Yksityistäminen toimii kunhan säännöistä sovitaan

Kun ihminen sairastaa, uskon hänen tarvitsevan enemmän lääkäriä kuin tietoa siitä että sote-palveluiden toteuttaja on oman puolueensa aatteen mukainen. Palveluiden tilaaminen yksityisiltä toimijoilta herättää paljon tunteita, mutta väitän että asianmukaisilla pelisäännöillä tästä ei tarvitse murehtia. Ei vaikka yksityinen taho tekisi voittoa ja jakaisi osinkoa.

Nyt suututetaan vasemmisto

Aloitan lainaamalla VM:n erityisavustaja Ville Valkosen twiittiä, jossa on toki puoluepoliittista väriä mutta myös totuuden jyvää.


Yksityinen taho voi tuottaa tietyt palvelut tehokkaammin kun julkinen. Se ei ole aksiooma, mutta se on mahdollisuus joka änkyräpunaistenkin pitäisi hyväksyä. Suomessa on jo tapauksia joissa yksityinen palveluntarjoaja on saanut toteutettua kunnan perusterveyspalveluita tehokkaammin kun kunta aikaisemmin. Suomi on katastrofaalisen tehoton julkisen sektorin byrokratianhoitaja ja hyväveliverkostomme on itse hirveys. Yksityisellä sektorilla on syntinsä, mutta puhdas pulmunen ei julkinenkaan puoli ole.

Nyt suututetaan EK

Skenaario 1. Pihlajalinna ryhtyy toteuttamaan sote-palveluita kunnalle. Operaatio sujuu hyvin ja firma tuottaa messevät voitot. Tämän vuoksi Pihlajalinna jakaa rotevat osingot osakkailleen. Pihlajalinna maksaa tuloksesta yhteisöveroa 20 prosenttia ja osingoista monimutkaisen kaavan perusteella aika lailla mitä tahansa nollasta yli 50 prosenttiin, riippuen kuinka jykevä salkku osakkeenomistajalla on. Mitä parempi tulos on, sitä enemmän myös valtio saa rahaa.

Skenaario 2. Terveystalo tai Mehiläinen ryhtyy toteuttamaan samanlaisia palveluita ja tekee samanlaisia tuloja. Muuten kaava on sama, mutta valtiolle ei jää senttiäkään, koska firmat siirtävät tulonsa veroparatiiseihin.

Molemmissa tapauksissa on palvelut yksityistetty, mutta toisessa tapauksessa jokainen kansalainen hyötyy yksityisen tahon hyvästä asioiden hoidosta, toisessa tapauksessa jokainen kansalainen kärsii. Vastustan absoluuttisesti ja ehdottomasti veronkiertäjien toimintaa tässä kohtaa ja pidän häpeällisenä että esimerkiksi EK ei käännä selkäänsä veronkiertäjille. Siitä laitoksesta jää päivä päivältä pahempi umpikorruptoituneen likaisen rahan klubin fiilis. Joo, korrekti ihminen sanoisi "mutta sehän on laillista verosuunnittelua". Minä sanon että varas ei kiertoilmauksilla muuksi muutu. Terveystalo ja Mehiläinen ovat varastaneet meiltä rahaa, sinulta ja minulta.

Yrittäjien tulisi puolustaa omaa peliä

Olen yrittäjä. Yritysteni tiedot ovat saatavilla julkisten palvelujen kautta. Minä tiedän miten maksan veroja mistäkin asioista. Vaikkakin toivoisin vähän pitkäjänteisyyttä enkä pidä siitä että verottaja vaihtaa käytäntöjään kuin sukkia, minulla ei ole ongelmia maksaa veroja. Tiedän, että voin yrittää vain siksi että ympärillämme on ehjä yhteiskunta. Leijonaosa kasvavista yrityksistä on pieniä, alle kymmenen hengen firmoja, joilla ei ole edes mahdollisuutta veronkiertoon. Siksi meidän täytyisi pitää vieläkin kovemmin meteliä reilun pelin tarpeesta.

Totuus veroista kun on niin pirullisen yksinkertainen: kun yksi ei maksa, muut maksavat enemmän. Tuo totuus ei pala auringossakaan.

Katselukerrat: 307

Mika Helasvuo kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 19:28

Erinomainen avaus aiheesta, josta on saanut lukea kyllä sellaisia kauhutarinoita, ettei ole enää juuri huvittanut kommentoida.

August Alakönni kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 19:52

Kun Kyuun blogin keskeinen argumentti on tilastollinen käyrä, niin olisi hyvä että hän avaisi sitä hieman. Hän ilmeisesti ymmärtää sen oikein hyvin kun laittoi sen. Itselleni nimittäin se on hämärä. Se ei tuollaisena vielä kerro mitään.  

Onko esimerksi sillä vaikutusta että julkinen sektori toimii huomattavasti laajemmalla aluella kuin yksityinen (vammaiset, alkoholistit, vaikeasti sairaat joita yksityinen ei kykene hoitamaan, sosiaalipuolen ongelmista puhumattakaan jne.). Vaikuttaako baumolin tauti jne.? 

Neuvos kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:06

Yksityistämistä kokeiltu joissakin kunnissa ja hinta karkaa.

Yksityinen kerää rusinat pullasta ja jonkun on hoidettava ne kannattamattomat osiot.

Mika Helasvuo kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:22

August, kyllä yksityisellä toimitaan myös vammaisten, alkoholistien jne. kanssa.

Mika Helasvuo kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:24

"Yksityistämistä kokeiltu joissakin kunnissa ja hinta karkaa."

Olen kyllä ollut paikalla, kun kaupungin edustajat ovat täysin yksioikoisesti todenneet, ettei kaupunki kykenisi koskaan tuottamaan palvelua sillä hinnalla, millä saavat sen ostaa.

Kari Rönkä kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:26

Mielenkiintoinen avaus. Itseäni jäi hieman kaivelemaan kysymys, mistä nuo käppyrän oikeanpuoleiset hännät ovat kotoisin. Tilastokeskuksen tilasto "Tuottavuustutkimus: Tuotokseen perustuva työn tuottavuus toimialoittain" antaa tuonne häntään aivan erilaista jälkeä:

Orwell kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 20:48

Kerropa Kari, miltä vuosilta tuo käyräsi on?

Kari Rönkä kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 21:00

Orwell, se on "Työn tuottavuuden indeksi 1975=100", vuodet 1976-2015.

Kari Rönkä kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 21:02

Tässä koko kaavio, edellisestä jäi X-akseli piiloon:

August Alakönni kommentoi_ 19. maaliskuu 2017 21:04

"Olen kyllä ollut paikalla, kun kaupungin edustajat ovat täysin yksioikoisesti todenneet, ettei kaupunki kykenisi koskaan tuottamaan palvelua sillä hinnalla, millä saavat sen ostaa." Pitää varmasti paikkaansa joissain erikoistapauksissa. Itsekin sain aikoinaan happihoitoa yksityisellä koska julkisesti tuotettuna se ei ollut kannattava "pisnes"

"August, kyllä yksityisellä toimitaan myös vammaisten, alkoholistien jne. kanssa." Ei läheskään niin laajassa mittakaavassa kuin julkisella puolella.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot