Kun eduskunnan puhemies Maria Lohelakin kiinnitti jokin aika sitten huomiota kansanedustajien ja toimittajien pukeutumiseen, kerrataan miehille tässä lyhyesti herrasmiehen pukeutumisohjeet.

Siisteys ja asiallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja. Arki- ja työasuna miehillä käy yhdistelmäpukukin suorin housuin, joiden prässit ovat kunnossa ja lahkeen pituus kohdallaan.

Paita on tietysti sellainen, jota nykyisin kutsutaan kauluspaidaksi. Kaulus ei saa olla liian kireä. Paidan kanssa käytetään solmiota tai solmuketta. Paidan hihansuut eivät saa olla paljon takin hihansuita pitempiä. Kesäiseen aikaan voi käyttää lyhythihaista paitaa ilman solmiota, jolloin ylin nappi voi olla auki.

Herrasmiehen jalkineet ovat aina hyvässä kunnossa, puhtaat ja hoidetut. Kenkien kanssa käytetään aina sukkia, lukuun ottamatta sandaaleja, joiden kanssa ei koskaan käytetä sukkia. Sandaalit kuuluvat ranta-asuihin eikä niillä tulla töihin.

Sisällä käytetään sisäjalkineita. Sukkasillaan kuljeskelu ei kuulu hyviin tapoihin.

Kylmillä tai sateisilla säillä käytetään päällystakkia, joiden malli ja laatu tietysti vaihtelevat vuodenajan mukaan. Pakkasilla käytetään myös kaulahuivia. Sen paikka on puvun takin ja päällystakin välissä, sitä ei pidä liehuttaa päällystakin päällä niin kuin jotkut ulkomaalaisia matkivat taiteilijat ja filosofit tekevät.

Säästä riippuen käytetään päähinettä. Mutta huomattakoon, ettei päähinettä koskaan käytetä sisällä, ja on aivan äärimmäisen sivistymätöntä aterioida lakki päässä. Näin voi tehdä ainoastaan hirvimetsällä, jos tapana on paistaa saaliin maksa ja nauttia siitä paikan päällä. Samat säännöt koskevat lippiksiä, baskereita yms. kevyempiä päähineitä.

Muutamat kansanedustajat ovat ottaneet vähän liian suuria vapauksia pukeutumisessaan, ja voi tietysti olla niin, etteivät kaikki toimittajat ole herrasmiehiä, mutta kyllä heidänkin olisi tarkistettava asunsa ennen kuin haastattelevat ministereitä ja muita korkea-arvoisia virkamiehiä sekä liikkuessaan eduskuntatalossa. Jos pukeutumissääntöjä ei ole opittu kotona, opaskirjoja ja ohjeita kyllä löytynee.

Huomattakoon, että tämä koskee vain vanhanaikaisia herrasmiehiä eikä nykyajan lukeneistoa, joka tosin voisi ottaa oppia vanhoista hyvistä tavoista.

Katselukerrat: 402

Paul Tiililä kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 10:44

Käytän välillä huonon puhekielen ilmaisuja, jotta kaikki ymmärtäisivät ja tässä tapauksessa tuota ilmaisua, koska itseäni on lapsena nimitetty noin.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot