ovat lisääntyneet merkittävästi esiteollisiin tasoihin nähden vuoden 1750 jälkeen. Nämä lukemat ovat merkittävästi korkeampia kuin kertaakaan aiemmin 650 000 vuoteen. Noin kolme neljäsosaa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viimeisten 20 vuoden aikana johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

7.     Fossiilisia polttoaineita (kivihiili, öljy, maakaasu, turve, uraani) on käytetty jossain määrin jo tuhansia vuosia. Niiden laajamittainen hyödyntäminen alkoi kuitenkin vasta teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvun alussa.

===>  Ihmiskunta on vauhdittanut viimeisen 200 vuoden aikana rajusti ilmastonmuutosta.

8. 

9.     Lisäksi,

Fossiilisten polttoaineiden louhiminen tai pumppaus tuottaa päästöjä ja jätteitä sekä muuttaa maisemaa. Louhiminen, pumppaus, kuljetukset ja raaka-aineen valmistaminen käyttökelpoiseen muotoon edellyttää paljon laitteita, ja niihin kuluu luonnonvaroja ja energiaa. Energiantuotannossa syntyvää jätettä, tuhkaa, kuonaa jne., voidaan vain osin hyödyntää. Suureksi osaksi jäte on ongelmajätettä. Energiakuljetukset aiheuttavatpäästöjä. Lisäksi öljy-, maakaasu-, ydinpolttoaine- ja ydinjätekuljetukset maalla ja merellä ovat riskikuljetuksia.

http://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/aihekokonaisuudet/kestava...

Huom! Lukijoilla oli toisessa blogissa mahdollisuus osoittaa asiavirheet edellisissä kohdissa 1 - 8 esitettyyn. Muutamia muotoseikkoja lukuunottamatta asiavirheitä ei löydetty. 

CONCLUSION

Arktinen jääpeite hupenee, Soinikin ymmärtää yhteyden ihmisen vauhdittamaan ilmastonmuutokseen – USA:n seuraavaksi poistuva presidentti, kuten myös muutama näilläkin blogipalstoilla viihtyvä hengenheimolaisensa ovat ulkona kuin lumiukko.

"He ("lumiukot") eivät ymmärrä asioita ..."

"Väittävät asioita, jotka eivät ole totta."

"Viis veisaavat tosiasioista."

"Esittävät mieipiteitä ilman todisteita."

"Eivät usko faktoja."

Ajatuksia herättää, että  on vain ajan kysymys, milloin Jäämeren jääpeite sulaa kokonaan ja Siperian ikiroudasta sulavat suot päästävät suuria määriä metaania ilmakehään.

Katselukerrat: 695

Lasse Kallo kommentoi_ 18. toukokuu 2017 10:00

al1947:"Lasse, pystytkö löytämään virheen avauksessa esitetystä rautalankamallista?"

Liittyykö kyseinen rautalankamalli Al Coren kirjaan "Inconveniant Truth" ja elokuvaan, joiden "tieteelliset" ajatukset ovatkin teosofien mukaan peräisin mystikko William Judgelta yli sadan vuoden takaa?

Pentti Tuominen kommentoi_ 18. toukokuu 2017 10:31

"Artktinen jääpeite hupenee"

Ei montaa päivää aikaa, kun jostakin luin, että napojen jääpeite on sulanut ennustettua vähemmän. Ei ole siis ennustajan osa kummoinenkaan, kohta kenties sanotaan koko ilmastohapatuken olleen turhaa höpinää. Rautalankakin katkeaa, kun sitä tarpeeksi taivuttelee.

al1947 kommentoi_ 18. toukokuu 2017 10:46

Lasse hyvä, avauksen aihe on rautalankamalli, ei Al Coren kirja-arvostelu. Voit tehdä siitä aiheesta vapaasti oman avauksesi.

Orwell kommentoi_ 18. toukokuu 2017 11:43

"Liittyykö kyseinen rautalankamalli Al Coren kirjaan "Inconveniant Truth" ja elokuvaan"?

Etkö ymmärtänyt kysymystä -47?

Lasse Kallo kommentoi_ 18. toukokuu 2017 11:45

al1947"Lasse hyvä, avauksen aihe on rautalankimalli, ei Al Goren kirja-arvostelu. Voit tehdä siitä aiheesta vapaasti oman avauksesi."

Sanot al1947 avauksesi lopussa:"Ajatuksia herättää, että on vain ajan kysymys, milloin Jäämeren jääpeite sulaa kokonaan ja Siperian ikiroudasta sulavat suot päästävät suuria määriä metaania ilmakehään". Joten totta kai tämä rautalankamallisi liittyy (siis minun mielestäni) Al Goren kirjaan/elokuvaan "Epämiellyttävä totuus" eli ihmisten pelotteluun vihreän agendan nimissä. Mutta koska tämä on sinun blogisi, kunnioitan näkemystäsi ja vaikenen tässä ketjussa Goren "Epämiellyttävästä totuudesta".

al1947 kommentoi_ 18. toukokuu 2017 17:06

Jos päätä pensaaseen laittamalla ja sinnikkäällä suunsoitolla ihmiskunnan vauhdittama ilmastonmuutos olisi pyyhitty pois, ainakin Koillis-Tampere olisi turvassa.

Valitettavasti se ei toimi

Orwell kommentoi_ 18. toukokuu 2017 17:22

Et kuitenkaan osannut vastata kysymykseen -47?

al1947 kommentoi_ 18. toukokuu 2017 19:57

"Arktisella alueella ilmaston lämpeneminen on noin kaksinkertaista verrattuna maapallon keskimääräiseen tilanteeseen. Lämpeneminen näkyy selvimmin arktisen merijään laajuudessa: 25 vuodessa jääpeitteen kesäaikainen minimi on kutistunut kymmenkertaisesti Suomen pinta-alan verran. Tänä vuonna Pohjoisen jäämeren talven jääpeite jäi pienemmäksi kuin koskaan mittaushistorian aikana, ja sulaminen kevään aikana on sekin ollut nopeaa."

https://www.savethearctic.org/fi/arktis/blog/arktiksen-sulaminen-va...

Jään ja ikiroudan sulaminen vapauttaa ilmaan hiiltä. Mitä enemmän hiiltä vapautuu ilmaan, sitä enemmän hiilitase järkkyy ja kasvihuoneilmiö voimistuu.

Kari Rönkä kommentoi_ 18. toukokuu 2017 20:49

Taitaa olla pikkaisen vanha tuo viitattu juttu arktisen alueen lämpenemisestä. Oulun lääniä ei ole meinaan ollut olemassakaan kohta vuosikymmeneen.

al1947 kommentoi_ 19. toukokuu 2017 22:53

Sattuvasti sanottu

AL 19.5.2017

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot