"Maallemuuttajille muuttopalkkio maaseudun asuttuna pitämisestä..."

;tuumi eräs  syrjäseutulainen tuttava. Oli jäisellä tiellä mennyt auto ympäri (Samassa mutkassa on mennyt muitakin) useamman kerran työ-ja asiointimatkoilla.

Tällä kertaa "palautti" lapsenlastaan viikonloun jälkeen sivistyksen pariin,kouluun.

Silloin pyörähtikin edellä ajanut auto ojaan ja katolleen! -Äkkiä irrottamaan vöistä kuristumassa olevaa pikkupoikaa riensi tämä hoitajataystäväni,auttoi kahta muuta vertavuotavaa,-sentään ulos päässeitä. Sòkissa joku vain seisoi hätääntyneenä,kunnes joku huusi:-"Soita ambulanssi!"

Ystävän pieni kuskattava oli tullut autosta ,näki,ja hätääntyneenä huusi,ettei koskaan enää tahdo auton kyytiin!

-Ambulanssi tuli,porukka tutkittiin,vietiin hoitoon..

-"Kauhea kasaamisvimma sinne asutuskeskuksiin,kun Suomesta nyt kuitenkin on suurin osa maaseutua,ja metäällä viihdymmekin! Vaikka työpaikkoja tarjotaankin siipalle toistasadan kilometrin päästä ja sanotaan vanhan auton omistajalla/omistamattomalle,-"se on sun asias,miten sinne töihin kuljet!"

-Liftatenko,vai kimppakyydillä?

-"Ei yksi työhön menijä ole kimppa! Kaupungin asunnot ovat liian kalliita ja epäviihtyisiä,-kuka sitä kotoaan tahtoisi lähteä?"

-Niin,sitä kyllä vähemmän ajatellaan. Tänne Tampereellekin rakennetaan asuntoja "rikkaita veronmaksajia" tuloinensa tänne toivoen.Rakentamatonta aluetta Hervannan alueen verran on kyllä ihan kävelymatkan päässä kaupungista,Teiskontien varresssa. Lähellä liikuntapaikat -puistoalue ja luonto,infra valmiina...Kohtuuhintaisista pienasunnoista ,-sekä vuokra-että omista-, on pulaa...saataisiin ehkä 300-350 "eken"yksiöitä paraatipaikalle...

-Kansanedustajamme rakkaat,koettakaa nyt kuitenkin pitää tämä koko Suomi asuttuna,jotta meillä kaupunkilaisillakin on mahdollisuus sukulointiin,-ja tärkeimpään: Kotimaan-ruokaan! Maatalousväestö ei loputtomiin jaksa.

-Ajatelkaa,kun siirtelette niitä miljoonia vaikka "Suur-Tampereen" komistushankkeisiin,jotta niilläkin miljoonilla voitaisiin korjata maaseudun tiestöä,pitää ne kulkukelpoisina.-Juu-u. Meillä on jo se tunneli,mistä päätettäessä "Unohtui",että se tarvitsee pistokkaan ainakin Käpylään,jostä sinne nyt on kiertäen kuljettava...Parantolantien menoväylä tukkiutui,jne. Ja haaveiltu Näsinkallion pistoke mukaan lukien maksaakin toisen mokoman lisää...No se on, ja komea.Työllistää koko ajan.Putsausta sun muuta. Ohikulkijat kehuvat.Eilenkin eräs Ylöjärveläinen. -"Mutta kyllä kansanedustajien tulee ajatella koko kansaa,eikä vain kasvukeskuksien mielimiä komistuksia ja tarpeettomia hankkeita..." -Nii-in-toivotaan jatkossa. Tampere on velkainen,ja velkarahaa valtionkin raha on. Koko maata ajatellen sitä tulisi jakaa.

Mutta kansanedustajien tulee edustaa koko kansaa,eikä enää mennä mukaan kasvukeskuksien komistushankkeisiin muita alueita syrjäyttäen. Ja sitä työllisyyttä on muutakin.Hoito-korjaus-opetusalalla...arvot järjestyksessä.

Katselukerrat: 506

Pentti Tuominen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 06:19
Liekö nuo tuulenkaadotkaupunkilaisten perintömetsissä, joista eivät edes tiedä niiden olemassa oloa. Vaihtoehtoisesti ovat Linkolan suojeluksessa olevia, jotka vapaasti saavat levittää toukkia ympärillä oleviin metsiin. Lähes meidän naapurissa sellainen metsä on ja oikein pelottaa, koska tuholaiset saapuvat.
Heikki Karjalainen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 06:34

Pentti. Sulla on puupelto, Linkolalla oikea metsä. Eik´s vaan ?

teuvomast kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 06:46

Metsääkin pitää hoitaa ei ryteikkö tuulenkaatoineen sitä ole,  nekin pitää hoitaa metsästä pois vaikka naapurille takka puiksi . terv tepivaari 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 06:51

Maalla on, oli mukavaa niin kauan kun kaikki on "hyvin". Osuuspankin pyörivä kattomainos, kun loisti peltojen ylitse kilometrin päähän. K-kauppa oli auki ja bensa-asema huoltoineen. Kunnatalo, terveysasema ja kirjasto siinä samassa. Nyt ovat vain kirpputorit ja haavekuvat. Ai niin automaattiasema ja Sale.

Ilmaistahan se asuminen ei ole. On oltava aurausvehkeet, nurmikkomasiinat, polttopuut, koneet ja kädet, saostuskaivojen tyhjennys, nokisutarin vahtiminen ja laituri kunnossa talven jälkeen ja tappi veneessä.

Nyt tuota ei ole. Pari kilometriä Tampereen keskustaan, järven rannasta ( ei Ratina), puistot, palstat vieressä. Terveyskeskus ja sairaala kävellen. Hoidetut paikat kokonaisuudessaan, hissillä ylös ja ottamaan aurinkoa lasitetulle parvelleelle kafeekupin kanssa. Autotalli työvälineineen ja siisti varasto. Fillari alle ja kaupunkiin tai kävellen. Auto saa odotella tallissa. Tätä en enää vaihtaisi tuohon hienoon maaseutuun kaikkine hyvyyksineenkään. Aikansa kutakin...

Pentti Tuominen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 06:53
Heikki

Pakkohan jonkun, edes maalaisten on hoitaa metsiä, muuten Suomen talous kuolee. Meillä on metsiä kasvamassa neljässäkin eri vaiheessa, jopa pystyyn kuolevaa satavuotista metsää, ihan vaan malliksi ja luonnon eläimiä varten. Sitä on siivu läpi kaikkien lohkojen, että linnut ja oravat pääsevät oksalta oksalle hyppimään.
teuvomast kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 07:00

Tuo Heikki asuu likakaivon vieressä molemmin puolin hatanpään niemeä on likaoja joka saastuttaa järveä on viinikanoja ja vihioja . kaiken tuon kruununajana  onkin vedenputsaamo .

Jota sitten tukee takon kartonki tehdäs mutta puhtaasta järvestä ei voi puhua . terv tepivaari 

Pentti Tuominen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 07:05
Meillä nuo mainitsemasi palvelut ovat vielä olemassa, jopa järven ranta parinkymmenen metrin päässä. On sitten ne tuskatkin, jos ne sitten niin ottaa. Eilen korjasin vuotavan viemäriputken tiskipöydän alta, siis tekemistä löytyy kyllä, jos ei muuta, kuin ajan kuluksi.
Heikki Karjalainen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 07:07

Pentti

Tuo on ihan oikein. Olin itse ( ideoimassa) Naturaa. Sen idea kaikesta vastustuksesta huolimatta oli tuo, mitä mainitsit, olla väylät eläimille ja linnuille luonnomukaisia "teitä"pitkin paikasta toiseen. Myös metsien terkemät suoja-alueet erilaisille peltotyypeille (tuuli-lämpötalous). Se natura sai vain huonosti valmisteltuna huonon huudon.

Nyt tapahtuu niin, että luonnonmukaisia metsiä koko Suomessa on noin 7 % koko metsäpinta-alasta. Lajiston sukupuuttoon kuoleminen kiihtynyt ( hyönteiset, kasvisto jopa linnut) tehometsänhoidon vuoksi. Se on katastrofi.

Kohta on niin, että et pääse edes marjaan, kun kulkeminen metsissä on niin vaikeaa avohakkuiden ja aurausten jälkeen.

Se on hienoa, että on sekametsiä ja mäntykankaita, jotka on hoidettu poimintahakkuiilla.

Heikki Karjalainen kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 07:29

Tepi

Kysymyksessähän on Tampereen Pyhäjärvi ja (Ratinan) Viinikanlahti, joka nykyään on jo hyvässä uimakelpoisessa ja kalastuskelpoisessa kunnossa paitsi mateet. Vedenpuhdistuslaitos on noin puolen kilometrin päässä eikä mitenkään häiritse asukkaita ja se häipyy Sulkavuoren valmistuttua. Vihioja kilometrin päässä on niin pieni oja, että sillä ei ole mitään merkitystä näinä päivinä.

Yksikään "pöllähdys" ei ole nenään tullut kotona, koska tuuli pääsääntöisesti tulee lounaasta tai etelästä jos sellaisia pöllähdyksiä ilmenee.  

Huom. Ratinassa, Hatanpäällä ja Rantaperkkiössä asuu tuhansia tyytyväisiä ihmisiä puhumattakaan Pyynikistä, Rantakaarilasta ja Härmälänrannasta, jotka kaikki rajautuvat Pyhäjärveen. Ja näissä eivät pakokaasut ja katupölyt häiritse. Ne luonto tuulineen hoitaa sinne Muotialaan päin.

teuvomast kommentoi_ 18. maaliskuu 2017 07:40

Silti Ratinassa on edelleen uintikielto juuri viinikan ojan vuoksi sen vesi kun tulee iidesjärvestä jossa se uintikielto on myös saastuneisuuden vuoksi eikä tuon vihiojankaan vesi uimaan houkuta .

Muille tuollanan kirjoitus tekisi uskottavuutta, mutta ei Tampereaisille joita ei tuossa asiassa kusta silmään .

Vedenputsaamo tulee työn alleaikasintaan v 2020 ja kun sen hajuja tulee muatialaan se ei voi olla haisematta lähistölle,  jonka olen kyllä esim linja autoasemalla havainnutkin monasti terv tepivaari 

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot