1. Hiiliatomien määrä tällä planeetalla on vakio. Niiden määrä ei lisäänny eikä vähene, mutta niiden olomuoto ja sijainti vaihtelee.
  2. Hiilen kiertokulku tarkoittaa hiilen biogeokemiallista kiertoa ilmakehän, vesistöjen ja maaperän välillä. Myös kasvit ja eläimet ovat mukana hiilen kiertokulussa.
    1. a.     Fossiilinen eli pitkän kierron hiili
    2. b.     Lyhyen kierron hiili

3.     Kasvihuonekaasu on kaasu joka ilmakehässä ollessaan päästää lähes kaiken auringonsäteilyn lävitseen, mutta absorboi suuren osan Maan pinnalta lähtevästä lämpösäteilystä aiheuttaen kasvihuoneilmiön.

4.     Merkittävimmät kasvihuonekaasut ovat vesihöyryhiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) sekä troposfäärin otsoni ja typpioksiduuli (N2O).

5.     Kasvihuonekaasujen viipymisaika ilmakehässä vaihtelee muutamasta päivästä (vesihöyry) satoihin vuosiin (hiilidioksidi).

6.     Hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä ovat lisääntyneet merkittävästi esiteollisiin tasoihin nähden vuoden 1750 jälkeen. Nämä lukemat ovat merkittävästi korkeampia kuin kertaakaan aiemmin 650 000 vuoteen. Noin kolme neljäsosaa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viimeisten 20 vuoden aikana johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

7.     Fossiilisia polttoaineita (kivihiili, öljy, maakaasu, turve, uraani) on käytetty jossain määrin jo tuhansia vuosia. Niiden laajamittainen hyödyntäminen alkoi kuitenkin vasta teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvun alussa.

===>  Ihmiskunta on vauhdittanut viimeisen 200 vuoden aikana rajusti ilmastonmuutosta.

8. 

9.     Lisäksi,

Fossiilisten polttoaineiden louhiminen tai pumppaus tuottaa päästöjä ja jätteitä sekä muuttaa maisemaa. Louhiminen, pumppaus, kuljetukset ja raaka-aineen valmistaminen käyttökelpoiseen muotoon edellyttää paljon laitteita, ja niihin kuluu luonnonvaroja ja energiaa. Energiantuotannossa syntyvää jätettä, tuhkaa, kuonaa jne., voidaan vain osin hyödyntää. Suureksi osaksi jäte on ongelmajätettä. Energiakuljetukset aiheuttavatpäästöjä. Lisäksi öljy-, maakaasu-, ydinpolttoaine- ja ydinjätekuljetukset maalla ja merellä ovat riskikuljetuksia.

http://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/aihekokonaisuudet/kestava...

Huom! Lukijoilla oli toisessa blogissa mahdollisuus osoittaa asiavirheet edellisissä kohdissa 1 - 8 esitettyyn. Muutamia muotoseikkoja lukuunottamatta asiavirheitä ei löydetty. 

CONCLUSION

Arktinen jääpeite hupenee, Soinikin ymmärtää yhteyden ihmisen vauhdittamaan ilmastonmuutokseen – USA:n seuraavaksi poistuva presidentti, kuten myös muutama näilläkin blogipalstoilla viihtyvä hengenheimolaisensa ovat ulkona kuin lumiukko.

"He ("lumiukot") eivät ymmärrä asioita ..."

"Väittävät asioita, jotka eivät ole totta."

"Viis veisaavat tosiasioista."

"Esittävät mieipiteitä ilman todisteita."

"Eivät usko faktoja."

Ajatuksia herättää, että  on vain ajan kysymys, milloin Jäämeren jääpeite sulaa kokonaan ja Siperian ikiroudasta sulavat suot päästävät suuria määriä metaania ilmakehään.

Katselukerrat: 695

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 11:01

Lasse, pystytkö löytämään virheen avauksessa esitetystä rautalankamallista?

Eikö pidä paikkaansa seuraava?

Hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä ovat lisääntyneet merkittävästi esiteollisiin tasoihin nähden vuoden 1750 jälkeen. Nämä lukemat ovat merkittävästi korkeampia kuin kertaakaan aiemmin 650 000 vuoteen. Noin kolme neljäsosaa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viimeisten 20 vuoden aikana johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Fossiilisia polttoaineita (kivihiili, öljy, maakaasu, turve, uraani) on käytetty jossain määrin jo tuhansia vuosia. Niiden laajamittainen hyödyntäminen alkoi kuitenkin vasta teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvun alussa.

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 11:35

"sädekehänkiillottajat keskittyvät syyllistämään länsimaita."

"Ei mikään todista että ilmasto muuttuisi ihmisten ansiosta"

Länsimaat ovat käynnistäneet mielettömän fossiilisten polttoaineiden käytön. Vai eikö pidä paikkaansa, että 1700-luvun loppupuolella Britanniassa alkanut teollinen vallankumous käynnisti fossiilisten polttoaineiden laajamittaisen käytön ja maapinnan alla olleen hiilen johdattamisen hiilidioksidina ilmaakehään.

Länsimailla (myös Trumpin USA:lla) on vastuu ja velvollisuus osallistua myös siihen, että Pariisin ilmastosopimus pannaan täysillä käytäntöön kautta koko maapallon.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 11:48

On täällä kovakalloista porukkaa, mikähän ilmastoaate heidän takanaa on ? Taitaa pikemminkin olla ei-puolueen aate.

Pentti Tuominen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 12:04
Heikki

Älä sotke minua "kovakalloisiin". Minä puhuin vain lehmistä ja siitä huvittavasta tutkimustuloksesta. Minä tykkään maidosta ja juon sitä joka päivä.
Orwell kommentoi_ 17. toukokuu 2017 12:16

Karjalaiselle kovakalloisia ovat kaikki ne, jotka eivät sokeasti usko ilmastohihhulien valheisiin ja hänen "tornillisen korkeutensa" väitteisiin.

Siinä ei tosiasioilla ole mitään sijaa.

al1947 kommentoi_ 17. toukokuu 2017 12:51

Orwellin on turha hölistä mistään valheista, kun ei ole pystynyt osoittamaan avauksesta ensimmäistäkään virhettä.

Orwell kommentoi_ 17. toukokuu 2017 13:12

Puhun Karjalaisen puuhista, en tuosta sepustuksestasi juuri nyt.

" Ihmiskunta on vauhdittanut viimeisen 200 vuoden aikana rajusti ilmastonmuutosta."

Sinänsä tämäkin "rajusti" on alarmistiväite, mitä ei tieteellisesti ole todistettu, vaikka koko alarmistilauma tätä jauhaa.

Kari Rönkä kommentoi_ 17. toukokuu 2017 14:17

"Vai eikö pidä paikkaansa, että 1700-luvun loppupuolella Britanniassa alkanut teollinen vallankumous käynnisti fossiilisten polttoaineiden laajamittaisen käytön"

Joo, joo, joopa vain. Dieselöljyn käytön aiheuttamasta saastumisesta meidän on siis syyttäminen Tanskaa, koska siellä rakennettiin ensimmäinen dieseliä käyttänyt laiva.

Historiallisiin asioihin vertaaminen on älytöntä. Me elämme tässä ja nyt. Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa, menneisyyteen emme.

Ei pitäisi olla vaikea hahmottaa, missä nykypäivän pahimmat ongelmat ovat, kun katsoo seuraavia kaavioita (lähde: Maailmanpankki):

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 14:17

Pentti

Älä koskaan epäile minua, että tarkoittasin sinua.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. toukokuu 2017 14:56

Jos nyt otetaan lusikka ja aivan tavallinen järki käteen ja katsotaan ihmisen hengittämää ilmaa tänään Pekingissä, Sanghaissa, MexicoCityssä, Buenos Airissa, Delhissä, Pariisissa, Lontoossa ja( jopa Helsingissä ja Tampereella) tiettyinä aikoina jne. jne. Se on voimakkaasti saastunutta ja peittää auringon säteiden etenemisen maahan ja normaalien ilmamassojen tulon ihmisten keuhkoihin.

Englannin ja Saksan Ruhrin teollisuusalueet ottivat oppia historiastaan ja, siellä kelpaa nyt olla.

"... eihän näilläkään ihmisen aiheuttamalla toiminnalla ole mitään tekemistä kokonaisilmastoon maapallollamme

... ei merien lämpenemiseen, saastumiseen  (muovit), vedenpinnan nousemiseen ja merieläimien sukupuuttoon kuolemisineen

.. ei mihinkään muuhunkaan eläin-kasvimaailman häviämiseen puskurina katastrofeille

-  ei kaupunkien ja maanpinnan asfaltoinnilla vesimassojen vyörymiseen asutuskeskuksiin

- ei maanpiaan louhimisen ja maamassojen siirtämisellä maanosista jopa toisiin, jotka kaikki edesauttavat maankuoren saumakohtiin epävakautta ja lisääntyviä ja hallitsemattomia tulivuorien purkauksia

Siis ihminen ei aiheuta mitään näiden kovakalloisten mukaan pienilmastolle paikallisesti ja kokonaisilmastolle laajemminkin tekemisineen." HALLOOO!

Aurinko elää elämäänsä, me siinä paisteessa ja varjossa.

... mutta jos sattuu vielä tapahtumaan tekemisiemme johdosta maapallomme kallistuskulman pysyvä muutos, se on suurempi katastofi kuin ydinsota.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/0d1eb41...

Tämä ilmastonmuutoskysymys on erittäin laaja kokonaisuus.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot