PAH-yhdisteet; grillaaminen, savustaminen.

PAH-yhdisteet ovat syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Eniten saamme niitä vääränlaisella savustamisella ja grillaamisella. Mustaksi grillaantunut grillimakkara on varma valinta saadaksesi mahdollisimman suuren määrän PAH-yhdisteitä.

Savustamisessa savulähteen päälle tippuva rasva kehittyy PAH-yhdisteiksi ja kiinnittyy savustettavaan pintaan.

Olen ratkonut ko ongelmaa omakohtaisesti seuraavasti;

Savunkehitin vasemmalla, putki savustimeen, savustimessa lämmitys omalla vastuksella, potentiometrisäädöllä. Savustan n 100-110 asteen lämpötilassa; erillisellä mittarilla seuraan lihan sisälämpötilaa.

Kuva on huono, johtuen vastavalosta mutta sillä seuraan kuitenkin lihan/kalan sisälämpötilaa.

Savugeneraattorin yhdysputkea myöten savu menee savustimen sisäosiin. Savustimen sisälämpötila säädetään erillisellä potentiometrilla.

Itse asiassa tämä on ainoastaan modernisoitu menetelmä ikivanhasta savustimesta.

Savustin itsessään oli lautapönttö, jonne tuli n kahden metrin mittaisesta, maalla peitetystä lautaputkesta savu. Tulipesä oli alaviistoon ja lautaputken ja tulipesän väli kivillä ja maalla eristetty.

Näin ikivanha tekniikka ja nykyisyys itse asiassa kohtaavat.

Tämä Wanha kuvailemani tekniikka ja nykyaikainen ovat siis savustusta; ei niinkään palvaamista.

Palvaaminen tehtiin savusaunassa/vast ja siellä nämä PAH-yhdisteet eivät olleet hallittavissa vaikkakin lopputulos olikin erittäin maukas.

Näin siis Wanha aika ja nykypäivä kohtaavat mutta edelleenkin perinteitä noudattaen.

Katselukerrat: 114

Mika Helasvuo kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 14:11

Yhtään väheksymättä PAH-yhdisteiden vaikutusta ihmiseen, en kuitenkaan aio olla syömättä muutamaa mustaksi grillaantunutta makkaraa sesongin aikana. Se vaan on hyvää ja kuolema korjaa joka tapauksessa vaikka ei söisi kuin puunlehtiä.

Kalle kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 14:18

Eihän tässä oikeastaan ole kysymys muutamasta mustasta makkarasta. Asia on toki laajempi ja henkilökohtaisesti pyrin mahdollisimman terveelliseen lopputulokseen.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 14:26

Kalle

Tuohan on ns. kylmäsavustusmetodi.

Normaalilla omatekoisella n. 70 cm korkealla pöntöllä savustin siten, että rasva tippui lähellä savustettavien kalojen tms.alla olevalle pellille, eikä päässyt palamaan. Lisäksi pöntön yläosa ei ollut koskaan täysin suljettu muulloin kuin alkulämmityksessä.

Grillaaminen palaneen mustaksi on se pah-ongelma n.o 1.

Kalle kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 14:43

Heikki; pointti on se, että voin lisätä pöntön lämpötilaa; savunmuodostus sama kuin kylmäsavustuksessa. Tämä laitteisto antaa todella paljon mahdollisuuksia.

Me emme pidä kovin vahvasta savunmausta mutta kypsennys pitää olla alhaisella lämpötilalla (90-110) pitkä. Kun teen kylmäsavua, kytken kaapin lämmöt pois.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 15:11

Hiano peli sanoo tamperelainen. Olisipa vaan vielä siellä maalla niin...

Kalle kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 15:23

Heikki; minä tätä savustussysteemiä olen kehitellyt liki ihan sieltä Suomenlinnasta, puilla kuumennettavasta peltipöntöstä asti. Kaikenlaisia viritelmiä; oikeaa tietoa oli kovin vaikeata silloin saada. Nyt kun tekniikka on hallinnassa(?), kuitenkin tuloksia alkaa syntyä. Kuvien mukaisesta tilanteesta syntyi tämän päiväinen karitsan lapa(paino 1,4kg). Savustusaika 6h; maksimilämpötila 95 astetta. Hyvää tuli kun vaimokin sanoi, että kelpaa meidän nuorisollemme, jotka tulevat sunnuntaina aterialle.  

Kalle kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 16:15

Niin, muuten kun paisti oli jäähtynyt; en malttanut olla ottamatta ruisleipäsiivun päälle palasen. En vaan osaa sanoa, mikä voisi maittavampaa leivänpäälistä olla.

Timo Lennart kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 17:51

Porsaankyljyksetkin ovat grillattuina parhaita, kun ovat reunoiltaan vähän hiiltyneitä ja muutenkin sianlihasta tulee hyvää , kun grillihiilloksessa on vielä kunnolla "henkeä" eli liekkiä.

Timo Lennart kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 18:04

Ja kyllä nuotiomakkara on hyvää kun se on tummaksi paistunut, jos ei nyt mustaksi.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 18:52

Ei kukaan voi kieltää nuotiomakkaraa ja muutakin hyvää hieman reunoista parasta kärähtänyttä. Taitaa olla pah - jutut aika pahiksia moneen muuhun vakavampaan asiaan rinnasetettuina.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot