Vaimo tässä toi (halvalla kun sai) sikanautasäilykettä, neljä 400g purkkia. Vähän sitten ihmettelin ostosta mutta sanoi, kun olivat niin halpoja, siinä olisi lihasäilykettä esim keittoihin ja laatikkoruokiin. Edelleenkin minulta lipsahti ihmettelevä silmäys. Yleensä olemme ruoka-ainesostoksista hyvinkin samaa mieltä, mutta... No, iltapäivällä sitten kysäisi minulta, mikä siinä nyt sitten on vikana; edullista lihaa. Minä sitten, niin siis lihaa?

Luitkos ennen ostosta tuoteselosteen? Ei ollut lukenut. Minä sitten selvittelin tuon tuoteselosteen ja mitä se tarkoittaa. Nyt vaimo alkoi ymmärtämään ja sanoihe sitten; jospa Moka söisi.

Ainesosat; Vesi, sianliha, kamara, naudanliha, silava, muunnettu maissitärkkelys, naudan sydän, soijaproteiini, suola, stabilointiaine (E-450), mausteuutteet, aromivahvenne, (E-621), hapettumisenestoaine (E-315), rapsiöljy, aromit, säilöntäaine (natriumnitraatti), suolapitoisuus 1,5%.

Lihapitoisuus 50%, lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 60%, sianlihaa 70%, naudanlihaa 30%. Herättääkö ruokahalua? Nimike muuten on sian- ja naudanlihasäilyke. Siis lihasäilyke.

Eipä tuosta meillä mitään sen ihmeempää kalabaliikkia syntynyt ja vaimokin myöntyi siihen, että kun hän ei oikein ole noihin lihasäilykkeiden tuoteselosteihin tutustunut ja myönsi, ettei oikeastaan ymmärtänyt mitä ne termit tarkoittivat todellisuudessa.

Linkki; http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000616264.html

Linkissä mainitaan myöskin juuri tuo samainen sika-/nautasäilyke v 2016.

Yleisesti ottaen tuo lihapitoisuus (ei lihaan verrattavat ainesosat), se on säilykkeen laadun tärkein komponentti. Suomessa on myöskin laadukkaita lihasäilykkeitä. Mm Rantalan liha ja Kylmänen; lihapitoisuus yli 80%. Paras lihasäilyke, jota olen ostanutkin, oli tuo Corneed Beef (ei suomalainen); purkkiin pakattua täyslihaa.

Katselukerrat: 122

Timo Lennart kommentoi_ 15. toukokuu 2017 15:06

Menee hätäravintona, muttei muuten.

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 15. toukokuu 2017 15:37

Siinä, Timo olet aivan oikeassa. Tätä sika-/nautaa tuli aivan tarpeeksi syötyä, 25v armeija-aikanani. Kuitenkin, siiloin tuo lihapitoisuus oli aivan muuta kuin nyt. Tuota Lundenin (Jalostaja) sikanautaa tarjoilin aikanani rekikoirilleni; ei oikein kelvannut.

Neuvos kommentoi_ 15. toukokuu 2017 17:32

Ei se koirille kelpaa, mutta halpaa on ja tuoteselostetta lukemattomat laiskimukset syövät.

Kari Rönkä kommentoi_ 15. toukokuu 2017 22:36

Sellainen muistikuva on, että maistui ihan hyvin joskus nuorena reissuilla, missä ei ollut mahdollista kylmäsäilytykseen. Tässä hiljan, taisi olla puolisentoista vuotta sitten, maistoin pitkän, pitkän tauon jälkeen, mutta tuomio oli ankara ja pikainen: Ei jatkoon!

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 16. toukokuu 2017 04:37

Se oli Kari Rönkä ennen koneellista lihanerottelua. Samanlainen muistikuva minullakin; tosin muisteloilla on taipumus kultaantua. Kuitenkin vuosikymmenet sitten siellä purkissa erotti lihanpalasiakin; nyt kaikki on samanlaista, ikään kuin jauhelihaa.

Pentti Tuominen kommentoi_ 16. toukokuu 2017 06:37
Jos kaikkien ruokatarvikkeiden ainesosat ja vielä lisää siihen kotimaisuuden lukee, niin melkein saa pistää hampaat narikkaan.

Jos en ihan väärin muista, niin tuo kuului peltipurkkeihin pakattuna varusmiesaikana sissimuonan joukkoon. Samaan jossa oli maitojauhe kuralävestä otettuun veteen sekoitettuna maidon siniseen korvikkeeseen.
Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 16. toukokuu 2017 07:02

Kyllähän se on tst-muoniin lukeutunut jo kymmenet vuodet armeijan piirissä. Minun palvelusaikanani sen valmisti Jalostaja ja purkki oli ns blankko. Sittemmin Lunden alkoi valmistaa ko säilykettä Jalostajallekkin ja laatu jo silloin heikkeni.

Noista lisäaineista; aikanaan kun purkittelin hirvenlihaa, samoin kuin kalaa, ei sinne mitään lisäaineita laitettu, ainoastaan hieman suolaa ja mausteita. Säilykeliha purkissa pysyy ravintokelpoisena niin kauan kuin purkki pysyy kuosissaan. Yleensä se kuitenkin viimeistään kolmen, neljän vuoden sisään käytetään. Miksi siis näin paljon erilaisia säilöntä- yms lisäaineita? 

Kalervo ilmari Pohjola kommentoi_ 16. toukokuu 2017 07:27

Tässä olisi tyypillinen lihasäilyke, jos sika/nauta tehtäisiin tämän tyyppisellä reseptillä, mielelläni söisi

Hirvisäilyke

10 kg hirvenlihaa (possua n. 20% mikäli haluat hieman rasvaa mukaan)
150-160 g suolaa
250 g venhäjauhoja tai perunajauhoja
13 g valkopippuria tai 25 g mustapippuria
sipulimurskaa tuoretta tai 65 g sipulirouhetta
mikäli pitää valkosipulista niin 3-3,5 g lihakiloa kohti.

Poista lihasta kalvot huolellisesti. Leikkaa karjalanpaistityyliin paloiksi tai jauha lihamyllyllä mahdollisimman karkealla seulalla.
Sekoita mausteet lihamassaan huolellisesti.

Purkituksen jälkeen kypsennys painekeittimellä n. 2,5 tuntia. Keittoaika lasketaan siitä, kun keitin on saavuttanut max. lämpötilan. Keittämisen jälkeen älä vapauta varoventtiilin painetta vaan anna lämmön laskea itsekseen. Voit nostaa kattilan esim. kylmään vesisaaviin puoleksi tunniksi. Sitten vapauta mahdollinen jäljelläoleva paine keittimestä nostamalla varoventtiiliä ylöspäin.
Näin menetellen purkkien lämpö ehtii tasaantua eikä paine-ero rasita purkin rakenteita.(lainauus Erä-Tapio)

n.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot